Đanmarko Poceko (© Star Sport)
Đanmarko Poceko (© Star Sport)

Poceko: Nikola Jokić verovatno razmišlja o Olimpijskim igrama

Vreme čitanja: 3min | sub. 12.08.23. | 10:23

Energični Italijan se dotakao najboljeg igrača Srbije, a prisetio se i saveta koji je dobio od Dude Ivkovića

Ako nešto može da se kaže za košarkašku reprezentaciju Italije, to je da imaju energiju na klupi. Đanmarko Poceko nikada nije krio emocije, kako u razgovoru tako i na terenu. On je u intervjuu za Basketball Sphere pričao o Srbiji, treneru koji je ostavio utisak na njega, ali i Nikoli Jokiću.

Izabrane vesti

"Imam izuzetno veliko poštovanje prema Srbiji i bivšoj Jugoslaviji. Odrastao sam u Trstu. Kada sam bio dečak gledao sam više jugoslovensku košarku nego italijansku. Partizan, Crvena zvezda, Cibona, Split, neverovatni timovi. Kasnije sam proveo i dve godine u Zagrebu na klupi Cedevite. Moram reći da je u tom vremenu iza nas, u takvoj konkurenciji, bilo lakše osvojiti Evroligu nego domaće prvenstvo. Partizan i sarajevska Bosna bili su bolji od većine klubova u Evropi“, rekao je Poceko.

Posebno je osvrnuo na legendarnog Dušana Dudu Ivkovića.

Trener uvek može napraviti katastrofu. Jednom mi je Dušan Duda Ivković rekao da svaki trener mora napraviti neku katastrofu kako bi bio dobar. Naučio me da trener mora napraviti neko sr*nje kako bi porastao kao trener. Osim toga, glavni trener može igrače učiniti maksimalno 50% boljima nego što jesu. Ostalo je na njima. To mi je rekao pre nekoliko godina i upamtio sam to”.

Tema razgovora je bio i Nikola Jokić koji je ovo leto odlučio da odmara od nacionalnog tima.

Što se tiče Jokića, on je igrao tokom prethodnog leta. Mogu reći da je on zaista sjajna osoba i izuzetan košarkaš. Sve najlepše sam čuo o njemu. Ponašao se uvek profesionalno, ali to su odluke koje igrači ponekad moraju doneti. Ne samo zbog sebe, već i zbog nekih drugih stvari. Odbiti reprezentaciju ponekad znači odmoriti se. Nikola Jokić verovatno razmišlja o narednoj godini i Olimpijskim igrama. Odazvati se svako leto na poziv reprezentacije? To jednostavno nije moguće. Košarka danas nije ista kao u godinama kada sam ja igrao. Koliko je Nikola Jokić odigrao utakmica prethodne sezone u NBA ligi? Ponekad se jednostavno igrač mora odmoriti. Poštujem njegovu odluku. Ponekad morate reći "izvinite", ne mogu da igram. Ja savršeno razumem takve odluke”.

Slična situacija je i u Italiji koja ovog leta ne računa na Nika Maniona.

"Niko Manion me nazvao i rekao da je umoran od prethodne sezone. Pitao sam ga da li želi igrati za reprezentaciju. Njegov odgovor bio je potvrdan, ali shvatio sam da mu treba odmor. U prethodnim nastupima pokazao je koliko mu je stalo do reprezentacije, do saigrača i do uspeha. Rekao sam mu da je sasvim u redu da odmori, da ću ja doneti odluku za njega. U redu je, ostani kod kuće, odmori se i pripremi se za narednu sezonu. Opusti se, vidimo se naredne godine, bićemo opet zajedno na obostrano zadovoljstvo. Gledajući dugoročno meni je važnije da igrač napreduje i dođe maksimalno fokusiran naredne godine. Ponekad se trener mora ponašati kao da razume pojedine odluke, ali sve se na kraju na odnos i poštovanje".

Udarna igla Italijana je Simone Fontekio.

"Bez dileme, Simone Fontekio je jedan od najboljih igrača u Evropi. Fantastičan košarkaš. Evropsko prvenstvo je odigrao za pamćenje. Nismo imali sreće protiv Francuske, ali po mom mišljenju on je bio MVP Eurobasketa. Ne kažem ovo jer sam mu ja trener, već zbog toga što je on zaista fantastičan igrač koji je zaslužio poštovanje saigrača, trenera i košarkaške javnosti. Pokazao je kvalitet u prethodnim godinama celom svetu. Fontekio je naše glavno oružje u napadu”, zaključio je Poceko.


tagovi

Đanmarko PocekoNikola Jokić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara