Irving, Porzingis, Sabonis, Simons, Mekalum (AFP)
Irving, Porzingis, Sabonis, Simons, Mekalum (AFP)

Počinje vreme NBA trejdova - ovih 25 igrača bi mogli uskoro da promene timove

Vreme čitanja: 11min | sre. 15.12.21. | 16:19

U fokusu Irving, Porzingis, Sabonis, Simons, Levert...

Jedan od datuma koje svaki ljubitelj NBA lige zaokruži svake godine u kalendaru je 15. decembar. Iako pre tog dana mogu da se dogovaraju trejdovi, oni pravi poslovi počinju da se odvijaju od tada, odnosno od danas. Razlog je jednostavan - prema kolektivnom ugovoru kojeg su igrači potpisali s vlasnicima klubova, od 15. decembra mogu da se menjaju svi oni igrači koji su prošlog leta potpisali nove ugovore, bilo da se radi o produženju ili da su prešli u novi klub. Kako je takvih igrača više od 100, onda je jasno da je do sada bilo teško napraviti neke trejdove.

Činjenica da sada postaje sve lakše što se tiče trejdova ne znači da ćemo u sledećih nekoliko dana imati veliki broj poslova među klubovima. Ona prava trka oko razmene obično se događa oko ol-star pauze, kada se i završava prelazni rok. Ali, ovo je prilično čudna sezona pa je moguće da većih poteza bude i sada. Mi vam donosimo našu listu igrača koji bi mogli da budu uključeni u trejdove.

Izabrane vesti

BEN SIMONS (Filadelfija Seventisiksers)

Australijanac je od kraja prošle sezone na listi za trejdove, ali još nije otišao iz Filadelfije. Ne trenira sa ekipom. Istakao je kako ima mentalnih problema da bi se priključio timu, a sve vreme iz NBA lige dolaze priče kako ga želi neki novi klub. Sada je situacija otvorenija za neki trejd, ali pitanje je hoće li i dalje Deril Mori, ključni čovek File da traži nerealno veliki zahtev od drugih klubova.

KAJRI IRVING (Bruklin Nets)

I njegova priča traje još od početka sezone, jer je jedan od košarkaša koji su odbili da se vakcinišu, pa samim time ne može da igra mečeve u državi Njujork, odnosno sve duele Netsa kod kuće te i na gostovanju Niksima. Iako se poslednjih dana piše kako se u klubu nadaju da će se on uskoro vratiti u redove Bruklina, nije isključena ni mogućnost da Irving bude prosleđen u neki drugi klub gde će smeti da igra bar mečeve kod kuće. Netsi nisu toliko dominantni bez njega kao šta su mnogi očekivali, a ako Kajri ne bude mogao da igra, Netsima bi dobro došao bilo koji igrač koji bi stigao umesto njega.

KARIS LEVERT (Indijana Pejsers)

Izgledalo je da bi Levert mogao da bude jedan od glavnih igrača Indijane sledećih nekoliko godina, ali iz redova Pejsersa je nedavno izašla informacija kako je on dostupan za trejd. Levert koji je došao prošle sezone iz Bruklina, ove sezone je na proseku od 15,7 poena, 3,2 asistencije i 2,3 skoka, ali mogao bi da plati cenu toga šta Pejsersi ne izgledaju dobro. Trenutno su na učinku 12-17 i izgleda da su se odlučili za stvaranje novog tima. Levert je sigurno zanimljiv mamac za mnoge klubove. Osm što mogu daobiju dobrog igrača, ugovor mu traje samo do leta 2023. pa nije veliko opterećenje za budžet.

DOMANTAS SABONIS / MAJLS TARNER (Indijana Pejsers)

Domantas Sabonis (©AFP)Domantas Sabonis (©AFP)

Morali smo dva centra Indijane da stavimo u istu rubriku jer su obojica na raspologanju za trejd, ali neće obojica otići iz Pejsersa. U isto vreme kada je procurela vest da je Indijana spremna da ostane bez Leverta, javljeno je da su na trejding listi i dva visoka igrača od kojih će samo jedan da bude zamenjen. Ako nas pitate, to je nešto što su Pejsersi trebali da obave odavno, ali su se odlučili da eksperimentišu s dva centra u petorci i to nije baš dalo rezultate. I Tarner i Sabonis će sigurno da budu daleko popularniji u pričama s drugim klubovima, ali će isto tako Indijana mnogo da traži za njih.

KEM REDIŠ (Atlanta Hoks)

Verovatno najatraktivniji mladi igrač koji je dostupan za trejd. Vesti iz Atlante govore da su Hoksi spremni da se oproste od njega ako dobiju neku dobru ponudu, a jasno je i zašto. Imaju mnogo mladih igrača oko kojih grade ekipu i jednostavno neće imati prostora u 'seleri kepu' da plate svakog od njih koliko zaslužuju posle isteka ruki ugovora. S obzirom na to da su Trej Jang i Džon Kolins već dobili dobre pare, da od sledeće godine kreće novi ugovor za Kevina Hertera, a da će sigurno želeti da potpišu i Deandrea Hantera, onda je jasno da za Rediša dugoročno nema mesta u timu. Za njega se tvrdilo da je možda i najtalentovaniji u ekipi, ali razvoj nije išao onako kako su želeli. U trećoj sezoni ne igra mnogo bolje nego u prvoj, ali i dalje ima dobru vrednost na tržištu pa bi Hoksi za njega mogli da dobiju dobar paket za zamenu.

MARVIN BEGLI (Sakramento Kings)

Vlade Divac će do kraja života morati da odgovara na pitanja zašto je na draftu 2018. uzeo Marvina Beglija umesto Luke Dončića ili Treja Janga. Ali, slavni srpski košarkaš je otišao iz Sakramenta, a Kingsi i dalje moraju da se nose sa teretom zvanim Begli. On je ove sezone gurnut u drugi plan, igra samo 19,6 minuta po utakmici i to s klupe, uz prosek od 8,1 poena i 6,7 skokova. Na sve to ima i problema s povredama pa nije čudno da se njegovo ime pominje u mogućim trejdovima. Iako za sada Begli nije pokazao gotovo ništa u NBA ligi, sigurni smo da će se naći neka ekipa da mu da drugu šansu. Uostalom, pravilo 'drugog drafta', odnosno davanja druge šanse igračima koji se nisu najbolje snašli u klubovima koji su ih draftovali, već je nekoliko godina itekako prisutno u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu.

BADI HILD (Sakramento Kings)

Još jedan igrač koji bi mogao da napusti Kingse. O Hildu i njegovoj promeni kluba mnogo se pisalo prošlog leta, a sigurni smo da bi on Lejkersima više pomogao nego Rasel Vestbruk. Hild ove godine ima prosek od 15,6 poena, 4,1 skok i 2,1 asistencije, ugovor mu traje do leta 2023. i mogao bi dobro da dođe ekipi kojoj nedostaje opasni šuter.

KRISTAPS PORZINGIS (Dalas Maveriks)

Kristaps Porzingis (©AFP)Kristaps Porzingis (©AFP)

Njegovo ime se prvi put u vestima oko trejdova pojavilo pre nekoliko dana kada su neki američki mediji javili da je Dalas zainteresovan za Kajrija Irvinga i da bi za njega dali Porzingisa. Ovu vest je demantovao vlasnik Dalasa Mark Kjuban. Pošto Maveriksi ne izgledaju najbolje, a Letonac, bez obzira na solidne brojke od 19,5 poena, 7,9 skokova i dve asistencije, ne deluje kao drugi igrač šampionske ekipe, ne bi nas čudilo da se Mark Kjuban odluči da ga svakako promeni. Doduše, Porzingis ima ogromnu platu i taj trejd bi bilo teško ostvariti. Ali ne i nemoguće.

SI DŽEJ MEKALUM (Portland Trejl Blejzers)

Još jedan trejd koji je, po nama, trebao da bude obavljen već na leto. Jasno je bilo posle prošle sezone da Portland u ovakvom sastavu ne može da napravi ništa više od eventualnog prolaska u prvi krug plej-ofa i da tom timu trebaju promene. Oni su se zadovoljili dolaskom Čonsija Bilapsa na mesto trenera, ali trebalo je da naprave više. Demijana Lilarda nisu želeli da trejduju, što ne bi niko napravio realno, ali Si Džej Mekalum bi mogao da ode. On je ove sezone do sada igrao dobro - na proseku je od 20,6 poena, 4,5 asistencija i 4,1 skoka, a iako je sada povređen, njegovo ime se sve češće spominje u mogućim trejdovima. Mekalum bi dobro došao mnogim timovima i nije nemoguće da se ovaj trejd dogodi bez obzira na veliku platu koju ima.

JUSUF NURKIĆ / LERI NENS (Portland Trejl Blejzers)

Kada nekoj ekipi ne ide, onda se upali alarm za uzbunu pa je to slučaj i s Portlandom. Iako se mnoge ekipe u ligi nadaju da će Dejmian Lilard ipak biti dostupan, mi verujemo da do toga neće da dođe. Ali, napisali smo već, mogao bi da ode Si Džej Mekalum, a ovom popisu ćemo da dodamo i dva visoka igrača Blejzersa. Jusuf Nurkić zbog povreda jednostavno ne može da bude fažan faktor u NBA ligi. Leri Nens ima sjajne fizikalije s kojima može da pomogne bilo kojoj ekipi. Oba igrača imaju pristojne ugovore - Nurkiću ističe sledećeg leta, a Nensu godinu dana kasnije i svakako bi mogli da pomognu ekipama koje se bore za titulu.

GORAN DRAGIĆ (Toronto Reptors)

Čudilo bi nas da slovenački igrač dočeka kraj sezone u Torontu. Reptorsi su ga doveli kao deo trejda za Kajla Laurija, ali je odmah svima bilo jasno da na njega u Kanadi ne računaju dugoročno. Odigrao je Dragić samo pet utakmica ove sezone, a s obzirom da mu ugovor ističe u sledećeg leta, onda smo sigurni da će Toronto pokušati da pronađe neki klub koji će im za njega poslati poneki pik ili mladog igrača.

DŽERAMI GRENT (Detroit Pistons)

Džerami Grent je prošle godine igrao sjajno za Detroit, a ni ove godine nije loš s 20,1 poenom, 4,8 skokova i 2,6 asistencija. Pistonsi ipak na njega ne računaju na dugi period jer su se odlučili na slaganje mlade ekipe, a Grentov ugovor nije toliko veliki da bi bio opterećenje za timove koji ga žele. Uz ovakve proseke on definitivno ima mesto pod NBA suncem, a poslednjih dana iz Detroita dolazi sve više signala da postoje razgovori s nekim timovima oko njegovog odlaska iz Pistonsa.

ERIK GORDON (Hjuston Rokets)

Erik Gordon (©AFP)Erik Gordon (©AFP)

U Hjustonu bi se vrlo rado rešili Džona Vola, koji uopšte ne igra ove sezone, ali mi nekako sumnjamo da će se tako lako naći tim koji će da uzme njegov ugovor koji vredi tačno 44.310.840 dolara ove i 47.366.760 dolara sledeće sezone. Zato nam se odlazak Erika Gordona čini mnogo lakšim. Igra dobro - na proseku je od 15,1 poena uz 44,8% za tri poena - a takve brojke uvek trebaju mnogim klubovima. Gordon je pokazao da može dobro da igra i kada je starter i kada je na klupi, a njegovih 18.218.818 dolara za ovu i 19.568.360 dolara za sledeću sezonu i nisu previše u današnjem NBA svetu. Ima Gordon ugovor i za sezonu 2023/24, ali ga bilo koji klub u kojem bude igrao može prekinuti u leto 2023.

KRISTIJAN VUD / DANIEL TAJS (Hjuston Rokets)

Dolazak Kristijana Vuda prošlog leta bio je odličan potez Hjustona, a on i ove sezone igra dobro s prosekom od 16,5 poena,11,1 skokova i 2,3 asistencije. Ali, Roketsi su zadovoljni kako napreduje Alperen Šengun i ne bi se bunili kada bi neko za Vuda ponudio trejd u kojem bi dobili pik prve runde na draftu. Vudu ugovor traje do leta 2023. i nešto nam se čini da bi ga mogli da gledamo u nekoj novoj ekipi. Oko Hjustona bi se, u pogledu trejdova, moglo pisati i o Danuelu Hausu i Di Džej Agustinu, ali nama se sviđa ideja da Daniela Tajsa vidimo u nekom drugom klubu. Nemački košarkaš je ranijih godina u Bostonu i Čikagu pokazao da ima kvalitet za NBA, a s obzirom na to da mu ugovor nije veliki, lako je moguće da ga Hjuston pusti da ode iz Teksasa.

DENIS ŠREDER (Boston Seltiks)

Denis Šreder je ovog leta sigurno očekivao neki bolji ugovor od ovih 5.890.000 dolara koje je dobio od Bostona. Nemački košarkaš ove sezone ima dobre brojke - 17,1 poen, 4,8 asistencija i 3,6 skoka - kojima želi da dobije novi ugovor. Boston je ekipa od koje smo više očekivali ove godine, a bez obzira što Šreder ne izgleda loše i teško će moći da ga nadoknade, iz redova Bostona sve češće dolaze vesti da su spremni da ostanu bez njega u nekom trejdu. Jednostavno, Seltiksi ne veruju da će na leto moći da mu ponude neki bogati ugovor pa je sada pravo vreme da dobiju nešto za njega.

KEMBA VOKER (Njujork Niks)

Kemba Voker je bio deo Seltiksa, ali ga je Boston letos poslao u Oklahomu koja je otkupila njegov ugovor te je on potpisao za Njujork. Izgledalo je da će se skrasiti u klubu iz rodnog grada, ali je pre nekog vremena trener Tom Tibodo odlučio da više neće da računa na njega. To znači da je Kemba dostupan za trejd, a bez obzira šta to nije onaj igrač kakav je bio u Šarlotu, sigurno može da pomogne mnogim ekipama.

KEVIN NOKS (Njujork Niks)

Kevina Noksa ovde pominjemo samo da pokažemo koliko su Niksi pogrešili birajući ga kao 9. pika na draftu 2018. Noks je ove sezone odigrao samo osam utakmica, ukupno je u karijeri na proseku od 8,3 poena i 3,1 skok i Niksi bi sigurno želeli da ga trejduju. Pitanje je samo hoće li neko i njega da dovede u sklopu akcije 'drugi draft'.

TADEUS JANG (San Antonio Spars)

Tadeus Jang (©AFP)Tadeus Jang (©AFP)

Ovo je igrač koji će sigurno da promeni klub ove zime. Tadeus Jang može da pomogne svim ekipama u ligi, a San Antonio ga je ovog leta doveo iz Čikaga u zamenu Demara Derozana samo da bi ga sada trejdovali. Žele Sparsi pik prve runde za njega, verovatno će da i dobiju to, a sve češće se priča kako će Janga da uzme Finiks koji bi tim potezom postao još jači.

MALIK BIZLI (Minesota Timbervulvs)

Minesota izgleda bolje nego su mnogi očekivali, ali to sigurno nije zasluga Malika Bizlija. Doduše, ne igra on loše - s klupe ima 11,2 poena i 3,1 skok po utakmici, ali Vukovi ne bi imali ništa protiv toga da ga trejduju. Bizliju ugovor traje do leta 2023., ima nakog toga i još jednu godinu, ali nju može tim da raskine.

DERIK FEJVORS (Oklahoma Siti Tander)

Još jedan veteran koji može dobro da dođe ekipama u vrhu NBA lige. Oklahoma sigurno ne računa na njega, a Fejvors bi takođe s 30 godina više voleo da igra u nekoj ekipi koja ima smisla za razliku od Tandera. Biće zanimljivo videtitko će da ga uzme, u Juti je jedno vreme odlično igrao ulogu centra s klupe.

TERENS ROS (Orlando Medžik)

Terens Ros se nikako ne uklapa u stvaranje nove mlade ekipe Orlanda, a tim s Floride je pustio informaciju da su spremni da ga se odreknu ako neko da neki pik ili mladog igrača. Ros može da bude dobar šuter s klupe, ugovor mu traje do leta 2023, ali nije toliko preveliki da bi bio opterećenje za 'seleri kep'.

TAJUS DŽONS (Memfis Grizlis)

Tajus Džons je dobar plejmejker za ulogu s klupe, ali ima problem što je u Memfisu tu ulogu preuzeo odlični Di'Entoni Melton. Zato bi Džons u sledećih nekoliko sedmica mogao da promeni klub, posebno jer mu ugovor ističe sledećeg leta.

PIŠE: Emir Fulurija


tagovi

Kajri IrvingKristaps PorzingisBen SimonsDomantas SabonisNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara