Košarkaši Makabija (©Starsport)
Košarkaši Makabija (©Starsport)

"Ponos Izraela" posramljen, najgori Makabi od 1993: Revoluciju sprovodi Perasović, odlazi i Vilbekin

Vreme čitanja: 4min | čet. 02.06.22. | 14:17

Prošlo je 29 godina od kako se tim iz Tel Aviva nije domogao nijednog finala u sezoni

Izraelska liga osnovana je pre 69 godina. Čak 55 titula osvojio je Makabi Tel Aviv. Šestostruki šampion Evrope nisko je pao. Skoro 30 godina nije bio niže. Ispao je u polufinalu domaćeg prvenstva i ostao bez ijednog trofeja u sezoni 2021/22.

Prvi put posle 14 godina najveći izraelski tim nije podigao nikakv pehar. U polufinalu Kupa ga je šokirao gradski rival Hapoel, u četvrtfinalu Evrolige pometlao Real Madrid. Očekuje se odlazak polovine igrača, dolazak najmanje sedam novih lica i naravno - promena na klupi. Revoluciju bi prema pisanju izraleskog Vala Sporta trebalo da sprovede Velimir Perasović.

Izabrane vesti

Po prvi put u istoriju Makabi je izgubio u seriji na dve pobede. A dobio je prvi meč i napravio korak ka finalu (82:76). Košarkaši Bnei Herclije su potom odigrali dva spektakularna duela i napravili senzaciju.

Najpre su kod kuće poravnali pobedom od 16 razlike (97:81), uz 23 poena Krisa Beba. Ogolili su mane u igri ekipe Avija Evena i pokazali da imaju snage za iznenađenje.

Serija se vratila u Tel Aviv, veliki broj navijača došao je da isprati miljenike u novo finale. Malo je reći da su se kući vratili razočarani. Pojedini su napustili dvoranu i pre isteka vremena, drugi su bili besni, a dobar deo je ipak podržao igrače i stručni štab u teškom trenutku. Gost je posramio "Ponos Izraela".

Košarkaši Bnei Herclije su u poslednjih 10 minuta ušli sa 17 poena viška. Vrlo brzo razlika je narasla do 20 poena, pa do 22 i maksimalnih 24 poena. Makabi nije postojao na parketu. Činanu Onuaku je očitao lekciju vlasniku A licence Evrolige (drugi tim sa višegodišnjom licencom posle Žalgirisa koji se nije domogao finala domaćeg prvenstva). Bivši igrač Zadra, ali i Hjuston Roketsa, poznat po atipičnom izvođenju slobodnih bacanja (poput Radivoja Koraća) ubacio je 25 poena, uz 15 skokova i pet asistencija. Dokazao da je spreman za Evroligu.

Kako bilo, obrisao je Onuaku patos Menora Mitvačim dvorane sa domaćinom. Bnei Herclija je održala lekciju Makabiju iz želje, borbenosti - iz košarke. U svim aspektima gost je bio bolji, košarkaši tima iz Tel Aviva su delovali letargično. Kao da samo čekaju da sudija odsvira kraj i polako krenu svojim putem. Stranci onim koji vodi što dalje od Makabija. Jer teško da će se ijedan zadržati.

Avi Even se seli na staru funkciju (©Starsport)Avi Even se seli na staru funkciju (©Starsport)

Trener Even, koji je postavljen kao privremeno rešenje po odlasku Janisa Sferopulosa, istakao je da je dao sve od sebe. On neće nastaviti sa radom na mestu šefa struke, seli se na poziciju direktora skautinga koju je i ranije obavljao u klubu.

"Došao sam pre tri meseca sa dva cilja - da se plasiramo u plej-of i osvojimo titulu. Drugi nismo uspeli da ostvarimo. Neću se baviti time da li bi se isto desilo da je Janis ostao. Znam da sam dao sve od sebe, bio tu 24/7 za klub. Ponekad to nije dovoljno. To je užasno razočaravajuće i tužno. Ostali smo bez titule i to je jedino što mi je sada na pameti", rekao je Avi Even.

Tvrdi da je više faktora uticalo na istorijski lošu sezonu. Činjenica je da su se stranci često nalazili na udaru. Pojedini su i partijali posle eliminacije iz Kupa, pa je cenu platio Sferopulos.

"Od kako smo se vratili iz serije sa Real Madridom u Evroligi, došlo je do energetskog pada. Počeli smo da primamo mnogo više poena. Postoji zakon naknadne pameti. Morali smo da odaberemo pet stranaca i za ove smo se odlučili. Šta bi bilo da smo se odlučili za druge, ne želim da se bavim time sada. Možda kada bol izbledi, kako bi stvari video drugačije. Nedostajalo nam je stabilnosti, bilo je puno oscilacija. Igrali smo sjajno u Evroligi, dobili lude mečeve protiv Barsleone, Reala i Milana. Na kraju smo izgubili tri utakmice u plej-ofu sa 20 razlike".

Sada sledi remont. Očekuje se dolazak Perasovića koji je u odličnim odnosima sa menadžerom Makabija Nikolom Vujčićem. Procena je da bi njegov dolazak iz Uniksa (koji neće igrati Evroligu) mogao da ubedi i Anta Žižića da da još jednu sezonu timu iz Tel Aviva.

Skoti Vilbekin na izlaznim vratima (©Starsport)Skoti Vilbekin na izlaznim vratima (©Starsport)

Stranci će mahom otići, a navijači su se nadali da bi Skoti Vilbekin mogao da ostane. On je imao još jednu odličnu sezonu, ali to nije bilo dovoljno da se napravi bilo kakav uspeh. Vezan je ugovorom za klub još godinu dana, ali izraleski mediji tvrde da će ga to teško zadržati. Zarađuje 1.800.000 dolara u Tel Avivu, a navodno su Fenerbahče i Anadolu Efes spremni da mu ponude i preko 2.000.000 dolara.

On se po završetku majstorice pozdravio sa saigračima, čak i sa nekolicinom navijača. Jedan ga je upitao i da li ostaje? Rekao je da ne zna, piše Vala Sport. Na kraju se oglasio na društvenim mrežama i sportski priznao poraz. Pružio ruku rivalu i priznao da su košarkaši Bnei Herclije bili bolji.

Još jedno burno leto je pred Makabijem. Očekuje se da uprava poveća budžet, koji je prethodne dve godine bio nešto manji nego inače zbog posledica pandemije virusa korona. Imaće velikan iz Tel Aviva veće mogućnosti na tržištu, ali je najbitnije da ih pametno iskoristi. Angažovanje velikog broja Amerikanaca bez nekog preteranog reda, isključivo zbog individualnog kvaliteta, nije godinama dalo potreban rezultat. Valjda će uprava Ponosa Izraela okrenuti novi list.


tagovi

KK Makabi Tel AvivSkoti VilbekinVelimir PerasovicAnte ŽižićNikola Vujčić

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara