Mateuš Ponitka (Reuters)
Mateuš Ponitka (Reuters)

Poljaci ispaljuju salve kritika i uvreda na svog kapitena zbog povratka u Rusiju

Vreme čitanja: 2min | uto. 15.03.22. | 11:43

Da je samostalno napustio Zenit, Ponitka bi morao da plati milionsku odštetu

Dok bukti rat u Ukrajini, društvene mreže u Poljskoj "gore" zbog Mateuša Ponitke. Tačnije zbog njegove odluke da se vrati u Zenit posle kratkotrajne pauze...

Odmah pošto je ruska vojska prešla granicu sa Ukrajinom, svi igrači tima iz Zenita, među kojima je i kapiten poljske reprezentacije, dobili su slobodno do daljeg. U međuvremenu i drugi internacionalci, ko zbog straha za sigurnost, ko zbog neslaganja sa ratom, počeli su da napuštaju ruske klubove koji su nedugo zatim izbačeni iz svih međunarodnih takmičenja.

Izabrane vesti

Prvih dana rata činilo se da se niko od internacionalaca neće vratiti u Rusiju, pa tako ni Mateuš, ni njegov brat Marsel koji je igrao za Parmu iz Perma. Ali, Zenit je juče saopštio da se stariji Ponitka, sa još četvoricom stranaca (jedino se nije vratio Litvanac Mindaugas Kuzminskas) pojavio u Sankt Peterburgu "posle kraćeg odmora u zemlji i da će biti u timu za meč VTB lige protiv CSKA".

Koji sat kasnije, Mateuš je zaigrao za Zenit koji je izgubio 79:78. Ipak, razočaranost na licu nije bila samo zbog rezultata utakmice, jer su njegovi sunarodnici ispaljivali preko društvenih mreža salve kritika i uvreda koje su Ponitku pogađale pravo u srce. Malo ko je smireno, bez zakrvavljenih očiju, razumeo koliko je sjajnom krilu bilo teško da se opredeli da li da "zauvek" napusti Rusiju, odnosno da je prolazio kroz slične muke kao njegov sunarodnik i fudbalski reprezentativac Maćijek Ribus.

"Mateušov ugovor važi do 2024. godine. Zenit je navodno tražio sedmocifrenu iznos na ime odštete u slučaju jednostranog raskida ugovora. Osim toga, samostalni prekid saradnje preti Mateušu dvogodišnjom suspenzijom", stao je Polsat u odbranu Ponitke.

Poljak, kao većina stranaca u Rusiji, čeka Centralni bord FIBA, zakazan za 25. mart.

"Ne želim da idem predaleko po ovom pitanju. Razumem kritike koje su mi upućene, ali – kao i drugi sportisti koji igraju u Rusiji – imam ugovor", kratko je prokomentarisao Mateuš koji bi 25. marta trebalo da zna da li će zbog svih dešavanja igrači moći "svojevoljno" da napuste ruske timove bez ikakvih sankcija, ili će pak, morati da poštuju slovo ugovora.

A do tada će da ispunjava ono što je potpisao...


tagovi

KK ZenitFIBAMateuš Ponitka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara