Ben Bentil (Foto: Starsport)
Ben Bentil (Foto: Starsport)

Prilika za Zvezdu da popravi raspoloženje i nastavi da slaže šampionske kockice

Vreme čitanja: 5min | pon. 24.10.22. | 11:56

Crveno-beli u četvrtom kola ABA lige dočekuju FMP

Košarkaši Crvene zvezde nisu prethodne sedmice imali obaveze u ABA ligi, pošto je na zahtev Cedevite Olimpije otkazan derbi trećeg kola. Gostovali su u Vitoriji i Madridu u okviru duplog kola Evrolige, ali su se sa španske turneje vratili bez trijumfa. Večeras će u dvorani "Aleksandar Nikolić" odigrati prvi meč u regionalnom prvenstvu posle dve nedelje, a protivnik je FMP iz Železnika (18.00).

Biće to prilika za ekipu Vladimira Jovanovića da se pred svojim navijačima vrati na pobednički kolosek i upiše prvu recku posle vezanih poraza na evrosceni od Panatinaikosa (75:77), Baskonije (75:92) i Real (56:72).

Izabrane vesti

Jasno je da se još nisu složile sve kockice na Malom Kalemegdanu. Povrede i naknadne akvizicije usporile su proces uigravanja. Ognjen Dobrić je odigrao tek tri utakmice, Stefan Marković se u Vitoriji vratio na teren posle povrede, probleme sa leđima je imao i Filip Petrušev, nisu na 100 odsto bili ni Ben Bentil i Džon Holand na svakom meču od početka. Na sve to Nemanja Nedović još nije upisao nastup po povratku u klub, kao ni Ognjen Kuzmić koji je imao problema sa stopalom.

Pritom je Miroslav Raduljica stigao neposredno pred premijeru sa MZT-om, a Luka Vildoza prethodne sedmice. Argentinac će u narednom periodu biti u centru pažnje, s ozbirom da je ostavio dobar utisak na debiju protiv Reala, bio drugi strelac ekipe sa 10 poena i prvi asistent sa četiri završna dodavanja. Nije imao najbolje procente, ali kako je i sam rekao biće mu potrebno određeno vreme da namesti nišanske sprave, s ozbirom da je dugo van takmičarskog ritma.

"Baš dugo nisam igrao pravu, takmičarsku utakmicu. Igrao sam u NBA ligi, ali to su bili predsezonski mečevi. Evroliga je drugačija. Osećaš pritisak svaki dan, verujem da ćemo u sledećem susretu kod kuće biti još bolji", rekao je Vildoza posle prvog nastupa u crveno-belom.

Posle šest utakmica u redovima srpskog šampiona izdvojio se novajlija Ben Bentil sa prosekom od gotovo 15 poena u Evroligi (14,8) i 10 u ABA ligi, iako je na debiju protiv MZT-a zbog manjih problema sa povredom odigrao svega 13 minuta i postigao četiri poena. U vrlo dobrom ritmu je i Luka Mitrović (11,5 poena u ABA, 7,5 u EL). Na spoljnim pozicijama crveno-beli su bili ozbiljno desetkovani, pa su se pod najvećim opterećenjem našli Nikola Ivanović i Džejlen Adams, te će obojici značiti dolazak Vildoze kojim će se stvoriti zdrava konkurencija na treninzima i otvoriti mogućnost za ravnomerniju raspodelu minutaže, samim tim i manju potrošnju na utakmicama.

"Osećam se dobro, samo me ponekad ne ide šut, to je to. Dajem sve od sebe, treniram jako i nadam se da će uskoro biti mnogo bolje", istakao je Ivanović posle španske turneje.

Uspevala je Zvezda da se nosi i sa najprijatnijim iznenađenjem Evrolige, ali i sa španskim šampionom. Odigrala sjajno prvo poluvreme u Vitoriji, bila na pragu preokreta protiv Reala u drugom poluvremenu, uprkos slaboj uvodnoj četvrtini. Pokazala da može da stane rame uz rame sa evropskom elitom, da ima karakter i kvalitet za borbu na najvećoj pozornici. Jasno je da na Malom Kalemegdanu ima materijala za visoke domete, ali i da je Jovanoviću i njegovim saradnicima potrebno još vremena da postave stvari na svoje mesto.

Upravo će duel sa Panterima biti nova prilika da se ekipa dodatno uigra i popravi samopouzdanje pred bitan susret sa minhenskim Bajernom u petom kolu elitnog takmičenja (petak, 19.00). Od 28 okršaja u ABA ligi sa FMP-om crveno-beli su dobili 20 i samo dva puta izgubili kod kuće. Ipak, sastav iz Železnika je slavio u prva tri meča nove sezone regionalnog šampionata (protiv Mege, Borca i Splita), te pun samopouzdanja stiže na noge braniocu trona.

"Posle utakmica i poraza u Evroligi, stiže nam ekipa FMP-a koja predstavlja vrlo neugodnog protivnika sa tri uzastopne pobede. Igraju sa velikom energijom, brzo, imaju dobru atmosferu i to se vidi i na rezultatima. Moramo da odgovorimo na njihovu veliku energiju, da odigramo skoncentrisano. Igramo na našem parketu i pozivam ovom prilikom navijače da nam pomognu, jer na je u ovom trenutku ta pomoć preko potrebna", rekao je trener Zvezde Vladimir Jovanović.

FMP je ispunio zacrtani cilj u prva tri kola i dobrom raspoloženju stiže u Pionir.

"Pobedili smo sve tri utakmice i sada malo rasterećenije dočekujemo naredni period u kom imamo tri izuzetno teška meča. Sa jedne strane biće nam teže jer igramo sa evroligaškom ekipom, a mečevi koji posle slede su takođe protiv timova koji spadaju red najboljih u ABA ligi. Isto tako na određeni način biće nam malo lakše jer nemamo imperativ pobede, već želimo da se izmerimo sa tim ekipama i da vidimo gde smo u odnosu na njih. Što se konkretno narednog protivnika tiče, znamo veoma dobro o kakvim igračima se radi i u pripremnom periodu, kao i u kvalifikacijama za Ligu Šampiona imali smo prilike da se susretnemo sa kvalitetnim timovima, ali je ovo definitivno najkvalitetniji. Nadam se da ćemo biti kompletni i da ćemo moći da prikažemo najbolju moguću partiju protiv Crvene zvezde", reči su šefa struke tima iz Železnika Nenada Stefanovića.

Novajlija Bo Bič se izdvojio kao najbolji strelac Pantera sa 14,3 poena u proseku na uvodna tri nastupa u Jadranskoj ligi, a vrlo dobar početak sezone je i iza kapitena Nenada Nerandžića koji je prosečno beležio 11,3 poena. Prvi plejmejker tima Trent Frejzer je već pokazao ozbiljan potencijal. Mladi Amerikanac je u prethodnom kolu ubeležio prvi dabl-dabl u regionalnom prvenstvu (21p, 11as protiv Splita) i ukupno treći u bojama FMP-a posle dva na kvalifikacionom turniru za FIBA Ligu šampiona.

Crvena zvezda i FMP su poslednji put delili megdan u finalu Superlige Srbije prošlog leta. Crveno-beli su slavili sa 2:0 u seriji i tako kompletirali drugu uzastopnu triplu krunu.

ABA LIGA, 4. KOLO

Subota:

Budućnost - Cedevita Olimpija 80:74

/Kaba, Bot 18 - Adams 20/

MZT - Studentski centar 92:79

/Kefi 22-Tasić 17/

Nedelja:

Mega - Cibona 93:100 posle produžetka (91:91)

/Grbović 17 - Bundović 28/

Split - Igokea 68:77

/Šorter 18 - Rej 27/

Borac Mozzart - Zadar 91:93

/Novaković 17 - Božić 27/

Ponedeljak:

18.00: (1,10) Crvena zvezda (23,0) FMP (7,50)

21.00: (5,00) Mornar (19,0) Partizan Mozzart Bet (1,20)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK FMPFMP ŽeleznikVladimir JovanovićNenad StefanovićLuka VildozaNikola IvanovićNenad NerandžićBo BičTrent FrejzerBen Bentil

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara