Majkl Meloun (AFP)
Majkl Meloun (AFP)

Profesorska utakmica Majkla Melouna: Kako je Denver odgovorio na sve zamke Majamija

Vreme čitanja: 4min | pet. 02.06.23. | 15:38

Definitivno izgleda da će Denver po prvi put osvojiti NBA ligu

Nikola Jokić i Denver su još samo tri pobede udaljeni od istorijskog naslova prvaka NBA lige. Nagetsi su sinoć pobedili Majam 104:93 i tako opravdali status favorita. Sada vode 1:0 u seriji, a s obzirom na viđeno u prvom meču, definitivno izgleda da će Denver po prvi put osvojiti titulu prvaka u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu.

Doduše, Denver igra protiv čvrstog i žilavog Majamija za kojeg znamo da se nikada ne predaje, a sigurni smo da će trener Hita Erik Spolstra za drugu utakmicu pripremiti neke zamke i prilagoditi se, kako se njegovom timu ne bi dogodilo ono šta su doživeli sinoć. A doživeli su potpunu dominaciju Denvera.

Izabrane vesti

Juče smo nabrojali četiri stvari koje su važne za Nagetse da dođu do pobede. Prva je da uđu dobro u utakmicu s obzirom na to da su pauzirali devet dana dok je Majami bio u igračkom ritmu. Osim toga je bilo važno da Jokić nadigra Bema Adebaja, da Nagetsi zaustave Džimija Batlera i da ostali igrači budu puno bolji onih iz Majamija. Denver je sve to napravio.

Najimpresivniji je bio njihov ulazak u utakmicu. Trener Majkl Meloun je pre meča najavio da nema nikakve šanse da se ekipa opusti zbog velike pauze, a očigledno je on iskoristio sve te slobodne dane da odlično pripremi svoj tim za ovaj susret. Svi znaju da Hit ima velikih problema s visinom jer su, osim na centru, niži na praktično svim drugim pozicijama od protivnika. Ali ni Milvoki, ni Njujork, ni Boston nisu uspeli da iskoriste tu činjenicu. Denver jeste. U prvoj četvrtini je briljirao Aron Gordon koji je koristio svaku situaciju da utrči u prostor i iskoristi sjajna Jokićeva dodavanja za koš na obruču. Majami jednostavno nije imao rešenja za njega, posebno jer nisu želeli da na njemu troše Džimija Batlera u odbrani koji jedini ima snagu da se bori s Gordonom. Ovako su ostali igrači Hita ostavljeni na milost i nemilost krilnom centru Nagetsa i to stvarno nije dobro izgledalo.

Denver - Majami 4:0 u seriji - kvota 4,65

Taj početak utakmice je pravo malo remek-delo Melouna, Jokića i cele ekipe Denvera. Nije jednostavno odmah se nametnuti u situaciji kada si favorit, a Nagetsi su to napravili. Gordon je ulazio pod koš, pogađali su i Majkl Porter i Džamal Mari, a najbolja stvar od svega je što je Nikola Jokić u prvih 12 minuta uputio samo jedan šut iz igre. I to u poslednjim sekundima četvrtine. Pre toga ja imao samo dva slobodna bacanja, ali i jako puno asistencija kojima je doslovno secirao odbranu Majamija. Ceo plan igre koji je Spolstra smislio, uništen je na početku utakmice.

Situacija bi za Hit bila još gora da Adebajo nije dobro igrao. Videlo se i sinoć da on može da bude dobar protiv Jokića koji ga je svejedno nadigrao, ali nikako se ne sme omalovažiti igra centra Majamija. Uostalom, on je postigao 26 poena te imao 13 skokova i pet asistencija. Ali i tu se Meloun odlučio na zanimljivu taktiku. Naime, kako je Adebajo često glavni organizator igre svog tima, Denver se odlučio na taktiku da ga pusti da šutira prema košu, ali ne i da razigrava saigrače. Rezultat je činjenica da je Adebajo jutros uzeo 25 šuteva, najviše u sezoni. To očigledno ne može da dovede Hit do pobede protiv ovakvog Denvera.

Pobedu je Majamiju trebalo da donese Batler, ali on ni sinoć nije bio na svom nivou. Nije to bio ni u šestoj utakmici finala Istoka protiv Bostona, ni u prvom poluvremenu sedme utakmice te serije pa se može reći da je spojio tri ne baš najbolje utakmice. Ukupni šut u ta tri meča mu je 23/63 šta je prilično slabih 36,5%. U celom plejo-fu je na 48,1%, a spomenimo i kako je u šest utakmica protiv Milvokija pogodio čak 59,7% svojih šuteva. Ipak, Denver je imao odgovor i za njega. Kao što smo napisali juče, na njemu se menjalo više čuvara. Gordon i Kentavijus Koldvel Poup su odlično odradili taj posao.

Nikola Jokić najviše poena u finalnoj seriji - kvota 1,90

Poslednja stvar o kojoj smo juče pisali je bio učinak igrača koji nisu glavne zvezde u svojim ekipama, dakle svih osim Jokića i Batlera. Adebajo je odradio svoj posao, ali zato su Kejleb Martin i Maks Štrus potpuno podbacili. Martin je postigao samo tri poena uz šut 1/7, a Štrus je ostao bez poena sa šutem 0/10. Dankan Robinson je sa klupe pogodio samo jednu od šest lopti koje je imao za tri poena, a u prvom poluvremenu nije puno bolji bio ni Gejb Vinsent koji je ipak na kraju postigao pet trojki za ukupno 19 poena. S druge strane je Mari ubacio 26 poena i imao 10 asistencija i šest skokova uz šut 11/22. Gordon je imao 16 poena i šest skokova, a Majkl Porter 14 poena, 13 skokova i dve blokade. Koldvel-Poup je postigao samo sedam poena, ali nije puno ni pokušavao (šut 3/8), dok je Brus Braun sa klupe pogodio 4/7 šuteva i upisao 10 poena. Jasno je ko je odneo pobedu u ovom dvoboju.

Četiri od četiri. Sve što je Denver trebalo da napravi, napravio je. Sada čekamo odgovor Erika Spolstre i Majamija. Sigurno smo da će nešto spremiti za drugi meč, ali smo sigurni i da će Majkl Meloun imati odgovor.

Piše: Emir Fulurija


tagovi

Majkl MelounDenver NagetsErik SpolstraMajami HitBem AdebajoNikola Jokić

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara