Nikola Kalinić (©Starsport)
Nikola Kalinić (©Starsport)

Promašićeš svaki šut koji ne uzmeš

Vreme čitanja: 3min | uto. 22.03.22. | 11:35

Nije Nikola Kalinić naštelovao nišanske sprave u Zagrebu, ali je ipak bio jedan od najzaslužnijih za bitan trijumf Crvene zvezde

Svojevremeno je legendarni kanadski hokejaš Vejn Grecki izjavio: "Promašićeš svaki šut koji ne uzmeš". Poznatom je ovu rečenicu učinio Majkl Džordan, a koristili su je brojni košarkaši kako bi opisali svoj napadački mentalitet. Sinoć se pomenutom krilaticom poslužio i Nikola Kalinić, koji je u pobedi nad Cibonom podelio titulu najefikasnijeg igrača u ekipi sa Ognjenom Dobrićem (14 poena), ali je opalio čak 13 šuteva sa distance i pogodio samo dva. Malo se šta ipak može zameriti lideru Crvene zvezde.

Nikada u karijeri nije uzeo više od sedam šuteva van linije 6,75 u ABA ligi, dok je u Evroligi uzeo devet (pogodio tri) u sudaru sa Zenitom ove sezone. U Draženovom Domu su mu se otvarao prostor, a često je preuzimao odgovornost kada je Zvezdin napad stagnirao. Još jednom je pokazao istinske liderske sposobnosti, trudio se da trojkama da vetar u leđa ekipi, ali lopta nije htela u koš. Zato je dao četiri važna poena sredinom odlučujuće četvrtine kada se rezultat lomio, vezao pet krajem treće i omogućio crveno-belima da zadrže korak za raspoloženim rivalom.

Izabrane vesti

Bio je uporan, nije odustajao. Verovao je u šut, iako ga nije služio. Vratiće se drugi put. Bitno je da je Zvezda izvojevala važnu pobedu i napravila krupan korak ka obezbeđivanju prvog mesta u ABA ligi pred plej-of. Preskočila veliku prepreku i nastavila niz nepobedivosti u sudarima sa Cibonom. Poslednji put poražena je od zagrebačkih Vukova u polufinalu regionalnog šampionata 2014. godine, dok u glavnom gradu Hrvatske ne zna za poraz više od decenije (nije izgubila od 2011. godine).

Kada se podvuče crta, u dosadašnjem toku sezone niko nije ubeležio više pokušaja za tri poena na jednom meču od Kalinića. Iskusni plejmejker Splita Roko Leni Ukić je početkom protiv Studentskog centra takođe van linije 6,75 šutirao 2/13. Što se tiče Zvezde, Ognjen Dobrić je u prvoj pobedi nad Partizanom uzeo devet šuteva za tri poena (pogodio tri), a u trijumfu nad Studentima iz Podgorice minule sedmice opalio je osam (ubacio četiri).

Dok ga protiv Cibosa lopta nije slušala, samo minule sedmice Kalinić je ubacio četiri trojke u pobedi nad Studentskim centrom (4/6). Po tri je postigao protiv Budućnosti, Igokee, Cedevita Olimpije i Krke u regionalnom prvenstvu, CSKA, Efesa i Zenita u Evroligi. Kaliniću šut sa distance nije najjače oružje, ali ga je godinama unapređivao. Po povratku na Mali Kalemegdan je dobio ključeve igre, samim tim i veliku slobodu, pa je utisak da šutira više, ali i bolje nego u dosadašnjoj karijeri.

Vratio se da bude vođa, da se izbori za nove uspehe u crveno-belom i zasad mu polazi za rukom. Osvojio je i četvrti trofej sa Zvezdom na Kupu Koraća u Nišu, na putu je da sa prvog mesta dočeka plej-of ABA lige i da izbori plasman među osam najboljih u Evroligi.

Kalinićev trud i vera u šut se isplaćuju, postavio je rekord u Evroligi u sudaru sa Olimpijakosom (25 poena), došao nadomak rekorda u regionalnoj ligi protiv Studenskog centra (23 poena). Na svakom meču zalaganjem i požrvovanjem pokazuje koliko mu boje Zvezde znače i da je za njih spreman sve da učini. Možda u poslednje vreme oscilira, ali kako i ne bi kada je u Evroligi već proveo 827 minuta na terenu (više igrali samo Majk Džejms i Šejn Larkin) i u ABA ligi još 477 (prvi iza Nejt Volters sa 379 minuta). Uspeva reprezentativac Srbije i jedan od najboljih krilnih igrača u Evropi da ostavi trag i kada mu ne ide, a da bi ga išlo i kada bude najvažnije - mora da se proba.



tagovi

Nikola KalinićKK Crvena zvezdaOgnjen DobrićRoko Leni Ukić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara