""
""

PREDSTAVLJAMO VAM FRANCUSKU: Mnogi kažu da je ova generacija stvorena za uspeh!

Vreme čitanja: 4min | ned. 15.09.13. | 13:14

U pitanju je tim sa najvećim prosekom poena po meču (čak 81), kao i najboljim procentom šuta iz igre (50,6%) i za dva poena (52,2%)

Od trenutka kada su i definitivno bili poznati sastavi grupa i raspored u drugoj fazi takmičenja bilo je jasno da će susret Francuske i Srbije (21.00) o mnogo čemu odlučivati. Iako su oba tima već obezbedila učešće u četvrtfinalu, jako je važno zauzeti što bolju poziciju na tabeli, kako bi se izbegli najteži protivnici. Nažalost, poslednje kolo u Grupi F igra se u ponedeljak, što znači da će sudbina ovih selekcija biti poznata tek nakon susreta Finske i Slovenije (21.00). Primarno je, naravno, izbeći Sloveniju i Španiju. Nisu ni ostali protivnici mačji kašalj, ali…

Francuska je posle šoka od Nemačke (74:80) u prvom kolu prve faze naređala četiri trijumfa – redom su padale selekcije Velike Britanije (88:65), Izraela (82:63), Ukrajine (77:71) i Belgije (82:65). Nakon nekoliko dominantnih partija usledio je bolan poraz od Litvanije (76:62), koji je Petlove malo prizemljio. Ipak, već u sledećem meču izabranici Vensana Kolea iskalili su sav bes na Letoniji i prvi put prešli 100 poena (102:91).
"Karakterišu ih sjajna atletska građa, njihovi igrači koji prave razliku, brza igra, dosta kontranapada, kao i kreativnost Tonija Parkera, koga svi ostali dobro prate. Imaju dosta iskusnih igrača, izvanredne šutere, Batuma i Želabala. Možda im je centarska linija nešto slabija, ali to se na ovom šampionatu ne primećuje. Ipak, nadam se da ćemo posle dve slabe utakmice odigrati jednu na očekivanom niovu“, rekao je selektor Ivković.

Izabrane vesti

Trikolori su i pre početka šampionata bili tipovani kao favoriti za osvajanje medalje. Da su u kompletnom sastavu došli u Sloveniju (učešće otkazali Noa, Mikael Pjetrus, Traore, Serafin, Mainmi, Bubua, Turijaf i Guber) bez premca bi bili i najveći favoriti za zlatno odličje. A kako i ne bi, kada u Sloveniji igraju u sličnom sastavu kao u Litvaniji pre dve godine, gde su osvojili srebro.  

Bez ikakve sumnje i polemike pokretačka snaga ove mašinerije je Toni Parker. O njemu se već sve zna, a to koliko je 31-godišnji organizator igre zaista dobar govori podatak da je najbolji strelac šampionata sa 18,3 poena po meču. Dakle, da nije ovog čoveka Francuzi bi, verovatno, muku mučili. S obzirom na stanje Stefana Markovića, koji je obnovio povredu leđa i neće biti u sastavu, jasno je da će Vasilije Micić imati taj nezahvalan posao da čuva sjajnog košarkaša San Antonio Sparsa.

Međutim, nije samo Toni Parker neko ko bi Orlovima mogao da zadaje probleme. Nikako. Naši momci na svakoj poziciji imaju po jednu potencijalnu pretnju.

Nenad Krstić i Raško Katić će pregršt posla imati sa gorostasnim centrom Aleksisom Ažinkom. Ovaj 25-godišnjak se ljubiteljima košarke na Starom kontinentu pokazao kao vrlo koristan košarkaš na oba fronta. Posebno dobro igrao je u defanzivi, gde je gospodario svojim reketom. Sa 10,7 poena i 6,9 skokova po utakmici jasno je da će Orlovi imati zadatak više u odbrani.

Krilni centar San Antonija Boris Diao igra sve bolje kako vreme prolazi. Uz Tonija Parkera najiskusniji je igrač tima, a svojom građom, fizičkim karakteristikama i solidnom tehnikom pokušaće da svaku loptu zakuca u koš. Do sada je beležio po 9.9 poena i po 3.7 skokova i asistencija, što samo govori koliko je raznovrstan igrač. Očekuje se da će njegov okršaj sa Nemanjom Bjelicom biti izuzetno zanimljiv.

Na poziciji krila nalazi se Nikolas Batum, koji je drugi strelac tima u ovom trenutku, sa 11,7 poena. Sa procentom šuta iz igre od 49,1 odsto deveti je najbolji igrač na šampionatu gledajući ovaj statistički parameter. Ono što je posebno interesantno je da je u dosadašnjih sedam utakmica bio gotovo nepogrešiv u šutu za dva poena (21/28). Ipak, za čuvara će imati izvanrednog Nikolu Kalinića, momka koji je uspešno obavljao mnoge “prljave” poslove na oba fronta za naš tim.
“Sa Srbijom smo odigrali već jedan neverovatan meč tokom priprema. Susret je bio izuzetno neizvestan. Pobedili smo posle produžetka, a sećam se da su imali priliku i da pobede u regularnom toku”, rekao je Batum.

Ne treba zaboraviti ni trećeg Francuza u timu San Antonija, beka Nanda De Koloa, zatim miljenika Grobara Žofrija Lovernja, koji i dalje služe kao “džokeri” Vensana Kolea, ali ni iskusnog Mikaela Želabala.

Dudine pulene nesumljivo očekuje najteži ispit do sada. A još teže će biti kada se zna da Stefan Marković neće igrati, kao i da je Nenad Krstić rovit. U predstojećem okršaju Francuska je veliki favorit. U pitanju je tim sa najvećim prosekom poena po meču (čak 81), kao i najboljim procentom šuta iz igre (50,6%) i za dva poena (52,2%). Ali, ima i Srbija svoje prednosti.
“Srbiju trenira ‘Gospodin Eurobasket’ (Dušan Ivković prim. aut.). Mislim da nijedan trener nije dobio više mečeva od njega. Fransuka i Srbija su dva izuzetno kvalitetna tima i sigurno će biti jako napet susret. Odbrana koju naš rival igra je vrlo jaka, a uz to igraju i vrlo pametno u napadu”, rekao je selektor Francuske Vensan Kole.

EUROBASKET - 2. FAZA - 3. KOLO:

Grupa E:

14.30 Letonija - Belgija
17.45 Ukrajina - Litvanija
21.00 Srbija - Francuska

(FOTO: Action Images)


tagovi

Boris DiaoEurobasket 2013eurobasket2013EvropaFrancuskaNikolas BatumToni Parker

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara