Košarkaši Crvene zvezde s peharom Kupa Radivoja Koraća (©MN Press)
Košarkaši Crvene zvezde s peharom Kupa Radivoja Koraća (©MN Press)

Pozovi Dobrića za trofej: Rapsodija Zvezdinog šutera za devetu Žućkovu levicu

Vreme čitanja: 4min | sub. 18.02.23. | 22:52

Košarkaši Crvene zvezde u finalu Kupa Radivoja Koraća u Nišu savladali Megu i postavili rekord - 96:79

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Niša)

Pred ispunjenim tribinama dvorane Čair, mohom obojenih u crveno-belo, košarkaši Crvene zvezde su nastavili žetvu trofeja. Posle dve vezane triple krune, tim sa Malog Kalemegdana je u sezoni 2022/23 ostvario prvi cilj i u Nišu osvojio Kup Radivoja Koraća, pošto je u finalu savladao Megu i došao do rekordne, devete Žućkove levice. Ključni čovek Zvezdinog trijumfa bio je Ognjen Dobrić koji je samo u trećem periodu ubacio 18 poena i tako trasirao svom timu put ka novom trofeju - 96:79.

Izabrane vesti

Pružila je Mega dobar otpor srpskom i regionalnom šampionu, još jednom pokazala da ima veliki potencijal, ali je ekipa Duška Ivanovića, što je čest slučaj ove sezone, u trećem kvartalu stekla ključnu prednost zahvaljujući Dobrićevoj rapsodiji, koji je omogućio Zvezdi da mirne glave i sa 13 poena viška dočeka poslednji kvartal. Nije se Mega najbolje snašla na startu odlučujućeg perioda, crveno-beli su bez većih problema čuvali prednost na oko 15 poena i uz potpunu kontrolu na parketu priveli meč kraju.

Dobrić je na kraju bio najkorisniji igrač pobedničkog tima sa 24 poena i indeksom 31. Nije mu strano da zablista u borbi za trofej, bio je dva puta MVP finala u Superligi, jednom najkorisniji u plej-ofu ABA lige. Zvanično je pre dodele medalja proglašen za MVP-a i najboljeg strelca Kupa u Nišu.

Bilo je ovo veče srpskih igrača u redovima Zvezde. Nemanja Nedović je sakupio 20 poena, Filip Petrušev je brojao do 15, uz osam skokova, dok je Luka Mitrović ubacio 14.

Kod Mege 15 poena Malkolma Kazalona, 14 je dodao Danko Branković dok su po 13 postigli Aleksa Uskoković i Petar Kovačević.

- Kup Radivoja Koraća (finale) -

CRVENA ZVEZDA - MEGA 96:76

(22:23, 29:21, 27:21, 18:14)

Dvorana: Čair (Niš)

Sudije: Jevtović, Prpa, Ćalić

Crvena zvezda: Vildoza 6, Lazarević 2, Kampaco 2, Mitrović 14, Lazić 3, Martin, Dobrić 24, Ilić 4, Nedović 20, Marković, Petrušev 15, Bentil 6

Mega: Milenković, Branković 14, Đulović, Rudan 4, Uskoković 13, Kazalon 15, Đurišić 7, Kovačević 13, Cerovina 7, Rori 6, Mušikić, Stefanović

Egal na startu duela. Zvezda je otvorila meč sa 4:0, ali je Mega poravnala i sa par dobrih poteza na oba kraja terena stigla i do prednosti. Igralo se koš za koš, dobro je mlada Baraćeva ekipa parirali favorizovanom protivniku i posle pet minuta rezultat je bio nerešen (12:12). A onda je Nedović ušao sa klupe i pocepao mrežicu sa dva precizna dalekometna hica (22:15). Ipak, imala je Mega spreman odgovor i preko Cerovine i Kovačevića napravila seriju 8:0 za preokret pred prvi odmor (22:23).

Pronašla je Zvezda konačno ritam u napadu, odigrala par dobrih akcija i polako uspostavljala kontrolu. Posle tri minuta i lepog poteza Mitrovića, koji je prodao lažnjak čuvaru i potom rutinski položio, na semaforu je stajalo 33:26 za crveno-bele. Nastavila je Mega da „krvari“, otišla je razlika i na 11 poena, ali uspela je da sanira „ranu“ u finišu poluvremena. Ponovo je Kovačević zablistao, dobru rolu je imao i Uskoković i prednost Zvezde se istoplila na samo pet poena, da bi Mitrović pogodio u poslednjim sekundama za 51:44 pred veliki odmor.


Vrlo dobro je Mega otvorila drugo poluvreme. Agresivno, odlučno. Par puta presekla napad rivala, došla i do nekoliko lakih poena, ali Kampaco je hranio Dobrića asistencija, a Zvezdin šuter je sa 12 vezanih poena čuvao prednost srpskom šampionu. Tek u drugoj polovini treće četvrtine crveno-beli uspevaju da se odlepe. Zategli su odbranu, utisak je da je rival ostao i bez goriva, pa je Ivanovićeva ekipa ponovo stekla dvocifrenu prednost (71:58). Uspela je Mega da odgovori, ponovo preko Uskokovića i Kovačevića, ali morao je Dobrić da stavi pečat na treću deonicu. Ubacio je još jednu trojku i zaokružio učinak u periodu od 21. do 30. minuta na 18 poena! Zvezda je poslednji odmor dočekala sa 78:65, apsolutno zahvaljujući Ognjenovoj šuterskoj rapsodiji.

Osetila je Zvezda priliku da slomi rivala i to učinila već sredinom poslednjeg kvartala. Stekao se utisak da Mega više nema snage da odgovori, crveno-beli su to iskoristili i postepeno uvećavali prednost, da bi posle trojke Nedovića na oko pet i po minuta do kraja poveli sa 87:70. Privela je potom ekipa Duška Ivanovića meč kraju bez problema, čak uspela i da stigne do više nego ubedljivog trijumfa.

KUP RADIVOJA KORAĆA - ČETVRTFINALA

Sreda:

Partizan Mozzart Bet - Spartak Subotica 91:69

/Lesor 17 - Bojić 17/

Mega - Vojvodina 75:62

/Rori 13 - Beslać 23/

Četvrtak:

Crvena zvezda - Borac Mozzart 89:64

/Vidloza 18 - Radonjić, Gagić 14/

FMP - Metalac 91:76

/Valinskas 20 - Džorden 19/

POLUFINALE

Petak

FMP - Mega 67:86

/Stepanović 15 - Kovačević 20/

Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda 75:83

/Naneli 19 - Vildoza 15/

FINALE

Crvena zvezda - Mega 96:79

/Dobrić 24 - Kazalon 15/


tagovi

Kup Radivoja KoraćaKup Radivoja Koraća 2023.KK Crvena zvezdaKK MegaDuško IvanovićOgnjen DobrićNemanja NedovićLuka MitrovićPetar KovačevićAleksa UskokovićNikola ĐurišićFakundo KampacoLuka Vildoza

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara