Ljulj i Rudi Fernandez (©Reuters)
Ljulj i Rudi Fernandez (©Reuters)

Real plesao po Ertelovim taktovima i pokorio Berlin; monstruozna Žižićeva partija u pobedi Makabija

Vreme čitanja: 4min | čet. 20.01.22. | 21:49

Bolan poraz Olimpijakosa u Tel Avivu

U Madridu teško da su bolji dan mogli sanjaju. Omraženi rival prosuo se u Kazanju, porazom Barselone stekli su se uslovi da Kraljevići preuzmu prvo mesto u Evroligi - takvu šansu nisu proćerdali. Dok je za druge korona kriza faktor koji umnogome utiče na rezultate, Real Madridu virus ne može ništa. Četa Pabla Lasa pobola je kraljevski barjak u Berlinu – 89:74.

Prošao je Real Madrid kroz pakao. Nije Pablo Laso imao dovoljno igrača ni za čestit trening, a kamoli za utakmicu. Ipak, izborili su se Blankosi sa nedaćama, većina igrača vratila se u trenežni proces i španski velikan je nastavio tamo gde je stao pre no što je kompletan tim završio u izolaciji. Kraljevski klub je deklasirao Baskoniju po povratku na teren – tri meča morao je Real da odloži u Evroligi - a nova žrtva je berlinska Alba.

Izabrane vesti

Slavljem u nemačkoj prestonici Real je stao rame uz rame sa najvećim rivalom – Barselonom. Po broju pobeda. Ali, Madriđani su odigrali dva meča manje u elitnom takmičenju, imaju osetno bolji koš-količnik i od večeras su oni vođe evroligaškog karavana. Čekaju u Realu da se neki pojedinci varte na teren – Rudi Fernandes, Valter Tavares, Najdžel Vilijams Gos – i nižu pobede uprkos izostancima. I to ubedljive.

Fernandez je nasledio Aita Garsiju Renesesa, nastavio je da forsira brzu košarku. Protiv novog lidera Evrolige nije im se ta filozofija isplatila. Pokušala je Alba da se nadigrava, ali nije uspela da sve vreme vozi u petoj brzini. Počela je da posustaje Alba u trećem trećeg kvartala, ni Maodo Lo više nije moga u kontinuitetu da pogađa. A, drugi – izuzetak Markus Erikson – nisu se pojavili na meču 22. kola Evrolige.

Za Tomu Ertela niko u domaćem sastavu nije imao lek. Francuski organizator igre odigrao je najbolju utakmicu u tekućoj sezoni, kada je reč o elitnom takmičenju Starog kontinenta. Rekord sezone bio mu je 15 poena – toliko je ubacivao Efesu, Zenitu i Makabiju – a u Berlinu je lestvica podignuta. Plesao je Real po taktovima Ertela, dirigovao je Francuz, delio asistencije i sa lakoćom cepao mrežicu. Sve je plazilo za rukom Ertelu u “Mercedes Benz Areni”. Meč je završio sa učinkom od 17 poena i sedam asistencija.

Ipak, Francuz nije bio najefikasniji akter susreta. Maodo Lo je u poslednjim minutima susreta ispogađao šuteve, stigao je do 21 poena i titulu najboljeg strelca “oteo” je Ertelu. U madridskom timu istakli su se i Vensan Poarije sa 13, odnosno Geršon Jabusele sa 12 poena. A, dvocifren je bio i Trej Tompkins, koji je ubacio 10 poena.

Kraljeviće je zasigurno obradovao poraz Barselone, a osmeh na licu Pabla Lasa i njegovih izabranika pojavio se i kada su kročili u svlačionicu, i videli da je Olimpijakos, njihov prvi pratilac doživeo debakl u Tel Avivu. Razmontirao je Makabi pirejske crveno-bele i uknjižio je osmi trijumf – 84:69.

Real Madrid i Barselona ne moraju preterano da brinu, sve su bliže da osiguraju pozicije koje će im garantovati prednost domaćeg terena u plej-ofu. Nemaju drugi kapacitet da redovno pobeđuju. Vidi se to i na primeru Olimpijakosa koji svakoga može da dobije, biće konkurentan za neku od prve četiri pozicije – verovatno za treće mesto na kome se nalazi ili četvrto – ali teško će prestići španske gigante. Morala bi baš kola da krenu nizbrdo…

Nije se Makabi proslavio ove sezone u Evroligi, ali se jeste proslavio protiv Olimpijakosa. Dominirao je svih 40 minuta i prekinuo crnu seriju. U trijumfu “Ponosa Izraela” briljirao je Ante Toni Žižić. Hrvatski centar izjednačio je svoj najbolji učinak iz ove sezone koji je postavio protiv Efesa – ubacio je 23 poena timu iz Pireja, a pride je imao i šest skokova, asistenciju i dve ukradene lopte. Malo je bilo raspoloženih za igru u Olimpijakosu. Samo su Jorgos Printezis i Tajler Dorsi dobacili do dvocifrenog učinka. Grčki veteran postigao je 13, a Dorsi poen manje.

EVROLIGA - 22. KOLO

Četvrtak

Uniks - Barselona 70:64

/Lorenzo 22 - Higins 17/

Zenit – Monako 77:86

/Kalugin 12 – Džejms 21/

Fenerbahče – Žalgiris

/Gudurić 19 – Ulanovas 16/

Alba - Real Madrid 74:89

/Lo 21 - Ertel 17/

Makabi - Olimpijakos 84:69

/Žižić 23 - Printezis 13/

Petak

18.00 CSKA Moskva – Milano

18.30 Anadolu Efes – Panatinaikos

20.30 Baskonija – Bajern

21.00 Lion – Crvena zvezda



tagovi

KK Real MadridKK AlbaKK OlimpijakosKK Makabi Tel AvivEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara