Detalj sa utakmice u Kelnu (© FIBA)
Detalj sa utakmice u Kelnu (© FIBA)

Prvi šok na Evrobasketu: Francuzi nemoćni protiv Nemaca

Vreme čitanja: 3min | čet. 01.09.22. | 22:46

Francuzi odigralai katastrofalan meč na startu šampionata Evrope, domaćin slavio rezultatom 76:63

Prvi dan u grupi B u Kelnu na Evrobasketu je ispunio sva očekivanja. Spektakularna utakmica Slovenije i Litvanije je okončana pobedom ekipe Luke Dončića, potom je usledila sjajna ceremonija povlačenja dresa Dirka Novickog, a onda šlag na torti - okršaj Nemačke i Francuske.Nošeni punom halom, Nemci su startovali šampionat velikim iznenađenjem. Nadrigrana je Francuska koja kod mnogih stručnjaka važi za jednog od favorita na čitavom takmičenju. Međutim kvalitet na papiru ne igra na parketu, Nemci su zasluženo slavili sa 76:63.

Katastrofalni procenti šuta Francusa su kumovali porazu. Svega 38 posto iz igre premalo je za nivo šampionata Evrope. Nemci su sa druge strane bili bolji u skoro svim aspektima i na kraju su sasvim zasluženo pobedili.

Izabrane vesti

Nekoliko igrača je imalo sjajne epizode. Prednjačio je Johanes Tieman sa 14 poena i šest skokova. Lo je imao 13, dok je lider ekipe, NBA plejmejker Denis Šruder meč okončao sa 11 poena i pet asistencija.

Na drugoj strani, sve glavne zvezde su odigrale ispod nivoa. Jedini koji zaslužuje pohvalu je Geršon Jabusele koji je ubacio 18 poena. Dvocifren je bio još samo Rudi Gober koji je zabeležio dabl-dabl učinak - 11 poena i 12 skokova.


Nemcu su strpljivo gradili igru od samog starta. Nisu gubili živce u uvodnim minutima kada ništa nisu bili u stanju da pogode u napadu. Međutim ni Francuzi nisu bili ništa bolji. Očekivalo se da ekipa Vensanta Kolea iskoristi prednost na mnongim pozicijama, ali ništa od toga se nije desilo.

Zaustavljeni su na svega 13 poena u prvoj deonici, tek za nijansu su bili bolji u drugoj kada su ubacili 18, a onda potom u trećoj sa svega 12 postignutih poena.

Bio je to period kada je Nemačka zaličila na NBA ekipu. Pljuštale su kontre, atraktivne asistencije i sigurna realizacija, dok su Francuzi pokušali da shvate šta im se dešava, rezultat je već uveliko bio u dvocifrenom plusu za domaćina.

U poslednjoj deonici su Francuzi pokušali da pokrenu veliki kontranapad, ali su ostali ukppani u zemlji. Jednostavno, Nemačka je imala više energije, pameti, a ispostaviće se da su kvalitetnije koristili sve pozicije... a kada je Denis Šruder fintom zaludeo Tea Maledona, dvorana je poludela, a svima je postalo jasno da Francuzi počinju šampionat sa porazom.

Francuska - Nemačka 63:76 (13:17, 18:21, 12:19, 20:19)

Francuska: Okobo, Mbaje, Luvavu 5, Ertel 6 (8as), Jabusele 18, Furnije 7, Maledon 6, Porje 8, Albisi, Tarpej 2, Gober 11 (12sk)

Nemačka: Lo 13, Gifi 13, Beb 3, Vojtman 6, Vagner 8, Tajs 8, Šruder 11, Boterman,, Holc, Tieman 14, Obst, Sengfelder.

EVROBASKET DANAS

Španija - Bugarska 114:87

BiH - Mađarska 95:85

Turska - Crna Gora 72:68

Slovenija - Litvanija 92:85

Belgija - Gruzija 79:76

Francuska - Nemačka 76:63




tagovi

košarkaška reprezentacija Nemačkekošarkaška reprezentacija FrancuskeEvrobasket 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara