Miroslav Raduljica
Miroslav Raduljica

Pobeda koju je odbrana izorala: Pala i Francuska, Srbija na Mundobasket sa 10/10!

Vreme čitanja: 3min | uto. 27.08.19. | 15:08

U generalnoj i najtežoj probi, Orlovi slavili sa 61:56

Početkom priprema umeo je Aleksandar Đorđević i da zameri igračima na nedostatku energije i loše defanzive u kontrolnim mečevima, svestan da napad dobija utakmice, a odbrana osvaja titule. Međutim, u generalnoj probi pred početak Mundobasketa i subotnji meč sa Angolom prvi put je baš ozbiljno zaškripalo i u napadu. Samo 23 poena u prvom poluvremenu utakmice sa Francuskom sigurno je zabrinulo srpskog selektora, ali reakcija ekipe koja je uspela da se čvrstom odbranom vrati u život i upiše i desetu pobedu na deset kontrolnih mečeva sigurno mu je vratila osmeh na lice - 61:56.

Jeste napad delimično štucao i protiv Litvanije i u jednom od dva meča sa Italijom, ali ovo danas u Šenjangu zaista se nije viđalo. Mekano su počeli srpski košarkaši, primetno je bilo i odsustvo koncetracije koje je uslovilo brojne greške, organizacija napada je izostala, a šut je izdao, pa je posle prvih 20 minuta na semaforu kraj našeg imena pisalo samo – 23. Francuska je na pauzi vodila sa 32:23.

Izabrane vesti

Tek u trećoj deonici Orlovi su se probudili i zaigrali kako umeju. Proradio je i šut za tri poena, pogađali su Vasilije Micić, Marko Simonović i Miroslav Raduljica, verovatno najzaslužniji što je Srbija u tom periodu uhvatila rezultatski priključak. Kako i ne bi kad smo za nekih osam minuta igre postigli poena koliko za celo prvo poluvreme. U toj četvrtini Srbija je postigla jedine tri trojke na meču. Ukupno je šutirala tri od 10.

Raduljica i Nikola Jokić su na momente pravili velike probleme francuskim centrima, odbrana je postala čvršća i Srbija je preokrenula na 41:40.

Međutim, kao da se previše potrošila u tom jurnjavi za protivničkom prednošću, pa je nastavak meča doneo još jedan pad u igri. Ni ziceri tada nisu ulazili, ali je barem odbrana utegnuta, Stefan Jović je sa dve ukradene lopte uneo malo agresije u defanzivu, a istini za volju – ni Francuzi nisu odigrali posebno kvalitetnu utakmicu, tek nešto više od 33 odsto šuta iz igre im je ulazilo, pa je to bilo sasvim dovoljno da se uđe u egal meč. 

Nikola Milutinov, koji je na teren prvi put kročio tek krajem treće deonice, pojačao je skok igru u poslednjoj deonici, a kad je Jokić iz “fade-awaya“ pogodio za 57:54 počela je da se nazire i isprva sasvim neočekivana pobeda Orlova. Odbrana ju je izorala, Francuzi su u prvih devet minuta četvrte četvrtine postigli samo – šest poena.

Sad je i igračima valjda jasno na šta je selektor mislio kada je toliko potencirao važnost čvrste defanzive. Upravo zbog nje, Srbija na Svetsko prvenstvo ide kao jedina neporažena utakmica na pripremnim mečevima! Obećava, posebno kad se uzme u obzir da je Đorđević danas odmarao Bogdana Bogdanovića, Nemanju Bjelicu i Vladimira Lučića.

Dodaćemo samo još: Raduljica je sa 13 poena bio najefikasniji igrač Srbije, dvocifren je bio samo još Jokić sa 10, Marko Gudurić je stao na devet.

(FOTO: Star Sport)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara