"Poslednji put u dresu Argentine - Noćioni i Đinobili"
"Poslednji put u dresu Argentine - Noćioni i Đinobili"

Poslednji tango

Vreme čitanja: 2min | čet. 18.08.16. | 10:11

Tužan dan za svetsku košarku

Poslednji put u dresu Argentine - Noćioni i Đinobili

Reprezentativna košarkaška scena je u danu za nama ostala bez trojice velemajstora igre pod obručima. Prvo je francuski mađioničar Toni Parker okačio patike o klin posle 16 godina duge reprezentativne karijere, da bi njegovim stopama nešto kasnije krenule i argentinske legende - Manu Đinobili i Andres Noćioni. 

Izabrane vesti

Posle tri velike medalje, zlata na Olimpijskim igrama u Atini, bronze u Pekingu četiri godine kasnije i srebra na Mundobasketu 2002. godine čuveni argentinski tandem oprostio se od nacionalne selekcije, kojoj su dali i poslednji atom snage.

Đinobili je posle teškog poraza od SAD jedva uspeo da zadrži suze, a posle utakmice je svakog člana argentinske ekspedicije zagrlio i oprostio, dok su emocije preplavile Karioka Arenu.
„Prošlo je 20. godina otkako sam odigrao prvu utakmicu za nacionalni tim. Jako sam ponosan, ujedno i jako srećan i tužan zbog toga što sam imao priliku da igram i u 39. godini. To se ne događa često“, rekao je levoruki snajperista.

PRELAZZI: Manu, hajde još jednu, za zlatnu generaciju

Ali ovo nije i kraj karijere za velikog asa svetske košarke, koji će odigrati još jednu sezonu u dresu San Antonija, a onda i definitivno ustupiti mesto mlađima.
„Koliko igrača poznajete, a da još igraju u mojim godinama? Posebno košarkaša? Imao sam neizmernu sreću što sam ostao zdrav sve ove godine, da sam igrao sa mnogim momcima u istom sastavu i da smo zajedno uspeli da postignemo mnogo toga. Bila je ovo neverovatna serija. Veoma sam ponosan“.

Nedugo zatim svoju odluku saopštio je i krilni centar madridskog Reala, koji je u reprezentativnu penziju otišao posle odličnih izdanja u Riju. Rekord karijere od 37 poena ubeležio je u pobedi protiv Brazila u grupnoj fazi.
„Eto, došao je dan da se i ja penzionišem. Ovaj dan je kao ostarenje sna. Došao sam iz malog grada, bio ovde pored svih ovih velikana svetske košarke. To je nešto nepojmljivo“, jasno će Noćioni, koji je imao poruku i za naslednike:
„Nadam se da će se sledeća generaciji ugledati na nas i ostvariti svoj san. Mi smo sanjali da možemo da pobedimo najveći tim na svetu i u tome smo uspeli. Klinci koji budu dolazili moraće da nauče da sanjaju i rade naporno kako bi iste te snove pretvorili u stvarnost. Verujem da Argentina to može, nemam ni trunku sumnje“, zaključio je Andres Noćioni, koji je sa Manuom bio reprezentativni saigrač još od 1999. godine!

Inače, čuveni član velikog trilinga, Luis Skola, rekao je da neće otići u penziju, iako ima punih 36. godina. 

(FOTO: Action Images)


tagovi

Rio 2016OI 2016Manu Đinobilikošarkaška reprezentacija ArgentineAndres Noćioni

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara