Nikola Petojević (©FIBA)
Nikola Petojević (©FIBA)

Pršte iznenađenja na Evrobasketu za mlade, Srbija ga nije napravila: Francuzi otišli u polufinale

Vreme čitanja: 2min | čet. 13.07.23. | 20:08

Ekipa Nenada Čanka odigrala dobar meč i bila u igri za prolaz do finiša

Važila je Španija za velikog favorita pred početak Evrobasketa i – ispala od Izraela u osmini finala. Došli su glave Izraelci i Nemcima, a malo čudo napravili su i Belgijanci protiv Litvanaca.

Na Evrobasketu za omladince (U20) pršte iznenađenja, nekoliko košarkaških sila je poispadalo. Ali, u red autsajdera koji su zaustavili najmoćnije u uzrastu nije uspela da stane i Srbija. Konkurentna jeste bila, nosila se sa Francuzima, međutim, vrata polufinala ostala su joj zatvorena – 82:73.

Izabrane vesti

Srbija je dobila dramatičnu završnicu protiv Italijana na startu nokaut faze, odigrala je dobar meč i u četvrtfinalu, međutim, samo je zakuvala i dobro preznojila vršnjake iz Francuske. Najbliže što je ekipa Nenada Čanka prišla rivalu jeste na jedan posed – u nekoliko navrata zaostajala tri razlike – i da do kraja bude u igri najzaslužniji je bio Nikola Šaranović.

Bek FMP-a briljirao je u osmini finala, kvalitetno izdanje ponovio i protiv Francuza. Sasuo im je 20 poena, imao i pet skokova i četiri asistencije… Ipak, i jedna od najmoćnijih reprezentacija u ovom uzrastu imala je ozbiljnog aduta. Adam Alfa Bal je pogurao svoj tim do polufinala i megdana sa Grčkom ili Turskom ubacivši 18 poena, od čega je polovina bila van linije za tri poena.

Kod Srbije su odskočili Mihailo Petrović sa 14 poena i osam asistencija i tri skoka, te Filip Branković sa isto toliko poena i skokova, kao i pet asistencija. U uzrastu do 20 godina Srbija je protiv Francuske ostavila daleko bolji utisak, nego u kategoriji do 19 godina na Svetskom prvenstvu, pošto je pre dve nedelje tim Vladimira Đokića demoliran u četvrtfinalu. Izgubio je čak 39 razlike.

Definitivno ono što nije dobro jeste što je Srbija u mlađim kategorijama ovoga leta dva puta bila zaustavljena u četvrtfinalu, nije ušla u borbu za medalje. Ali, od medalja u nižim uzrastima bitnije je koliko igrača će biti osposobljeno za seniorsku košarku i ko će u budućnosti biti materijal za A reprezentaciju.



tagovi

juniorska košarkaška reprezentacija SrbijeNenad Čanak

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara