Nemanja Nedović (Foto: Starsport)
Nemanja Nedović (Foto: Starsport)

Ranjena Zvezda se hrabro potukla sa Kraljem, Tavares mu sačuvao krunu na glavi

Vreme čitanja: 5min | uto. 10.01.23. | 20:48

Sa 11 igrača u protokolu, deset u rotaciji, bez nekoliko bitnih igrača, Crvena zvezda pokazala zube Real Madridu, ali nije mogla do trijumfa - 59:79

Bez Luke Vildoze, Hasana Martina i Nikole Ivanovića zbog povreda, Fakunda Kampaca zbog zabrane Evrolige, kao i Bena Bentila koji je zbog povišene telesne temperature otpao neposredno pred meč, Crvena zvezda se hrabro uhvatila u koštac sa madridskim gigantom, naterala i veliki Real Madrid da zadrhti, ali nije imala snage da mu skine krunu. U 18. kolu elitnog takmičenja izgubila je pred krcatim tribinama dvorane Aleksandar Nikolić od prvaka Španije rezultatom 59:79.

Pretrpeli su crveno-beli tek treći poraz od dolaska Duška Ivanovića, ali još jednom pokazali da se nikada ne predaju. Da uvek ostavljaju srce na terenu i veruju jedni u druge do poslednjeg trenutka. Ovoga puta se nije dalo iz objektivnih razloga, ali utisak koji je četa sa Malog Kalemegdana ostavila u većem delu susreta sa Kraljevskim klubom uliva optimizam. Nosila se sa jednim od najboljih timova u Evropi bez četvorice veoma bitnih igrača, u skraćenoj rotaciji. Posle 18 kola Zvezda ima učinak 9-9, dok je Real ubeležio 12. pobedu (12-6).

Izabrane vesti

Ne treba zaboraviti i da je ovo treći meč u pet dana za Ivanovićevu ekipu i to posle dva gostovanja u Valensiji i Skoplju. Real je već neko vreme u dobrom ritmu, a pritom je poslednjih pet utakmica odigrao u Španiji, dva pred dolazak u Beograd pred svojim navijačima. Sve to je bez sumnje uticalo na konačan ishod susreta.

Nemanja Nedović je odlično otvorio meč, pogodio prva četiri šuta sa distance, ali je vremenom postajao sve veća meta Realove odbrane i s ozbirom da se našao pod velikim opterećenjem zbog kadrovske situacije u klubu, kako je meč odmicao ostajao je i bez goriva. Na kraju je ubeležio 18 poena i četiri asistencije, te tako bio prvi strelac srpskog šampiona.

Filip Petrušev je polako hvatao zalet, krajem druge deonice je pronašao ritam, odigrao vrlo dobro i u trećem kvartalu i nastavio da beleži dobra izdanja u crveno-belom. Na kraju 17 poena i tri skoka za indeks 13.

Najkorisniji igrač Zvezde je na kraju bio Ognjen Dobrić. Pogodio je svih pet šuteva za dva, ubeležio 11 poena, četiri skoka i dve asistencije za indeks 16.

Vrlo dobar i Stefan Marković. Dirigovao je iskusni plej Zvezdinom igrom, ubeležio sedam asistencija, šest skokova i pet poena za indeks 12. Ognjen Kuzmić je odradio sjajan posao u odbrani, bio pravi penicilin za Valtera Tavaresa, a na kraju je uz šest poena imao i pet skokova (indeks 10).

Ipak, kada nije bilo Kuzmića na parketu, Realov div je gospodario pod obručima. Na kraju je Tavares upisao 17 poena, 12 skokova, tri asistencije i četiri blokade za indeks korisnosti čak 35.

Najbolji strelac Reala bio je Džanan Musa sa 19 poena, a važnu ulogu odigrao je i Petr Korneli sa 12 poena i pet skokova. Francuz je posebno dobar bio kada je Real preuzimao kontrolu nad utakmicom krajem treće i početkom odlučujuće deonice.

- Evroliga - 18. kolo -

CRVENA ZVEZDA - REAL MADRID 59:79

(16:25, 18:13, 17:19, 8:22)

Dvorana: Aleksandar Nikolić

Sudije: Olegs Latiševs, Karmelo Paterniko, Tomaš Travicki

Crvena zvezda: Holand, Lazarević 2, Mitrović, Lazić, Dobrić 11, Raduljica, Ilić, Nedović 18, Marković 5 (7as, 6sk), Kuzmić 6, Petrušev 17, Bentil

Real Madrid: Vilijams Gos 9, Kozer, Abalde 2, Hanga 2, Hezonja, Rodrigez 5, Poarje 5, Korneli 12, Tavares 17 (12sk), Ljulj, Jabusele 8, Musa 19

Izveo je Ivanović od starta prilično defanzivnu petorku, sa Lukom Mitrovićem na centru, ali Zvezda je teško izlazila na kraj sa Tavaresom. Ipak, zahvaljujući trojkama Markovića i Nedovića je držala rezultatski priključak. Nemanja je od ulaska sa klupe bio vidno raspoložen i za par minuta je sakupio osam poena. Uspela je Zvezda i da "istera" Real na preko tri minuta do kraja deonice iz bonusa, što joj je pomoglo da priđe i na pola koša zaostatka. Nije ipak uspela da preokrene, a Real se potom i odlepio preko Muse i Kornelija, te je na prvi odmor otišao sa devet poena prednosti - 25:16.

Imala je Zvezda početkom drugog kvartala par situacija da istopi minus, ali nije htela lopta u koš. Real je to ponovo kaznio surovo, pa je poveo i sa 14 razlike. Ipak, nema u Zvezdinom rečniku reči predaja. Par dobrih odbrana, par dobrih poteza Kuzmića i uporni Nedović su prepolovili zaostatak. Posle Nemanjine trojke na nešto manje od četiri minuta do velikog odmora (četvrte iz isto toliko pokušaja), hala je eksplodirala. Potom je i Petrušev namestio ruku, ubacio prvu trojku, odmah za njom i dvojku, te je rezultat iznosio 38:34 u korist gostujućeg sastava. Imala je Zvezda poslednji napad i priliku da dodatno smanji zaostatak, ali je Poarje presekao pas ka Petruševu u zadnji čas, te nije bilo promene rezultata.

Odličan početak drugog poluvremena za crveno-bele. Prvo je Petrušev pogodio posle ofanzivnog skoka, a onda i Nedović posle prodora. Sve to uz par odličnih odbrana donelo je Zvezdi izjednačenje. A onda i preokret! Real nije video koš u prva tri minuta, što je Zvezda iskoristila da napravi seriju 8:0 i zapali krcate tribine dvorane Aleksandar Nikolić. Tek je Korneli trojkom prekinuo post Madriđana posle nepuna četiri minuta igre u trećoj deonici. Briljirao je Ognjen Kuzmić u odbrani, pa su gosti odahnuli posle njegovog izlaska i to iskoristili da naprave veliku seriju (15:2), preokrenu rezultat i ponovo steknu kontrolu.. Mahom poenima iz reketa, posle ofanzivnih skokova. Tavares je bio neumoljiv, razigrao se i Musa, važan doprinos dao je i Korneli, pritom je Real ozbiljno zategao odbranu i poveo sa osam razlike. Ipak, popravio je Dobrić raspoloženje u redovima domaće ekipe polaganje sa zvukom sirene, pa se na poslednji odmor otišlo sa 57:51 u korist Blankosa.

Nije ipak Dobrić zaustavio "krvarenje" srpskog šampiona. Real je pronašao željeni ritam na oba kraja parketa, Zvezdine nosioce je počeo da stiže i umor, a četa Ćusa Matea je za pet minuta igre napravila seriju 12:0 i poslednjih pet dočekala sa velikih 18 poena prednosti... Vrlo brzo je postalo jasno da četa Duška Ivanovića neće imati snage za magični preokret, gost iz španske prestonice je stekao potpunu kontrolu i priveo meč kraju.

EVROLIGA - 18. KOLO

Utorak

Crvena zvezda - Real Madrid 59:79

/Nedović 18 - Musa 19/

Monako - Olimpijakos U TOKU

Alba - Milano U TOKU

Bajern - Baskonija U TOKU

Panatinaikos - Fenerbahče U TOKU

Virtus Bolonja - Žalgiris U TOKU

Sreda

20.00: (3,05) Asvel (15,0) Barselona (1,45)

20.05: (1,60) Makabi Tel Aviv (14,5) Partizan Mozzart Bet (2,55)

20.30: (2,55) Valensija (14,5) Anadolu Efes (1,60)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Real MadridDuško IvanovićNemanja NedovićFilip PetruševStefan MarkovićOgnjen Kuzmić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara