Stef Kari i Klej Tompson (©AFP)
Stef Kari i Klej Tompson (©AFP)

Pomračenje Voriorsa: Najteži poraz u istoriji za dlaku izbegnut, da li je ovo kraj dinastije?

Vreme čitanja: 4min | sub. 03.04.21. | 12:53

"Ponižavajuće", jednom rečju je trener Ratnika Stiv Ker opisao debakl njegove ekipe u susretu sa Torontom

Do pre dve godine Golden Stejt je bio nezaustavljiv. Imao je iza sebe tri osvojena prstena u četiri sezone, ubedljivo najbolji tim u ligi. Spletom nesrećnih okolnosti ostao je i bez treće vezane titule, da bi ubrzo ostao i bez Kevina Durenta. Poraz od Toronta u finalu označio je početak pada šampionske dinastije iz San Franciska, a utisak je da su Reptorsi na nju stavili i tačku.

Voriorsi su u noći između petka i subote pretrpeli jedan od najtežih poraza u istoriji franšize, a malo je nedostajalo da pretrpe i najveći debakl od nastanka NBA lige. Izostanak glavnih igrača nije opravdanje kada izgubite sa 53 poena razlike od tima koji je u utakmicu ušao sa jednom pobedom na prethodnih 14 susreta (77:130).

Izabrane vesti

01.00: (3,35) Vašington (14,0) Dalas (1,40)

Šta reći posle meča u kojem su Ratnici imali više izgubljenih lopti (21) nego asistencija (18), u kojoj su šutirali sa 33 odsto uspešnosti iz igre i imali 15 skokova manje od rivala (38:53)? Mogli su proći i gore. Utakmica odigrana u Tampi (privremenom domu Reptorsa) je jasno obeležila dosadašnju sezonu prema konačnoj razlici u poenima. Prethodno su na stubu srama bili Klipersi, posle poraza od Dalasa u kojem su postigli 51 poen manje od rivala. U potrazi za većim debaklom stižemo do 2018. godine i utakmice između Bostona i Čikaga, koju su Seltiksi rešili u svoju korist sa 56 razlike (133-77).

Bili su košarkaši Golden Stejta čak 61 poen u zaostatku na šest i po minuta do kraja. Bolniji deficit nije viđen od 2018. godine: Memfis je uspeo da bude 65 poena u minusu protiv Šarlota. U prethodnih 25 sezona samo je još jednom viđena takva rezultatska razlika tokom meča u okviru najjače lige na svetu, kada je Indijana takođe imala 65 poena prednosti u susretu sa Portlandom, davne 1998. godine.

Izvukli su se Voriorisi u poslednji čas da ne pretrpe najveću bruku u istoriji lige. Njihov minus od 53 poena za 15 je kraći od deficita u kojem je Majami bio pre 30 godina. Klivlend je dobio Vrelinu sa čak 148:80, a interesantano je da je deo pobedničkog sastava bio trener sastava iz San Franciska Stiv Ker (meč završio sa pet poena).

Dok bi košarkaši Golden Stejta najradije da se sakriju u od javnosti zbog ponižavajućeg poraza, Toronto može da se podiči najubedljivijim trijumfom u svojoj istoriji. Oborio je rekord postavljen minule sezone, kada je sa 46 poena u suficitu nadigrao Indijanu.

Koliko god ovaj poraz bio težak, nije i najteži za Ratnike kroz istoriju. Tek je treći, a bolniji su bili neuspesi iz marta 1972. godine (63 poena razlike u duelu sa Lejkersima) i naredne sezone (56 poena razlike, ponovo u duelu sa Jezerašima).

Nemoć Kerove ekipe oslikala se i kroz gotovo neverovatan podatak da njegovi puleni nisu postigli nijedan poen iz kontranapada (Toronto 24). Tako nešto na terenima najbolje lige u igri pod obručima nije zabeleženo u poslednjih 25 sezona. Treća četvrtina je takođe stavila Reptorse i Voriorse na različite strane istorije. Taj period je sastav iz San Franciska izgubio sa 32 poena u minusu, što im se nikada nije dogodilo u jednom kvartalu. Sa druge strane, Kanađani su odigrali najuspešniju deonicu u istoriji. Kada se saberu dva centralna perioda, dolazi se do podatka da ih je Golden Stejt izgubio sa 51 razlike: najgori bilans jedne ekipe za 24 minuta.

Jasno, osmostruki osvajač NBA prstena (pet puta kao igrač) Ker je bio frustriran.

"Upravo su nas uništili. Nema tu mnogo šta da se kaže. Ponižavajuće, za sve koji su bili uključeni".

Utisci iz svlačionice su da je poraz najteže pao povređenom Kleju Tompsonu, koji nije upisao nijedan nastup ove sezone. Kent Bejzmor je izjavio da je sjajni šuter bio "van sebe".

"To su ljudi koji su igrali u pet uzastopnih finala. Za njih je ovo neprihvatljivo".

04.00: (1,17) Portland (20,0) Oklahoma (5,50)

Po odlasku Kevina Durenta raspao se Golden Stejt kao kula od karata. Digao je sjajni šuter sidro posle teške povrede i poraza u finalu od Toronta 2019. godine i potpisao za Bruklin. Povreda je sprečila Tompsona da se nađe na parketu tokom naredne takmičarske godine, često su van stroja bili i Stef Kari i Drejmond Grin, pa je sezona okončana na poslednjem mestu zapadne konferencije (15-50).

Nadali su se u klubu da će se povratkom Tompsona stvari vratiti na svoje, Kari je iskoristio višak vremena da se dobro pripremi, pa se verovalo da bi Ratnici mogli da se vrate na staze stare slave. Usledila je nova teška povreda 31-godišnjeg šutera, još u novembru je postalo poznato da će morati da presedi i ovu sezonu. Na momente je Kerova ekipa delovala dobro, još uvek ima šansu da se preko plej-ina domogne plej-ofa, ali posle ovako teškog poraza, teško će se oporaviti. Čini se da je vreme za korenite promene i da je pored sve jačih Bruklina, Lejkersa, Denvera, Klipersa, Majamija, Milvokija i Jute šampionskim ambicijama sastava iz San Franciska došao kraj.


tagovi

Golden Stejt VoriorsStiv KerStef KariKlej TompsonDrejmond Grin

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara