""
""

Predsednik Borca: Pravo i pravda na našoj strani

Vreme čitanja: 4min | pon. 11.09.17. | 16:22

Predrag Peca Pantović tvrdi da će Čačani igrati samo ABA 2 ligu

Posle saopštenja koje je javnosti dostavila Skupština Košarkaške lige Srbije, a u kome se kaže da će čačanski Borac i Dinamik igrati samo ABA 2 ligu, oglasio se i KSS. U tom saopštenju se ultimativno ističe da pomenuti klubovi moraju da startuju i takmiče se u KLS.

Izabrane vesti

Predsednik Borca Predrag Peca Pantović sa nekoliko, kako kaže, čvrstih argumenata obara stavove predstavnika nacionalnog košarkaškog Saveza.
"Ukoliko bi Borac igrao u oba takmičenja plasman u Superligu Srbije, koja kasnije sledi, obezbeđivao bi se na osnovu plasmana kluba u KLS. To znači da bi Borac u ozbiljnoj konkurenciji morao da bude među prva četiri tima da bi obezbedio učešće u Superligi. To automatski znači da KLS ne bismo mogli da igramo sa mladim snagama koje bi se u tom rangu kalile i ne bi izborile tako visok plasman. Iz toga sledi da u rosteru moramo da imamo 15-16 pravih igrača, odnosno pet-šest više nego da igramo samo ABA 2 ligu. To automatski podiže troškove takmičenja, kaže za MOZZART Sport Predrag Pantović.

Da li ste pravili kalkulaciju i matematiku za učešće u oba takmičenja?
"Naravno, to bi bilo dodatnih šest hiljada evra, plus dve hiljade za doprinose. Kad se sve to izmnoži sa devet plata, to je dodatnih 70.000 evra samo na igrače. Plus, troškovi putovanja, smeštaja, ishrane igrača, sve izađe i do 100.000 evra. Definitivno, nismo prikupili sav novac ni za učešće u ABA 2 ligi, a tek potom i ovaj novi pomenuti iznos od 100.000 evra. Sve ovo ne bismo mogli da izdržimo i upali bismo u novo dužničko ropstvo, a to ne želimo klubu. Zato smo molili da igramo samo ABA 2 ligu, do Superlige Srbije, po ugledu na naše učesnike u ABA ligi".

Da će Borac igrati ABA 2 ligu bilo je jasno negde u julu mesecu?
"Na osnovu plasmana u Superligi, Borac i Dinamik su preporučeni za učešće na Jadranu. Dakle, bili su čisto sportski faktori i KLS liga je takav dopis poslala ABA ligi. Jadranci su potom nas pitali da li prihvatamo učešće u Drugoj ligi što smo mi oberučke prihvatili jer to je i san čačanske košarkaške javnosti. Dakle, vraćamo se skoro na onaj rang koji je Borac nekad igrao. Rivali su Jugoplastika, trostruki prvak Evrope, Bosna koja je prva od jugoslovenskih klubova osvojila Kup šampiona u košarci. Svi klubovi iz ABA 2 lige se baš pojačavaju za takmičenje koje predstoji. Potom smo obavestili KSS da ćemo se takmičiti na Jadranu i nismo ni pomišljali da će nas neko sa nečim uslovljavati. Naš Savez priznaje ABA ligu i članovi ABA 1lige iz Srbije Partizan, Zvezda, Mega i FMP ne igraju domaću ligu do nivoa Superlige. To nam je bila dovoljna logika da mislimo da i mi nećemo igrati KLS. Tako smo i krenuli da pravimo tim, ostalo je da angažujemo još jednog igrača”.

Međutim, KSS je doneo drugačiju odluku?
"Tu postoji više detalja. Samo srpski Savez ima nezavisni entitet u vidu KLS. Ona ima predsedništvo i Skupštinu i ta dva organa su jedino nadležna za takmičenje u KLS ligi Srbije. Predsedništvo je Skupštini KLS lige dalo predlog da se mi takmičimo samo u ABA 2 ligi. Borac je na Skupštini objasnio ostalim sportskim prijateljima da mi njih poštujemo, ali da posle pređenih 11.000 kilometara ne možemo ravnopravno da se nosimo sa ostalim članovima KLS-a. Sprečavaju nas finansijska i fizička situacija, tačnije nemogućnost. Takođe, Borac je izneo novi predlog da se Superliga igra u dve grupe po šest timova, dakle deset kola. Potom bi po prva četiri tima igrali plej-of. Uz to iz KLS lige Superligu bi igralo pet timova, a to znači da bi toliko gradova u Superligi videli Zvezdu ili Partizan, kao i Megu, FMP, Vršac… i ABA 2 ligaša. Za taj predlog 15 je glasalo za, dok su dva bila uzdržana, a predstavnik Sloge nije bio na sastanku”.

Šta ukoliko reakcija KSS ostane nepromenjena?
"Borac će igrati ABA 2 ligu jer za učešće na Jadranu nije potrebna saglasnost Saveza. Sad ni teoretski ne možemo da igramo KLS jer su izvučeni parovi, takmičarski brojevi sa dvanaest klubova”.

Konsekvence koje očekujete?
"Nadležnost je na Skupštini KLS lige Srbije i ne vidim kakve reperkusije možemo da očekujemo. Takođe, u ostalim zemljama ABA 1 i ABA 2 ligaši igraju i nacionalna takmičenja, a mi ne možemo da zaboravimo da naša četiri ABA ligaša ne igraju KLS. Pravo je na našoj strani”, zaključio je Pantović.

U Borcu je trenutno na probi jedan igrač iz američke Razvojne lige, Tajron Džonson (25). Stigao je po preporuci Đorđija Pavićevića iz Mornara. Dogovor je, ukoliko nam bude interesantan, da ga Mornar plaća, a Borac da obezbedi smeštaj i hranu.

Imao je zapaženu ulogu u koledžima u kojima je igrao, a poseban pečat ostavio je je na čuvenom univerzitetu Vilanova, dvostrukom šampionu NCAA lige.

PIŠE: Đurđe Mečanin (djurdje.mecanin@mozzartbet.com)


tagovi

SrbijaPredrag PantovićKK Borac Čačak

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara