Nejt Volters i Malkolm Dilejni (©Star Sport)
Nejt Volters i Malkolm Dilejni (©Star Sport)

Prošlo je vreme kada je Zvezda bila bauk za Olimpiju

Vreme čitanja: 5min | uto. 01.02.22. | 20:46

Malkolm Dilejni podsetio zašto ga navijači godinama zovu da dođe...

Prošlo je vreme kada je Crvena zvezda za milansku Olimpiju bila košarkaški bauk. Nekada je važilo nepisano pravilo da je popularni Armani "sigurica" crveno-belih, bez obzira gde se igralo. Možda taj element nepobedivosti nad jednim od finansijski najmoćnijih klubova Evrope tada nije bio logičan, niti je predstavljao realan odnos snaga, ali poslednjih godinu dana stvari su počele da se menjaju, a šampion Jadranske lige više nije nepremostiva prepreka za Manekene.

Olimpija je ostvarila treću uzastopnu pobedu u međusobnim susretima i drugu u Beogradu čime je najverovatnije ugasila Zvezdinu nadu da je Top 8 faza dostižna - 63:57 (7:8, 19:15, 24:21, 13:13).

Izabrane vesti

Znaju dobro navijači koliko su puta tokom proteklih godina zvali Malkolma Dilejnija da dođe na Mali Kalemegdan, pisali mu na društvenim mrežama i "dosađivali" mu do te mere da je jednom odgovorio da se to "nikada neće desiti", a večeras ih je podsetio koliko opasan može da bude nekadašnji šuter Atlante Hoksa, Lokomotive Krasnodar, minhenskog Bajerna i Barselone. Kada je ušao u zonu i počeo da cepa mrežicu, izbrojao je 18 poena sa četiri trojke i bio presudna figura večerašnjeg meča.

Malkolm Dilejni (©Star Sport)Malkolm Dilejni (©Star Sport)

Dejan Radonjić je u najavi utakmice tražio više lakših poena, jednostavnijih napada, sa boljim protokom lopte, a na momente je delovalo kao da ga igrači nisu dobro čuli, pa su komplikovali napade koliko god su mogli. Uz manjak napadačke širine protiv ekipe sa možda i najdubljim rosterom u Evroligi, o pobedi nije moglo ozbiljnije da se razmišlja. Pokušavali su Nikola Kalinić i Ostin Holins da pariraju Dilejniju i Benu Bentilu, koji je večeras odigrao najefikasniju paritju u sezoni sa 12 poena, ali Zvezdinom tandemu nedostajala je prava podrška. Ognjen Dobrić se kasnije uključio, ali uzimajući levorukog srpskog reprezentativca, u najbitnijim momentima nije bilo čoveka spremnog da preuzme veću odgovornost. Tako su na kraju bar pet poena imali samo još Nejt Volters i Luka Mitrović. Ostali su bili ispod. Kod Olimpije, opet, to je bio Đampaolo Riči sa 10 poena, uz jedan manje Devona Hola i osam poena Kajla Hajnsa.

I opet je Zvezda mogla da se umeša i pokvari račune gostima sve do pred sam kraj susreta, koji su ipak rešile male, ali bitne sitnice. Zvezda je na kraju zabeležila još jedno izdanje sa 57 poena, što joj je ovosezonski minimum u takmičenju.

Utisak je subjektivna stvar, ali čak i oni koji su posmatrali dešavanja potpuno objektivno mogu da se saglase da je prvi deo utakmice bio daleko od najkvalitetnije košarke na kontinentu. Previše grešaka, loše izgrađenih pozicija za šut i slabih procena u organizaciji napada doveli su do toga da rezultat posle deset minuta iznosi 8:7. Što je, verovali ili ne, najslabija uvodna deonica jedne evroligaške utakmice u istoriji takmičenja, odnosno sa najmanjim ukupnim brojem poena.

Zvezda je u tom delu imala čak sedam prodatih lopti, dok je Olimpija ovaj period završila sa 3/19 iz igre i jednom pogođenom trojkom iz poslednjeg, devetog pokušaja! Ništa bolji nisu bili ni procenti domaćeg sastava, pa rezultat nije ni mogao da bude drugačiji, već u rangu utakmice najmlađih kategorija...

Lopta jednostavno nije slušala igrače dva tima. Nisu prolazile ni školske situacije koje bi u svakom drugom momentu verovatno išle kao podmazane. Da li je razlog umor, preopterećenje zbog velikog obima utakmica u kratkom vremenskom intervalu ili nešto treće, no Zvezdi i Olimpiji je bilo potrebno vreme da bi se sve lampice aktivirale i zapravo ušlo u ritam takmičarske utakmice.

Kalinić i Hol (©Star Sport)Kalinić i Hol (©Star Sport)

Goste su do vođstva na poluvremenu (26:23) vodile tri pogođene trojke u drugoj četvrtini, dve Dilejnija koji inače ima posebnu motivaciju kada igra u Beogradu, uz jednu Bentila kome je od ruke pošlo ono što nijednom saigraču nije tokom uvodnih deset minuta. Nisu briljirali na parketu neki od najboljih košarkaša Evrope, treneru Radonjiću su najviše zapravo smetale zakasnele ili uopšte izostanak defanzivne reakcije njegovih pulena. I to se jasno videlo po gestikulacijama kraj aut linije, nisu se dovoljno zatvarale linije dodavanja i rivalu se otvaralo suviše prostora za realizaciju. Što bi, da su procenti milanskog sastava bili bolji, značilo i ubedljivije vođstvo. Nakon što su Dilejni i Bentil u kratkom roku vezali dalekometne hice i odlepili Olimpiju na 26:19 dva minuta pred poluvreme, Zvezda je preko Kalinića i Mitrovića sprečila da dođe do rezultatskog udaljavanja, pa je utakmica i u nastavku bila otvorena...

Sledeći desetominutni period prošao je u znaku četvorice igrača. Bukvalno su pravi košarkaški okršaj imali Holins i Kalinić na jednoj, odnosno Dilejni i Bentil na drugoj strani. Holins je treću deonicu završio sa deset, Kalinić ga je ispratio sa osam poena, odnosno postigli su 18 od ukupno 21 Zvezde. Preostala tri stigla su od Markovića sa penala i Kuzmića nakon poluhoroga. Iako se kod gostiju sve vrtelo oko dvojice najefikasnijih, koji su sasuli još tri trojke u koš, razliku je pravio Hajns. Dugo godina jednom od najboljih centara Evrope i nekadašnjem kapitenu CSKA dozvoljavalo se previše, odnosno suviše lako dolazio je do lakih pozicija za realizaciju pod samim košem. A kada je on prestao da ubacuje odmenio ga je Riči sa dve brze trojke koje su Olimpiju konstantno držale na dvocifrenoj granici.

Ta razlika u širini na kraju je donela i konačnu prevagu u korist zvanično trećeplasiranog tima Evrolige u prošloj sezoni. Za 14. pobedu u ovoj takmičarskoj godini i osiguranu treću poziciju posle ovog kola.

Crvenoj zvezdi predstoji dan odmora, pa u goste stiže Monako Saše Obradovića (TV Sportklub, 19.00)

CRVENA ZVEZDA – OLIMPIJA MILANO 57:63

/8:7, 15:19, 21:24, 13:13/

Beograd

Dvorana: Aleksandar Nikolić

Sudije: Olegs Latiševs, Emin Mogulkok, Karlos Kortes

CRVENA ZVEZDA: Volters 5 (5sk), Davidovac 2 (6sk), Mitrović 5, Lazić 1, Kalinić 13 (4as), Dobrić 9, Holins 13, Ivanović 4, Marković 1, Vajt -, Kuzmić 4, Cirbes -.

OLIMPIJA MILANO: Meli 4 (8sk), Rodrigez 2 (4as), Tarzuski -, Riči 10, Biliga -, Hol 9, Dilejni 18, Denijels -, Alviti -, Hajns 8, Bentil 12 (9sk), Datome -.

EVROLIGA – 24. kolo

Utorak

Fenerbahče - Asvel 85:76

/Buker 16 - okobo 23/

Crvena zvezda - Olimpija Milano 57:63

/Holins 13 - Dilejni 18/

Žalgiris - Makabi Tel Aviv 78:94

/Blaževič 20 - Naneli 32/

Panatinaikos - Monako (u toku)

Baskonija - Zenit (u toku)

Barselona - Bajern (u toku)

Sreda

18.00: (1,80) CSKA (14,5) Efes (2,15)

20.00: (2,70) Alba (14,5) Uniks (1,55)

20.45: (1,07) Real Madrid (25,0) Olimpijakos (8,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaOlimpija MilanoEvroligaNejt VoltersNikola KalinićMalkolm DilejniBen Bentil

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara