Nikola Kalinić (Foto: Starsport)
Nikola Kalinić (Foto: Starsport)

Radonjićeva četa ima 12 vojnika, ali i neustrašivog komandanta - Nikolu Kalinića

Vreme čitanja: 4min | pet. 12.11.21. | 09:15

Krilni košarkaš srpskog šampiona odigrao najbolji meč u Evroligi i vodio Zvezdu do četvrte vezane pobede u oba takmičenja

Došao je Asvel u dvoranu "Aleksandar Nikolić" sa epitetom najprijatnijeg iznenđenja Evrolige. Mogao je da se pohvali da je u prvih osam kola upisao šest pobeda, savladao velikana poput CSKA i aktuelnog prvaka Starog kontinenta Efes. Ipak, kući se vratio pognute glave - sa trećim porazom u koferu. Crvena zvezda je izvela podvig (73:67) koji je dosad pošao za rukom samo milanskoj Olimpiji i Makabiju. Posle utakmice je trener francuskog tima Ti Džej Parker izjavio da nije lako izaći na megdan Zvezdinim vojnicima, a na svojoj koži je osetio kako četa Dejana Radonjića melje rivale predvođena komandantom Nikolom Kalinićem.

Svima je bilo jasno da je aktuelni prvak Srbije i Jadrana napravio sjajan potez kada je tokom leta vratio 30-godišnjeg krilnog košarkaša. Iz kluba je pre šest godina otišao kao veliki potencijal, a iz pečalbe se vratio kao jedan od najiskusnijih, najinteligentnijih i najborbenijih igrača Evrope, sa titulom šampiona Starog kontinenta u rezimeu. Šuškalo se da bi ga u svojim redovima rado videli i timovi poput Barselone i madridskog Reala, posle sjajne sezone u dresu Valensije, ali je odlučio da se vrati kući i obuče dres koji je svojevremeno sa velikim ponosom nosio.

Izabrane vesti

Vratio se da bude lider, da sa Zvezdom pokuša da napravi iskorak u Evroligi i nastavi dominaciju na Jadranu. Malo je reći da je zasad opravdao očekivanja.

Sinoć je pred ispunjenim tribinama Pionira, koje su nesumnjivo jedan od glavnih razloga zbog kojih je odlučio da ponovo zaduži opremu kluba sa Malog Kalemegdana, odigrao i najbolji meč u evroligaškoj karijeri. Što nije mala stvar kada se u ozbir uzme da je po 209. put kročio na parket u najkvalitetnijem takmičenju Evrope. Videlo se od starta da je silno motivisan, a da se Asvelu ne piše dobro bilo je sasvim jasno kada je za nešto manje od dva i po minuta ubacio šest poena (od Zvezdinih osam).

Prepoznao je 30-godišnji košarkaš da ima nešto više prostora i da je fokus protivničke odbrane pre svega na Nejtu Voltersu. Pokušao je Parker da neutrališe Zvezdinog dirigenta, ali je zbog nekoliko sjajnih rola američkog plejmejkera u poslednje vreme, čini se, zaboravio na to ko je pravi vođa srpskog šampiona na parketu. Odlično je Kalinić čitao odbranu francuskog tima i već u prvom poluvremenu ubacio 10 poena.

U trećem kvartalu je ogrnuo herojski plašt. Potpuno preuzeo odgovornost i uradio sve u svojoj moći da pomogne ekipi da izađe iz napadačke krize. Mučila se Zvezda na protivničkoj polovini, atletski sjajan protivnik je izlazio na kraj sa gotovo svim pokušajima crveno-belih da ga ugroze, ali za Kalinića nije imao rešenje. Na kratko je Asvel i preokrenuo, samo da bi Kalinić usred još jedne napadačke stagnacije Radonjićeve ekipe iznudio najpre tri penala (sva tri realizovao), a onda pogodio i dvojku pod kontaktom. Sa pet vezanih poena je odbio snažan nalet protivnika.

Nikola Kalinić (Foto: Starsport)Nikola Kalinić (Foto: Starsport)

Ponovo je usledila serija ekipe iz Vilerbana, novi preokret i još jednom se Kalinić postarao da to bude kratkog daha. Pogodio je za dva, a potom i ukrao loptu, kojom je crveno-belima otvorio priliku da preko Dobrića isplivaju na površinu. Pokrenuo je čini se i ključan niz na utakmici, a onda ga trojkom i zatvorio. Crvena zvezda serijom 10:0 dolazi do daha i sa viškom od pet poena otvara poslednju deonicu.

Herojski nastup Zvezdinog lidera u trećem kvartalu zapalio je tribine i ubrizgao energetsku injekciju "šestom igraču" srpskog šampiona. Nošeni hukom crveno-bele publike odvažili su se početkom odlučujućeg perioda i Nikola Ivanović, Ostin Holins i Marko Simonović, te su sa sedam vezanih poena podigli svoju ekipu na 12 poena prednosti. Uspeo je grogirani protivnik da se trgne, ali prvi snažan nalet Asvela odbio je Ivanović. A kada je u drugom prišao na samo tri poena zaostatka, na crtu je stao ko drugi nego - Kalinić. Sa dva penala prekinuo je post na polovini francuskog protivnika, izjednačio poenterski rekord u Evroligi i otvorio vrata ka pobedi.

Na kraju je ostao na 22 poena, što sada u njegovom košarkaškom CV-u stoji kao rekord u Evroligi (izjednačio ga, ali je učinak protiv Asvela dobio prednost). U drugoj, svakako i bitnijoj statističkoj koloni je uspeo da prvi put u evroligaškoj karijeri upiše broj 27. Kalinić je protiv ekipe iz Vilerbana ubeležio najveći indeks korisnosti otkako je 2014. godine kročio na parket u okviru elitnog takmičenja. Našao se Zvezdi ponovo kada je bilo najpotrebnije i svima do znanja stavio da će sa njim u svojim redovima, srpski šampion biti tvrd orah svakom protivniku.

Ne samo da je Kalinić pružio najkorisniju partiju u karijeri, već u tekućoj sezoni beleži najbolje brojke u elitnom takmičenju. Nijednom dosad nije imao prosek od 12,6 poena po meču (najviše minule sezone u dresu Valensije - 10,6). Pritom je i igrač sa daleko najviše odigranih minuta u Evroligi - 277:16. Zbog svega navedenog, već posle 16 mečeva u novoj sezoni može se konstatovati da je 30-godišnji košarkaš Zvezdin pravi vođa i da sa njim nijedna prepreka ne deluje nepremostivo.


tagovi

KK Crvena zvezdaNikola Kalinić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara