Jam Madar, Zoran Dragić, Karlo Matković i Jusuf Nurkić (Foto: fiba.basketball)
Jam Madar, Zoran Dragić, Karlo Matković i Jusuf Nurkić (Foto: fiba.basketball)

Pripreme za Evrobasket: Madar ponovo među najboljima u Izraelu, Slovenci slavili bez Dragića i Dončića

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.08.22. | 00:51

Hrvatska ubedljiva protiv Bugarske, Jusuf Nurkić i Džanan Musa vodili Bosnu i Hercegovinu do trijumfa nad Belgijom

Košarkaška reprezentacija Izraela, koja će se na Evrobasketu boriti u grupi sa Srbijom, nastavila je da ređa pobede na pripremama. Ponovo je savladala Gruziju i ubeležila treću recku. Izabranici Gaja Gudsa su ovoga puta u utakmici iza zatvorenih vrata slavili rezultatom 81:68.

Ponovo je među najboljima bio prvotimac Partizana Jam Madar. Posle 18 poena u prvoj pobedi nad Gruzinima (104:96), ovoga puta je brojao do 10. Efikasniji od njega bio je samo Gaj Pnini sa 12 poena, dok je Tomer Ginat ubeležio dabl-dabl sa po 10 poena i skokova.

Izabrane vesti

Još jednom ponajbolji igrač izraelske selekcije Deni Avdija nije nastupio, ali Izraelcima je bio olakšan posao jer u Gruziji nije bilo Tornikea Šengelije. U njegovom odsustvu Sandro Mamukelašvili se istakao sa 16 poena, dok je Georgi Šermadini dodao 15.

Izraelci su gubili 34:41, ali su pokazali karakter i u drugom poluvremenu došli do preokreta. Dobili su treći period 28:14 i na kraju upisali ubedljivu pobedu.

Izrael će se u Grupi D pored Srbije boriti i sa Češkom (domaćin), Poljskom, Finskom i Holandijom. Gruzija je domaćin Grupe A, u kojoj se još nalaze Španija, Crna Gora, Turska, Belgija i Bugarska.

Branilac trona, selekcija Slovenije, nastavila je takođe sa dobrim rezultatima ovog leta. Posle spektakularne pobede protiv Turske, sastala se sa Ukrajinom u Istanbulu i slavila rezultatom 86:82. Aleksandar Sekulić na ovom duelu nije koristio Luku Dončića i Gorana Dragića, pa pobeda, iako tesna, dodatno dobija na značaju.

U odsustvu dvojice lidera Zmajčeke su predvodili Zoran Dragić, Aleksej Nikolić i Jaka Blažič sa po 13 poena. Majk Tobi je dodao 12, Edo Murić 10 poena.

Kod Ukrajinaca je još jednu dobru partiju pružio Jusuf Sanon (18p), dok je NBA centar Aleks Len dodao 15 poena. U timu nije bilo Svija Mihailjuka i Volodimira Geruna.

Slovenci su vodili većim delom susreta, ali se Ukrajinci nisu predavali. Preokrenuli su u poslednjoj deonici i vodili 76:73 na četiri minuta do kraja. Ipak, Murić je poravnao rezultat, a Nikolić i Blažić su odlepili aktuelnog prvaka Evrope. Sekulićeva četa je serijom 11:0 rešila pitanje pobednika u Istanbulu.

U odbranu evropskog trona Slovenija kreće iz Grupe B, gde su još Francuska, Litvanija, Nemačka (domaćin), Mađarska i Bosna i Hercegovina. Ukrajinci će se na startu Evrobasketa boriti u Grupi C sa Italijom (domaćin), Grčkom, Hrvatskom, Velikom Britanijom i Estonijom.

Selekcija Hrvatske je u najjačem sastavu izašla na megdan Bugarskoj u okviru prijateljskog turnira u Pardubicama i više nego ubedljivo slavila 98:68. Treba ipak napomenuti da za Bugarsku nisu nastupiili Saša Vezenkov, Di Bost, Jordan Minčev i Konstantin Kostadinov.

Bivši centar Mege, od ovog leta član Cedevite Olimpije Karlo Matković, bio je najefikasniji igrač susreta sa 16 poena. Toni Perković je dodao 15, dok je centar LA Klipersa Ivica Zubac za manje od 12 minuta ubacio 12 poena. U Bugarskoj je naturalizovani Dejvid Kraviš brojao do 11, a isti učinak imao je i Vencislav Petkov.

Damir Mulaomerović je koristi svih 14 igrača koje ima na raspolaganju, pa je tako u akciji bio i novajlija u hrvatskoj reprezentaciji Amerikanac Džejlen Smit iz berlinske Albe.

Hrvatska je dakle član Grupe C (Grčka, Italija, Ukrajina, Velika Britanija i Estonija), dok će Bugari u Tbilisiju igrati protiv Španije, Crne Gore, Turske, Gruzije i Belgije na Evrobasketu (Grupa A).

Pobedu je utefterila i Bosna i Hercegovina. Savladala je Belgiju na turniru u Estoniji rezultatom 74:68.

Vodili su košarkaši BiH većim delom susreta, imali 20:13 u prvoj četvrtini, a maksimalnu prednost stekli sredinom trećeg kvartala kada su poveli sa +14 (50:36).

Centar Portlanda Jusuf Nurkić je bio centralna figura utakmice sa 18 poena i devet skokova, dok su Miralem Halilović i Džanan Musa dodali po 14 poena. Kod Belgije po 11 poena Emanuela Lekomta i Pjer Antoan Žilea.

Selekcija Bosne i Hercegovine je član Grupe B koja će se igrati u Kelnu (Francsuka, Litvanija, Slovenija, Nemačka, Mađarska), dok će Belgijanci imati pune ruke posla u duelima sa Španijom, Crnom Gorom, Turskom, Gruzijom i Bugarskom u Grupi A (Tbilisi) na Evrobasketu.



tagovi

Jam MadarKK Partizankošarkaška reprezentacija Izraelakošarkaška reprezentacija UkrajineZoran Dragićkošarkaška reprezentacija Slovenijekošarkaška reprezentacija GruzijeJaka BlažićAleksej NikolićKošarkaška reprezentacija HrvatskeKarlo MatkovićIvica ZubacBugarskakošarkaška reprezentacija Bosne i HercegovineJusuf NurkićDžanan Musakošarkaška reprezentacija BelgijeEvrobasket 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara