Kajri Irving (© AFP)
Kajri Irving (© AFP)

Ratoborni Irving se pokajao posle kazne Bruklin Netsa i izgubljenih 1.259.000 dolara

Vreme čitanja: 3min | pet. 04.11.22. | 09:05

Liga protiv klevete odbila da primi donaciju asa Bruklina koji "skoro ni na jednom koraku nije uspeo da se izvini i osudi antisemitizam"

Saga Kajrija Irvinga dobila je novi deo. Pošto je priznao da je pogrešio kada je promovisao antisemitski film preko njegovih naloga na društvenim mrežama, odlučio je da donira 500.000 dolara udruženjima koje se bore protiv mržnje, među kojima je i Liga protiv klevete (ADL). Isti potez povukao je u Bruklin. Ali, tim iz Velike jabuke nije tu stao, već je odlučio da igrača kazni neigranjem najmanje pet utakmica. I to bez plate, što je ukupno 1.258.735 dolara!

Izabrane vesti

"Poslednjih dana više puta smo pokušavali da sarađujemo sa Kajrijem Irvingom kako bismo mu pomogli da razume štetu i opasnost njegovih reči i postupaka započetih objavljivanjem filma koji sadrži duboko uznemirujuću antisemitsku mržnju. Verovali smo da će u ovoj izazovnoj situaciji biti ispravan i smatrali smo da smo napredovali u zajedničkom zalaganju za iskorenjivanje mržnje i netolerancije. Ali, bili smo zaprepašćeni kada nam je na medijskoj sesiji pružena prilika, na kojoj je Kajri je odbio da nedvosmisleno kaže da nema antisemitska uverenja, niti da prizna konkretan materijal mržnje u filmu. Ovo nije bio prvi put da nije uspeo da iskoristi ukazanu priliku. Takav propust da se odrekne antisemitizma kada se za to pruži jasna šansa duboko je uznemirujuć, protivan vrednostima naše organizacije i predstavlja ponašanje štetno za tim. Shodno tome, smatramo da on trenutno nije sposoban da bude sa Bruklin Netsima. Odlučili smo da ga kaznimo tako što neće dobijati plate sve dok ne ispuni niz objektivnih korektivnih mera koje se bave štetnim uticajem njegovog ponašanja, a period suspenzije biće najmanje pet utakmica", naveli su Netsi u saopštenju.

Potom se oglasio i izvršni direktor ADL Džonatan Grinblat koji nije prihvatio donaciju Irvinga.

"Bili smo optimisti, ali posle gledanja debakla na konferenciji za medije, jasno je da Kajri ne oseća odgovornost za svoje postupke, pa ADL ne može mirne savesti da prihvati donaciju", rekao je Griblat, koji je uz pohvalu timu što je suspendovao Irvinga, dodao na svom Tviter nalogu da as Netsa "skoro ni na jednom koraku nije uspeo da se izvini i osudi antisemitizam".

Na kraju se Irving, preko Instagrama, izvinio za postupke, navodeći da je do gledanja filma došao u želji da više saznao o Jahveu (starozavetni naziv za Boga koji se u jezicima koji koriste latinicu piše YHVH)

"Dok sam istraživao YHVH, postavio sam dokumentarac koji je sadržao neke lažne antisemitske izjave, priče i jezik koji su bili neistiniti i uvredljivi za jevrejsku rasu/religiju. Preuzimam punu odgovornost za svoje postupke. Zahvalan sam što imam veliku platformu za razmenu znanja i želim da idem napred kroz otvoren dijalog kako bih naučio više i napredovao iz ovoga. Svim jevrejskim porodicama i zajednicama koje su povređene i pogođene mojim postom, duboko mi je žao što sam vam naneo bol i izvinjavam se. U početku sam emotivno reagovao na nepravedno etiketiranje da sam antisemita, umesto da se usredsredim na proces isceljenja moje jevrejske braće i sestara povređenih zbog mrskih primedbi izrečenih u dokumentarcu. Želim da razjasnim svaku zabunu oko toga gde se borim protiv antisemtizma tako što se izvinjavam zbog postavljanja dokumentarca bez konteksta i činjeničnog objašnjenja u kojem su navedena konkretna uverenja u dokumentarcu sa kojima sam slažem i sa kojima se ne slažem. Nisam imao nameru da ne poštujem bilo koju jevrejsku kulturnu istoriju u vezi sa holokaustom, niti da pokazujem bilo kakvu mržnju. Učim iz ovog nesrećnog događaja i nadam se da ćemo moći da nađemo razumevanje među svima nama. Ja se ne razlikujem od bilo kog drugog ljudskog bića", napisao je Irving, koji ga naredne nedelje čeka još jedan sastanak.

Adam Silver, komesar NBA lige, najavio je da će se videti sa članom Netsa.

"Kajri Irving je doneo nepromišljenu odluku da postavi link filma koji sadrži duboko uvredljiv antisemitski materijal. Iako cenimo činjenicu da je pristao da radi sa Bruklin Netsima i Ligom za borbu protiv klevete u borbi protiv antisemitizma i drugih oblika diskriminacije, razočaran sam što nije ponudio jasno izvinjenje i konkretnije osudio podli i štetni sadržaj u filmu koji je odabrao da objavi. Sastaću se lično sa Kajrijem sledeće nedelje da razgovaramo o ovoj situaciji", rekao je tokom jučerašnjeg dana Silver.


tagovi

Kajri IrvingNBA ligaBruklin Nets

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara