Nikola Radičević (©Star Sport)
Nikola Radičević (©Star Sport)

Radičević za MOZZART Sport: Promiteas ima uslove kao malo ko u Evropi, pored Fajea ne možeš da ne daš sve od sebe

Vreme čitanja: 3min | ned. 01.11.20. | 10:04

Srpski plejmejker za naš portal govorio o novom izazovu u Patri, prilagođavanju na novi sistem, igrama nekadašnjeg krilnog centra Crvene zvezde Muhameda Fajea, ali i uslovima u kojima Promiteas igra i trenira…

Promiteas na početku sezone osvojio prvi veliki pehar u istroji kluba – Superkup Grčke, a zatim je krenuo na put ka drugom, u Evrokupu. Međutim, zbog virusa korona koji se uvukao i u njene redove, ekipa iz Patre je morala da zastane i odloži meč sa Cedevitom Olimpijom u Ljubljani.

Izabrane vesti

“Odradili smo uobičajeni trening u nedelju popodne, da bi nas uveče obvestili da su tri igrača pozitivna, tako da su odložene sve obaveze do daljeg, odnosno, dok ne uradimo novi test”, kaže za MOZZART Sport Nikola Radičević, nekadašnji igrač Partizana, Sevilje, Crvene zvezde, Trenta, Gran Kanarije i Mursije, koji se nedavno priključio Promiteasu.

S njegovim dolaskom poklopile su se i dve pobede u Evrokupu u kome grčki klub ima ambicije da ponovi bar prošlogodipnji rezultata – četvrtfinale – u kome ga je zaustavila poandemija koja je otkazala sezonu.

Ipak takav razvoj zdravstvene situacije nije obeshrabrio vlasnika Promiteasa da nastavi da ulaže u košarku. Prošlogodišnji sastav je nadograđen pojačanjima, a da je napravljen iskorak unapred potvrdio je i osvojen pomenuti Superkup Grčke.

“Nema sumnje, veliki rezultat za tim i klub koji godinama ide uzlaznom linijom. Potvrda dobrog rada je I ne mali broj grčkih talenata koji su se odlučili da s napredovanjem nastave baš u Patri, a ne u atinskim klubovima”, pojašnjava Radičević koji bi iskustvom trebalo da doprinese usponu tima.

I počeo je da doprinosi već od prvog meča, iako je stigao nekoliko nedelja po početku sezone.

“Brzo sam se uklopio, što je velikim delom zasluga trenera (Makisa Jatrasa) sa forsiranjem stila igre koji meni odgovara, ali i osoba koja voli da ima komunikaciju sa igračima. Naravno i saigrači su uticali da ‘preko noći’ se osetiom kao da sam godinama ovde. Odmah su me prihvatili, stekli poverenje u mene i ja u njih”.

Nikola Radičević u opremi Gran Kanarije (©Shutterstock)Nikola Radičević u opremi Gran Kanarije (©Shutterstock)

Jedno ime, bar za srpsku publiku, posebno se izdvaja – Muhamed Faje. Iskusni Seneglac koji je bio jedna od najvažnijih šampionskih karika Crvene zvezde u sezoni 2018/19 vratio se nedavno u Patru.

“Ne moram posebno da ga predstavljam srpskoj publici. Sve su videli dok je igrao za Zvezdu. Koliko ima godina? 35. Ali i dalje igra sa neverovatnom energijom i koncentracijom. Jednostavno, ‘gine’ za tim, potpuno je posvećen ekipi. Nemoguće je da pored njega ne izvučete iz sebe maksimum. Isti, pozitivan stav, ima i van terena. Što bismo mi rekli – momčina”.

Neizostavni deo priče dva nekadašnja člana Crvene zvezde je Beograd.

“Ne znam internacionalca koji nije zavoleo Beograd na prvi pogled. Tako je bilo i sa Moom. Posebno je srećan što je u našem gradu osvojio prve velike pehare. Uvek istakne trenera Milana Tomića. Kaže: Milan je moj čovek. Ponosan je što je i Milanu i Zvezdi dao celog sebe”.

Sada su Nikola i Mo u Promiteasu koji iz godine u godinu ne raste samo rezultatski, već i kao klub. Skoro je nikao i trenažni centar, na kome im zavide mnogi u Evropi.

“Imao sam priliku da treniram u mnogim dvorana, čak i NBA. Vrlo malo njih su kao ova u Patri. Hajde malo da se našalim, izgleda kao svemirski brod. Daću vam samo primer ulaska u svlačionice na otisak prsta... Upravo ti uslovi, naravno uz dobijanja košarkaškog znanja, utiču na talentovane grčke igrače da se opredele za Promiteas...“, završio je Radičević.



tagovi

Nikola RadičevićPromiteasEvrokup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara