Teodosić i Nedović zbog povreda pratili meč u civilu (Foto: Starsport)
Teodosić i Nedović zbog povreda pratili meč u civilu (Foto: Starsport)

Povrede ostavile danak, Jago i Smart ulivaju optimizam, kapa dole za Hauarda

Vreme čitanja: 5min | pet. 19.01.24. | 14:05

Ako se prošla sezona uzme za primer, Crvenoj zvezdi potrebno osam pobeda iz poslednjih 12 utakmica za plasman u plej-in

Vladalo je dobro raspoloženje u Štark areni posle 20 minuta utakmice sa Baskonijom. Utisak je bio da Crvena zvezda ima stvari pod kontrolom, da se Markus Hauard "ohladio" sa dva brza faula i da uprkos kadrovskim problemima ekipa Janisa Sferopulosa ima šlifa da izađe na kraj sa španskim rivalom. A onda je napad stao, gosti su uspostavili dominaciju na skoku, a ruka najboljeg šutera u Evroligi se zapalila. Hauard je sa 17 poena u trećoj deonici potpuno preokrenuo dešavanja na parketu i uz pomoć Vanje Marinkovića i Čime Monekea stavio crveno-bele u težak položaj. Uspeli su da se vrate, ponovo imali nekoliko prilika da slome protivnika u tesnoj završnici - nisu ih iskoristili.

Nije trener Sferopulos posle susreta hteo da traži alibi u povredama, ali je činjenica da su Zvezdi nedostajali najpre Miloš Teodosić i Nemanja Nedović. Teovo umeće u organizaciji igre, njegova mogućnost da spoji redove ekipe, smiri napad i u kontinuitetu pronalazi prava rešenja definitivno bi pomogli crveno-belima u trećoj četvrtini, koja se ispostavila kobnom. Kao i Nedovićeva sposobnost prodiranja. Osim što bi tako grčki strateg imao još jednu opciju u napadu, Nemanjin kvalitet da probije prvu liniju odbrane i završi na obruču (pa i pod kontaktom) stavio bi goste u prilično nepovoljnu poziciju, s ozbirom da su Sedekerskis, Marinković i Miler Mekintajer imali problem sa faulovima (po četiri). Uz sve to, Hauard se čuvao posle prva dva prekršaja, pa bi Zvezdin najbolji igrač u jedan na jedan situacijama mogao dodatno da ga optereti.

Izabrane vesti

Nedostajao je crveno-belima i veći doprinos Luke Mitrovića, posebno na skoku. Podsetimo da je pre nešto više od mesec dana pokupio 16 lopti pod obručima protiv istog rivala u Fernando Buesa Areni. Videlo se da Zvezdin centar nije na sto odsto. Tek prošle sedmice se vratio na teren posle povrede i još traži put ka povratku u prepoznatljiv ritam. Tako su Baski sakupili 13 skokova više, a čak 15 pod Zvezdinim košem... To im je omogućilo da uhvate odbranu srpskog šampiona na krivoj nozi i često su posle ofanzivnih skokova dolazili do otvorenih pozicija van linije 6,75.

"Ubacili su sigurno 5-6 šuteva sa distance posle ofanzivnih skokova. Pokupe loptu, podele pas na spoljne pozicije i šutnu. Odbrana je posle ofanzivnih skokova van balansa i teško je braniti protivnika kada pokupio loptu pod vašim obručem. Marinković i Hauard su koristili te situacije. Nedostajali su skokovi, pametniji faulovi... Sprečili bi ih da postignu mnogo poena da smo uspeli da izvedemo te naizgled jednostavne stvari," rekao je Sferopulos posle meča.

Kao što je Zvezdin trener i istakao, Hauard je izvlačio maksimum iz povratnih dodavanja posle uhvaćenih lopti u napadu - i imao veče za pamćenje. Odmah na startu je pogodio dva šuta sa distance i namestio ruku. Brzo je napravio dva faula, pa do kraja prvog poluvremena nije ni ulazio u igru, ali u trećoj četvrtini je samo nastavio gde je stao u prvoj. Sipao je nemilice sa distance, ubacio četiri trojke u pomenutoj deonici i pet slobodnih bacanja - čak 17 poena. A ne može se reći da su svi njegovi poeni bili produkt grešaka Zvezdine odbrane. Štaviše, često je pogađao preko ruke, cepao mrežicu sa devet metera... Dokazao je klasu i bez dileme bio čovek odluke u Štark Areni.

Nije postavio novi rekord karijere, ali je prišao blizu. Postigao je 32 poena, jednu trojku je bio kratak od najboljih evroligaškog učinka (7/10). Nije nadmašio 35 poena prostignutih sredinom novembra protiv Asvela, kada je ubacio i jedan šut sa distance više nego protiv Crvene zvezde (8/13). Partijom protiv srpskog šampiona je samo učvrstio titulu najboljeg šutera na najvećoj kontinentalnoj pozornici (3,8 trojki po meču). Po treći put ove sezone, druge na Starom kontinetu za bivšeg igrača Denvera, postigao je 30 ili više poena. Rekord drži Čarls Smit koji je imao četiri takva nastupa kao košarkaš Skavolinija pre dve decenije.

Hauard je materijalizovao ofanzivne skokove, ali ih je Moneke uzimao. Borbeni Nigerijac je meč okončao sa dabl-dablom od 13 poena i 12 uhvačenih lopti. Na kraju je uhvatio i presudan skok pod Zvezdinim košem u poslednjim sekundama. Sa indeksom 27 je bio najkorisniji igrač na susretu, a u dresu Baskonije je dosegao i granicu od 400 indeksnih poena na evro-sceni. To je izveo za 21 nastup, a brže od njega su do pomenute brojke kao košarkaši tima iz Vitorije stigli samo Joanis Burusis (19 mečeva) i Arvidas Macijauskas (20).

Mora se pomenuti i odlično izdanje Vanje Marinkovića, koji je ubacio neke od najbitnijih koševa. Pogodio je trojku u finišu druge deonice, pa maltene sa zvukom sirene u trećoj, dok je sa linije penala stavio tačku u samoj završnici susreta. Postigao je 18 poena, uz 5/9 sa distance i odigrao najbolji meč u Evroligi ove sezone.

Imala je Baskonija nekoliko izuzetnih individualnih partija, pa Zvezdi nije pomogao ni rekord karijere Jaga dos Santosa od 26 poena. Zabeležio je Brazilac i pet asistencija, samo jednom izgubio loptu. Iako je utisak da je povremeno previše solirao, trudio se da bude heroj i nije uspevao da uspostavi željen protok lopte u napadu, ništa mu se ne može zameriti. Bio je daleko najbolji Zvezdin igrač, uložio je ogroman trud i energiju, a brojke samo potvrđuju kakav je meč odigrao.

Jago je u odličnoj formi, a Sferopulos je istakao i da je zadovoljan kako je Džavonte Smart izgledao na debiju, dva dana od dolaska i posle samo jednog treninga. Prvi utisak je Amerikanac da može mnogo da donese u napadu. Prodoran je i precizan sa poludistance. Ubacio je samo jedan hitac van linije 6,75 protiv Baskonije, ali u nekoliko navrata mu se lopta izmigoljila iz obruča kada su je svi u dvorani videli na dnu mrežice. Na kraju sasvim solidnih 11 poena, s ozbirom da je odigrao tek prvi meč u evropskoj košarci. Jasno je da može da bude samo bolji, jer nije uspevao da pronađe kontinuitet, malo se i gubio tokom drugog poluvremena u odbrani, ali to su stvari na kojima se radi. Bitno je da je Amerikanac pokazao da poseduje talenat, a njegov govor tela i agresivnost u napadu i da ima veliku želju da se dokaže u crveno-belom.

Kada se podvuče crta, još jedan tesan poraz ekipe sa Malog Kalemegdana ove sezone. Čini se da ih je bilo i previše za 22 odigrane utakmice. S druge strane, to je i pokazatelj da su bili rame uz rame sa većinom rivala. Da im je malo nedostajalo da budu u daleko povoljnijoj poziciji na tabeli pred poslednjih 12 rundi. Ipak, sa učinkom 9-13 ih čeka teška misija. Da se podsetimo, prethodne sezone je 17 pobeda bilo potrebno za 10. mesto, koje tada nije vodilo u plej-in, ali su se letos pravila promenila. To znači da je timu sa Malog Kalemegdana potrebno osam trijumfa na poslednjih 12 utakmica ligaškog dela da ponovi prošlosezonski učinak, koji ovoga puta znači i nastavak borbe na evro-sceni posle ligaškog dela.


tagovi

KK Crvena zvezdaBaskonijaMiloš TeodosićNemanja NedovićLuka MitrovićJago dos SantosDžavonte SmartMarkus HauardČima MonekeVanja Marinković

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara