(AFP)
(AFP)

Ponekad zaboravljamo koliko je Džoel Embid dobar: A stvarno kida i imitira Mutomba (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 03.11.23. | 04:49

Filadelfija prvi put bez Džejmsa Hardena

Srpska i američka javnost se neće saglasiti ni oko očitih vrednosti. Kamoli pogleda na košarku. Tako smo zagledani u Nikolu Jokića pomalo zaboravili da cenimo Džoela Embida, baš kao što su Ameri na isti način vrednovali Kamerunca sve dok ih as iz Sombora nije uverio da greše. Status najkorisnijeg igrača minulog izdanja NBA lige navikao je gnev Balkanaca – i ne samo nas – prema centru Filadelfije, verujući da iza njega stoji propaganda i glasačka mašinerija, a zapravo i on nudi argumente da je dobar igrač. Ne tako kvalitetan kao Jokić, ali ponekad i sam „kida“.

U trijumfu nad Torontom potkrepljeno, brojevima, potezima, utiskom... Bio je najbolji pojedinac prvog susreta otkako su Siksersi trejdovali Džejmsa Hardena i sve vreme uticajan na oba kraja parketa (114:109).

Izabrane vesti

Embid je u jednom trenutku podsetio publiku i na Dikembea Mutomba, bivšeg centra Denvera, Atlante, Hjustona, pa i same File (malo više od jedne sezone), sjajnog defanzivca koji je izluđivao protivničke odbrane deljenjem „banana“ i načinom na koji bi mahao kažiprstom u želji da objasni da pored njega nema prolaza. Na isti način reagovao je i Embid kad je preko njega pokušao da zakuca Paskal Sjakam. Zaleteo se još jedan Kamerunac, ali ga je sunarodnik sačekao i autoritativno odvojio od obruča.

Ili ova blokada Geri Trent Džunioru...


Bio je to samo jedan od niza poteza kojim je odbrambeno Embid uticao da Reptorsi pretrpe drugi poraz od Filadelfije u samo četiri dana. S tim da su ovoga puta postigli osam poena manje na svom terenu. Izabranici Nika Nursa oba puta su ofanzivno dostigli kotu 114. Najviše zato što su imali čak trojicu igrača koji su ubacili više od 20 poena.


Embid je meč završio sa 28 poena, 13 skokova i sedam asistencija, od kojih je jedan preko glave bila jednako atraktivna kao blokada.


Tobijas Heris i Keli Ubre Džunior su brojali do po 23, Tajris Maksi se zaustavio na 18, a Furkan Korkmaz postigao deset poena.

Toronto našeg trenera Darka Rajakovića nije uspeo da ponovi izdanje iz trijumfa nad Milvokijem, kad je ubacio 130 poena, između ostalog što su njegovi igrači bili nervozni i zaradili su čak pet tehničkih grešaka. Skoti Barns je kod gostiju bio najefikasniji sa 24 (uz po osam asistencija i skokova), O Dži Anunobi brojao do 16, dok je svetski prvak u dresu reprezenatcije Nemačke, Denis Šreder imao 13 poena i deset asistencija. Paskal Sjakam je zaustavljen na deset. Između ostalog zbog načina na koji odbranu igra Džoel Embid. Nije baš jednostavno nameriti se na tu planinu.

NBA LIGA

Filadelfija – Toronto 114:99

/Embid 28 – Barns 24/

Nju Orleans – Detroit 125:116

/Mekolum 33 – Kaningem 22/

Juta – Orlando 113:115

/Markanen 22 – Bančero 30/

Finiks – San Antonio 121:132

/Buker 31 – Vembanjama 38/






tagovi

FiladelfijaFiladelfija SeventisiksersDžoel EmbidNBA ligaPaskal SjakamDikembe Mutombo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara