Džonatan Tabu (Foto: fiba.basketball)
Džonatan Tabu (Foto: fiba.basketball)

Prvi produžetak i drama u Tbilisiju, Tabu srušio domaćina trojkom u poslednjim sekundama (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 01.09.22. | 21:21

Belgija savladala Gruziju pred punim tribinama Tbilisi arene posle 45 minuta borbe

Ako se po jutru dan poznaje, biće ovo paklen Evrobasket. Selekcija Belgija postarala se za prvo iznenađenje, pošto je posle produžetka srušila domaćina Grupe A Gruziju i to trojkom Džonatana Tabua na tri sekunde do isteka vremena - 79:76 (16:11, 22:21, 20:19, 12:19, 9:6)

Najiskusniji igrač ekipe Darija Đerđe je prethodno poslao Sandra Mamukelašvilija na liniju penala i omogućio mu da poravna rezultat na 11 sekundi do kraja. Faulirao ga je ispod koša Gruzije, pomalo nesmotreno. Mladi Gruzin je pogodio oba bacanja, ali se Tabu potom iskupio - pocepao je mrežicu šutem sa distance i trasirao Belgiji put ka pobedi.

Izabrane vesti



Imala je Belgija prednost tokom većeg dela susreta. Gruzini, pogođeni povredom kapitena Tornikea Šengelije pred početak kontinentalne smotre, nisu najbolje delovali na terenu. Đerđina četa je timskom igrom gradila prednost i na prvu pauzu otišla sa pet poena viška.

Usledio je novi nalet gostiju. Serijom 11:4 dolaze do dvocifrenog viška na samom startu drugog kvartala. Imali su Belgijanci komfornu prednost do kraja poluvremena, a na odmor su otišli sa šest poena u plusu.

Ponovo su po povratku sa pauze podigli nivo obrtaja i vratili dvocifren suficit. Ipak, Gruzini uspevaju da prepolove za ostatak serijom 7:0. Držali su se Belgijanci sve do sredine poslednje deonice, kada su Tadus Mekfaden i Mamukelašvili pokrenuli domaćina i režirali preokret. Usledila je drama u poslednjim trenucima, nudili su se gosti Gruziji. Jinčaradze je promašio otvorenu trojku na 19 sekundi do kraja, ali Belgija to nije uspela da kazni zahvaljujući rampi Mamukelašvilija u poslednjim sekundama. Otišlo se u produžetak, koji je Tabu rešio u korist ekipe kojoj je malo ko predviđao plasman u osminu finala.

Junak Tabu je bio i najefikasniji u pobedničkoj ekipi sa 14 poena, koliko je postigao i Žan Mark Mvema. Ispratili su ih Ismael Bako sa 11, kao i Emanuel Lekomt sa 10 poena. Koristio je selektor Belgije 10 košarkaša, a u listu strelaca se nije upisao samo Aleksandre Liber.

Sa druge strane paklena partija Sandra Mamukelašvilija. Meč je okončao sa 18 poena i 13 skokova. Blistao je u završnici, imao nekoliko atraktivnih zakucavanja, ali nije mogao da obraduje domaću publiku. Mekfaden je dodao 17 poena, a bivši centar Mege Goga Bitadze 14 uz devet uhvaćenih lopti. Košarkaš Indijane je povredio skočni zglob u finišu susreta, pa ostaje da se vidi koliko je situacija ozbiljna.

BELGIJA - GRUZIJA 79:76 (16:11, 22:21, 20:19, 12:19, 9:6)

Belgija: Lekomt 10, Mvema 14, Tabu 14, Žile 6, De Zeuv 8, Tumba 1, Vanvajn 6, Liber, Bako 11, Blejenberg, Bratanović, Obasoan 9

Gruzija: Androkinašvili 5, Mamukelašvili 18 (13sk), Jintčaradze 4, Burjanadze 6, Cincadze 3, Šermadini 4, Sanadze 5, Berišvili, Bokolišvili, Mekfaden 17, Bekauri, Bitadze 14

EVROBASKET DANAS

Španija - Bugarska 114:87

BiH - Mađarska 95:85

Turska - Crna Gora 72:68

Slovenija - Litvanija 92:85

Belgija - Gruzija 79:76

Francuska - Nemačka U TOKU



tagovi

košarkaška reprezentacija Belgijekošarkaška reprezentacija GruzijeDžonatan TabuGoga BitadzeTadus MekfadenEvrobasket 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara