Detalj uoči početka meča (©FIBA Champions League)
Detalj uoči početka meča (©FIBA Champions League)

Pobeda za useljenje: “Beogradski” Hapoel dobio ključeve Pionira i vratio se košarci

Vreme čitanja: 3min | sre. 01.11.23. | 20:28

Tim Aleksandra Džikića savladao Galatasaraj Zvezdana Mitrovića i Korija Voldena za prvenac u Ligi šampiona

Na tribinama zastava Izraela i nekoliko desetina ljudi. Otprilike još toliko i pripadnika obezbeđenja. Što u uniformama, što u civilu. Na terenu, “domaćin” u majicama sa likovima nestalih. “Vratite ih kući”. I “zauvek u našim srcima” pisalo je na njima. Pred prvo podbacivanje minut ćutanja. I poneka suza.

Hapoel Jerusalim je zadužio ključeve novog doma. Dvorane Pionir. I useljenje obeležio – jer glupo bi bilo reći da je prinudno iseljenje proslavio – prvencom u Grupi G Lige šampiona. Prva beogradska žrtva Hapoela bio je Galatasaraj, koji je u ludom meču punom preokreta savladan sa 99:96 pošto su Turci promašili napad za pobedu u regularnom delu meča, da bi zatim Kori Volden omanuo trojku za izjednačenje i drugi produžetak.

Izabrane vesti

Najbitnije od svega je to što se Hapoel vratio košarci i bar na dva sata zaboravio sve ove strahote o kojima se nedeljama piše. Nesrećne okolnosti su i dovele do toga da u Beogradu ponovo vidimo neka dobra poznata lica. Od Hapoelovog trenera Aleksandra Džikića, preko kolege na protivničkoj klupi Zvezdana Mitrovića, pa do njegovog startnog plejmejkera Korija Voldena.

Početak meča pripao je ipak aktuelnom MVP-u prvenstva Izreala, Zeku Henkinsu, koji je za nepunih šest minuta ubacio osam poena i imao dva skoka, da bi u finišu prve četvrtine Hapoel obezbedio sebi prvu osetniju prednost i odmakao na 24:16. Međutim, samo da bi u drugu ušao obezglavljen u napadu, dok se na drugoj strani razigrao Miralem Halilović, ubrzao igru turskog tima i serijom 16:2 Galata je preokrenula rezultat na 32:26.

Dobro je tekla lopta u igri Galate, sve dok nisu počeli da se plaše silnih promašenih trojki, pa su neretko imali i pas ili tri viška. Na poluvremenu ipak 40:35 za goste, a posle samo tri minuta u nastavku i 55:40. Halilović je dominirao u tim trenucima. Za 17 minuta na parketu ubacio je 13 poena, uz devet skokova. I mada se raspucao i Akvasi Jeboa – do tog trenutka šutirao trojke 5/5 – na drugoj strani su uzvratili Kadin Karington i Moris Ndur, obojica sa po osam poena, i pred poslednju četvrtinu se prednost istopila na skromnih 60:58 za Galatu.

Problem gostiju je što je u četvrtoj deonici zavisio isključivo od poena Jeboe (u regularnom delu utakmice 7/7 za tri), dok su u Džikićevom timu proigrali Spidi Smit i Levi Rendolf, ovaj prvi je ubacio trojku za 83:83, svega 13 sekundi pre kraja. Jeboa je u poslednjoj sekundi imao dva šuta za pobedu, nije pogodio, pa se ušlo u produžetke.

Tamo je Jeboa stao, Zvezdan Mitrović je isključen, uz salvu psovki ka sudijama napustio parket, a Smit, Kerington i Rendolf nastavili da pogađaju i Hapoel je na kraju slavio sa 99:96 (24:16, 11:24, 23:20, 25:23, 16:13). Kerington je bio najefikasaniji sa 27 poena, koliko i Jeboa, daleko ispred svih u Galati. U „beogradskom“ Hapoelu, istakli su se i Rendolf sa 20 poena, Smit je dogurao do 19, uz šest asistencija i Hapoel je dobio barem to zrno sportske utehe u pustinji loših vesti.

Utakmicu su sa tribina ispratili direktor Partizan Mozzart Beta Zoran Savić i agent Miško Ražnatović.



tagovi

FIBA Liga šampionaHapoel JerusalimAleksandar Džikić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara