Prvi derbi sezone: Sašo na Sašu! Partizan u naletu, ali bez dvojice nosilaca - Zvezda kompletna i umorna

Vreme čitanja: 8min | pon. 23.11.20. | 08:28

Kakav su utisak ostavili do sada u sezoni, ko je u kakvoj formi, ko nedostaje, efekat Lojda i Mozlija… Mnogo je pitanja i teza pred sudar crno i crveno-belih

Čudna sezona, čudne okolnosti, ali barem je nešto kao pre. Pa, makar i bez navijača. Čeka nas prvi košarkaški večiti derbi ove sezone (21.00h)! Prvo odmeravanje snaga, pa da vidimo činjenično stanje i merenje prolaznog vremena. Partizan kod Saša Filipovskog raste kao testo kada mu se doda kvasac, dok je Crvena zvezda pokazala čvrstinu i staminu u igri poput armiranog betona.

Crno-beli će biti domaćini u Hali Sportova, na mestu gde su protekle sedmice već oružje položili Uniks i Huventud. Ali, Crvena zvezda je protivnik nivoa sa kakvim Partizan ove sezone nije odmerio snage. Ekipa Saše Obradovića pokazala je da je pravi, evroligaški tim i možemo reći da posle svega što smo do sada videli, crveno-beli ulaze u meč kao favoriti.

Izabrane vesti

Partizan neće sigurno računati na Ognjena Jaramaza i verovatno na Markusa Pejdža i to je aspekat koji treba imati u vidu pred prvi večiti susret ove sezone.

Utakmicu će suditi trojka u sastavu Sreten Radović, Matej Boltauzer, Sašo Petek.

DOSADAŠNJI UTISAK

Zvezda objektivno ima ulogu favorita zbog svega što je do sada pokazala. Crveno-beli su na maksimalnom skoru od sedam pobeda u ABA ligi i imaju već nekoliko skalpova u Evroligi. Dovoljno je samo reći da su pobedili aktuelnog šampiona Evrope CSKA ili skupoceni tim Olimpije u Milanu, pa da sve bude potpuno jasno. Znaju se uloge, postoji sistem, postoje i oscilacije, ali sam potencijal crveno-belih je vrlo visok ove sezone sa sve Obradovićem na klupi koji je svakako jedan od najtalentovanijih srpskih trenera.

Partizan je, sa druge strane, već jednom menjao trenera ove sezone, letos je tim napustio i Andrea Trinkijeri, ali po svemu sudeći crno-beli su posle odlaska Vlada Šćepanovića našli dobru opciju u vidu Filipovskog. On je stabilizovao ekipu, najvažnije – doneo četiri pobede u četiri utakmice i može se reći da crno-beli čekaju ovaj derbi u poboljšanom raspoloženju. Iako sam pomak u igri nije bio drastičan gledajući kvalitet, jeste značajno bolji u vidu zalaganja i borbe i to se odmah osetilo na rezultatima i vezanim trijumfima.

FORMA?

Domaćin, Partizan, odigrao je kod kuće prvo "redovni" duel Evrokupa sa Uniksom, pa dva dana kasnije odloženi meč sa Huventudom – i dobio je oba. Crvena zvezda je u Evroligi skakala sa jednog na drugo poluostrvo Evrope, odnosno u sredu je gostovala milanskoj Olimpiji i uspela da je brejkne i nabilduje samopouzdanje do maksimuma, dok je u petak, očekivano, poražena u Barseloni.

Ne može se “pobiti” činjenica da su i jedni i drugi imali zaista natrpan raspored u poslednje vreme. Zvezda je čak i u dužem nizu odigranih utakmica, više je putovala. I sa te strane je u minusu. Skoro da je igrala svakog drugog dana u protekle dve sedmice.

Iako umor ne sme da bude izgovor, posebno kada je derbi u pitanju, ovog puta i to treba staviti u jednačinu.

BEKOVSKE LINIJE VODE GLAVNU REČ

Iako Crvena zvezda na papiru ima jaču ekipu, dužu klupu, jedna stvar je zajednička i za jedne i za druge: spoljašnja linija je jača od unutrašnje.

Partizan sa centrima muči muku već godinama, a sve govori da je i proteklog leta napravio ne tako sjajan izbor dovođenjem Erika Mike. On je protiv Uniksa i Huventuda bio van rostera zvanično zbog zdravstvenih razloga, ali je Partizan bez njega, kao problema u odbrani, delovao bolje nego kada je on u sastavu. Ipak, Vil Mozli koliko god da je dobar igrač, te Nikola Janković, uz problematičnog Stefana Jankovića (koji ne igra u poslednje vreme), te iskusnog Novicu Veličkovića, ne predstavljaju preveliku snagu pod obručima, posebno ne napadački. Koliko napadački mogu da doprinesu Mekintajer, (povređeni) Pejdž, Gordić, Dangubić

Sa druge strane, deluje da su Ognjen Kuzmić, Emanuel Teri i Duop Rit, potpomognuti Džonijem O´Brajantom i Markom Jagodićem Kuridžom, lošiji deo tima u odnosu na brutalnog Džordana Lojda, te Korija Voldena i Lengstona Hola.

Dakle, spoljni igrači će voditi glavnu reč, barem gledajući papir. Nema sumnje da će tu Jaramaz i Pejdž mnogo nedostajati crno-belima.

STRANCI

Ovaj derbi biće specifičan po broju stranaca na terenu sa obe strane, mada je to sada već nastavak trenda. Biće ih mnogo, a neki bi rekli i previše. No, to je već druga, dublja tema.

Partizan od stranih igrača u sastavu ima Mekintajera, Miku, Pejdža (ima srpski pasoš), Tomasa, Gordića, Mozlija, Alekseja Nikolića (pod ugovorom) i Angolu (na izlaznim vratima). Na sve to, crno-beli imaju i stranca za trenera.

Crvena zvezda u sastavu ima Ročestija, O´Brajanta, Hola, Voldena, Lojda, Rita i Terija.

Dakle, često će se događati da od desetorice igrača na parketu u datom momentu stranci imaju prevlast po broju u odnosu na srpske igrače i to više nije ni iznenađenje, niti će se prvi put dogoditi.

I dok će i iz jednog i iz drugog kluba reći kako oni „ne dele igrače na domaće i na strance“, te da su „oni svi jednaki dok nose grb i brane boje kluba“, ostavićemo na ljubiteljima košarke da donesu konačan sud o ovoj temi.

DŽORDAN LOJD


Jedno je brojnost stranih igrača, a drugo je šta sve oni donose na parketu.

Bez sumnje, Lojd će biti prva figura ka kojoj će leteti pogledi. Igra baš onako kako mu ime „Džordan“ to nalaže. Jedan je od najboljih stranaca koji su se pojavili u našoj košarci i pokazatelj je zašto naša dva najveća kluba gledaju ka stranim igračima kada im rezultat, kao i uvek, visi nad vratom poput mača.

Do sada se ustalila jedna rečenica: ´Kada Lojd igra, igra i Zvezda´. On će biti najveća snaga crveno-belih i najveća meta crno-belih. Naravno, moraće Parni valjak da vodi računa o svom bivšem igraču Voldenu, te nadolazećem O´Brajantu, ali Lojd je ipak nešto posebno.

Može da iskreira i da pogodi iz nemogućih situacija i beleži brojke kojima je čak i u Evroligi impozantan. Najbolji je strelac Evrolige u ovom momentu sa 19,2 poena u proseku i tu nema šta dalje da se govori. Ako u Evroligi ne može niko da mu stane na crtu, jasno je kakav posao čeka Partizan.

Odnosno, kakav posao čeka Nemanju Dangubića. On će imati najteži zadatak na utakmici. Da zaustavi ili uspori moćnog Lojda.

VIL MOZLI

Partizanu ove sezone najviše nedostaje energija, ona se povećala dolaskom Saša Filipovskog na klupu, a dodatni „bust“ dobila je povratkom Vila Mozlija na parket. Sve ono što Mika nije mogao da doprinese, Mozli je pokazao protiv Uniksa i Huventuda, podigao je spremnost cele ekipe, uneo živost, uhvatio nekoliko lopti, udario nekoliko blokada, zakucao i probudio crno-bele na pravi način.

On će uz Nikolu Jankovića i Tomasa biti najveća snaga crno-belih u reketu, a moglo bi da bude zanimljivo to kako će izgledati njegovi eventualni dueli protiv, takođe eksplozivnog, Terija.

Mozli je na poslednje dve utakmice Partizana bio njegova žila kucavica, glavna arterija.

ŠTA KAŽU AKTERI?

Pred prvi derbi u sezoni, trener Partizana, Sašo Filipovski, rekao je da od svojih igrača traži pre svega - konstantnost.

Zvezda ima duboku rotaciju, mnogo igrača i igraju sa visokim intenzitetom tokom celog meča i na tu njihovu igru moramo pronaći odgovor. Imali smo i mi i oni puno utakmica, tako da nema mnogo vremena za neku veliku pripremu. Vrlo je važno da budemo koncentrisani, da precizno izvodimo elemente odbrane i napada, i da to bude konzistentno tokom svih 40 minuta”, rekao je Filipovski.

Saša Obradović će takođe biti debitant u ovoj ulozi.

Za mnoge je ova utakmica sud da si dobar ili nisi. Za mene, presudan je samo krajnji rezultat u sezoni. Mi želimo ovu pobedu iz više razloga, ali na prvom mestu zbog prednosti domaćeg terena u plej-ofu. Nadamo se da će ovaj virus nestati, a mi imati naše navijače na tribinama što je ogroman vetar u leđa. Sama utakmica nema favorita bez obzira na kom mestu na tabeli se nalaze ekipe i kakav im je rejting igrača. Partizan ima dobar spoj atletskih igrača i iskustva, tim koji je drugu godinu zajedno i sigurno da među njima nema tajni, poznaju se dobro. Igraju dobro u poslednje vreme, dobili su vezane utakmice u ABA ligi i Evrokupu. Sa druge strane, mi posle dve teške nedelje putovanja, nespavanja i teških utakmica, sve to želimo da ostavimo po strani i odigramo najbolju moguću utakmicu i dođemo do bodova“ , rekao je trener crveno-belih.

KO NEDOSTAJE?

Partizan neće moći da računa na Ognjena Jaramaza ni na ovoj utakmici. On je najavio povratak na parket za dve-tri sedmice. Popularni Jare je jedan od najkvalitetnijih igrača koje Parni valjak ima i nema sumnje da će to biti priličan hendikep za crno-bele.

Neće Partizan računati na Angolu. Znak pitanja je nad Erikom Mikom. A najverovatnije ni Pejdž neće na parket zbog udarca koji je dobio u nos.

Takođe, Veličković je imao problema sa povredom posle Huventuda, pa je i on neizvestan za ovu utakmicu. Mada, kada je kapiten Parnog valjka u pitanju, posebno kada se igra derbi, daće sve od sebe da bude u sastavu. U protivnom bi Janković možda mogao da dobije neki minut, mada bi to značajno oslabilo poziciju četiri domaćeg tima.

Kod Crvene zvezde je situacija jasnija, Obradović bi trebalo da računa na sve snage.

KO POBEĐUJE?

Gledajući kvote, Crvena zvezda je favorit, ali to generalno u derbijima i može i ne mora nita da znači. OVDE pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za prvi košarkaški večiti derbi u sezoni.


Pejdž pod znakom pitanjaPejdž pod znakom pitanja

ISTORIJAT

ABA LIGA - večiti derbiji

Sezona 2019/20

7. kolo: Partizan - Crvena zvezda 75:72

18. kolo: Crvena zvezda - Partizan 92:86

Sezona 2018/19

9. kolo: Partizan - Crvena zvezda 71:77

20. kolo: Crvena zvezda - Partizan 70:68

Polufinale: Crvena zvezda - Partizan 106:101

Polufinale: Partizan - Crvena zvezda 70:67

Polufinale: Crvena zvezda - Partizan 84:63

Sezona 2017/18

7. kolo: Partizan - Crvena zvezda 84:100

18. kolo: Crvena zvezda - Partizan 86:74

Sezona 2016/17

8. kolo: Crvena zvezda - Partizan 83:72

21. kolo: Partizan - Crvena zvezda 86:81

Sezona 2015/16

8. kolo: Crvena zvezda - Partizan 92:77

21. kolo: Partizan - Crvena zvezda 86:81

Sezona 2014/15

10. kolo: Crvena zvezda - Partizan 76:67

23. kolo: Partizan - Crvena zvezda 77:63

Polufinale: Crvena zvezda - Partizan 73:64

Polufinale: Crvena zvezda - Partizan 68:80

Polufinale: Partizan - Crvena zvezda 85:95

Polufinale: Partizan - Crvena zvezda 73:81

Sezona 2013/14

8. kolo: Partizan - Crvena zvezda 83:86

21. kolo: Crvena zvezda - Partizan 63:57

Sezona 2012/13

8. kolo: Partizan - Crvena zvezda 78:92

21. kolo: Crvena zvezda - Partizan 84:76

Finale: Partizan - Crvena zvezda 71:63

Sezona 2011/12

13. kolo: Partizan - Crvena zvezda 85:67

26. kolo: Crvena zvezda - Partizan 69:84

Sezona 2010/11

8. kolo: Partizan - Crvena zvezda 99:68

21. kolo: Crvena zvezda - Partizan 68:76

Sezona 2009/10

8. kolo: Partizan - Crvena zvezda 73:76

21. kolo: Crvena zvezda - Partizan 74:84

Sezona 2008/09

8. kolo: Partizan - Crvena zvezda 80:81

21. kolo: Crvena zvezda - Partizan 82:85

Polufinale: Partizan - Crvena zvezda 64:58

Sezona 2007/08

3. kolo: Crvena zvezda - Partizan 90:80

16. kolo: Partizan - Crvena zvezda 90:68

Sezona 2006/07

5. kolo: Partizan - Crvena zvezda 93:80

18. kolo: Crvena zvezda - Partizan 76:88

Sezona 2005/06

9. kolo: Crvena zvezda- Partizan 71:73

22. kolo: Partizan - Crvena zvezda 88:77

Sezona 2004/05

9. kolo: Crvena zvezda - Partizan 81:95

24. kolo: Partizan - Crvena zvezda 86:95

Polufinale: Partizan - Crvena zvezda 87:85


tagovi

Jadranska ligaABA ligaSaša ObradovićSašo Filipovski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara