Greg Popović (©AFP)
Greg Popović (©AFP)

Popovićeva svađa s novinarom, skor 101:4, zvižduci u Las Vegasu uz sećanja na 2002. i Srbiju u Kini

Vreme čitanja: 4min | uto. 13.07.21. | 09:06

Košarkaška javnost SAD na nogama posle još jednog poraza na pripremama za Olimpijske igre...

Ishod utakmica u Las Vegasu neće niko ni da se seća ako Sjedinjene Američke Države objedine i četvrto uzastopno olimpijsko zlato, ali u slučaju da se to ne dogodi, Greg Popović i njegovi igrači mogli bi da se nađu na liniji otvorene vatre nezadovoljne nacije.

Posle novog, drugog uzastopnog poraza u pripremama za Tokio, košarkaška javnost u SAD ustala je na noge i podigla se velika prašina. Verovatno prvi put od pojave Drim tima 1992. američki košarkaši su sa parketa ispraćeni zvižducima i uvredama. Američka košarkaška reprezentacija ima samo jednu pobedu u proteklih pet utakmica, počev od četvrtfinala Mundobasketa u Kini i Francuske, preko Srbije u borbi za šesto mesto, do Nigerije i noćas Australije.

Izabrane vesti

Četvrtak, 03.00: (1,60) Milvoki (13,0) Finiks (2,60)

Gledajući samo velika takmičenja Ameri imaju skor 101:4! Od pomenute 1992. i Drim tima, američka reprezentacija je samo dvaput vezala poraze. Vraćaju se tamošnjim ljubiteljima košarke gotovo košmarne uspomene na Indijanapolis 2002. kada je Jugoslavija prva zadala udarac u četvrtfinalu, da bi Španija u meču za peto mesto odnela tesnu pobedu. Uz već pomenute događaje iz Kine pre dve godine, nikada se više nije dogodilo da Amerikanci izgube dvaput zaredom. Pogotovo ne u kontrolnim utakmicama.

“Nije prvi put da neko testira SAD na ovaj način“, rekao je posle utakmice Demijan Lilard koji je u porazu ubacio 22 poena: “Nije nam baš pravo pošto smo izgubili dve zaredom, ali dešavalo se ovo već ranije. Naši konkurenti stalno napreduju i poboljšavaju se. Igrači su bolji, imaju više samopouzdanja i svi žele žarko da nas pobede. To se oseti svaki put kada istrčimo na parket“.

Koliko je poraz zaista zaljuljao stabilne temelje američke košarkaške reprezentacije pokazuje i konferencija za novinare na kojoj je atmosfera bila neprijatna. Naime, Greg Popović je ušao u raspravu sa novinarom, vidno uznemiren zbog pitanja da li ovi porazi “ruše pobedničku istoriju SAD?“. Iako je Pop u pravu kada kaže da je u prethodne gotovo tri decenije bilo poraza da se izbroje na prste dve ruke, američki mediji su jasno i glasno postavili pitanje – šta je uzrok porazima od Nigerije i Australije? Pogotovo ako se zna da je reprezentacija SAD u pripremnim utakmicama pred Igre u Londonu i Riju ostvarivala pobede uz prosečne razlike od 26,6, odnosno 41,4 poena!

Kada su se usijane glave smirile, Popović je poručio da razloga za brigu - nema.

“Iskreno verujem da smo izgledali bolje na parketu u odnosu na meč s Nigerijom. Posle kratkog vremena zajedno, potrebno je pokriti još mnogo toga kako bismo napredovali. Prvo i drugo poluvreme su dve različite zveri. U prvom delu smo branili Australiju na način na koji smo želeli. Dobro smo kontrolisali skok, dobro se kretala lopta u napadu i bilo je ritma. U nastavku smo prosto bili umorni“.

Amerikanci su sinoć na poluvremenu imali devet poena prednosti, što je ista razlika kao u ranoj fazi treće četvrtine protiv Nigerije. I obe utakmice su se završile na isti način. Australija je treću deonicu zatvorila serijom 19:6 posle koje je imala 69:64 u rukama pred završnih deset minuta. Ameri od toga nisu mogli da se oporave... Tako su Bumersi stigli tek do druge pobede nad SAD u ukupno 30 okršaja. Prva je došla u pripremama za Mundobasket 2019.

Susret je završen uz gotovo nezamislivu statistiku. Australija je dominirala u reketu i ubacila 44 poena, SAD tek 22! Uz to ekipa Brajana Gordžijana je nadskočila Amerikance sa 32:25! Zanimljivo, Kevin Lav bio je jedini igrač koji nije odigrao ni sekund protiv Australije od igrača koji će ići na Olimpijske igre, a u odsustvu Krisa Midltona, Džrua Holideja i Devina Bukera koji igraju NBA finale Greg Popović koristi mlade nade. Za Australiju je loša vest da se Aron Bejns povredio posle nepuna četiri minuta utakmice posle sudara s Bredlijem Bilom i njegov eventualni izostanak u Tokiju dodatno bi umanji šanse Bumersa da naprave veliki rezultat s obzirom da je Ben Simons posle lošeg NBA plej-ofa rešio da ovo leto radi individualno kako bi se popravio.

Nije prijatna slika i Amerikanci su sada na tapetu, ali ovo je suštinski sve banalno. Ako se problemi nastave i u Tokiju, Greg Popović bi mogao da ostane upamćen kao najlošiji selektor u novijoj istoriji američke košarke...


tagovi

košarkaška reprezentacija SADtokio 2020Olimpijske igre 2020Greg Popović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara