Ćus Mateo (©Star Sport)
Ćus Mateo (©Star Sport)

Real sad mora da dobije bez Tavaresa i Ljulja, Barsa vida rane posle najtežeg poraza

Vreme čitanja: 4min | ned. 21.01.24. | 11:59

Baskonija čeka Andoru, dok Valensija ide na noge Saragosi

Ne pamti se kada su poslednji put dva najveća španska kluba pretrpeli teške poraze u istoj rundi Evrolige i tako ranjeni dočekuju obaveze u ACB ligi. I Real i Barselona doživeli su identičan poraz na gostovanjima - Blankosi u Monaku, a Katalonci u Istanbulu od Efesa, gde je rezultat glasio 98:74!

Za oba španska giganta ovo je najteži poraz u sezoni, iz kojih sada moraju da izađu jači. Trener Blankosa Čus Mateo svestan je težine zadatka u odsustvu Edija Tavaresa i Serhija Ljulja, bez obzira što je gost Madrida Bilbao koji se bori za opstanak. Porazi od Mursije u prvenstvu i Monaka u pomenutom okršaju Evrolige ozbiljno su uzdrmali Kralja, koji je ipak i dalje favorit.

Izabrane vesti

"Gledamo napred, ka utakmici koja nas očekuje kod kuće, gde očekujemo veliku podršku. Sada su nam potrebni navijači, jer se nalazimo u teškom momentu, mnogo smo potrošeni i desetkovani. Izgubili smo i malo samopouzdanja, ali verujem da uz podršku navijača možemo da je vratimo. Dva puta smo poraženi zaredom, što se još nijednom nije dogodilo ove sezone i želimo da tom nizu stanemo na put", rekao je Mateo.

Real Madrid se definitivno mnogo istrošio posle dve uzastopne duple nedelje evroligaškog programa i pet utakmica u deset dana. Danak je plaćen u vidu povreda dvojice jako važnih igrača, dok je ostale stigao umor.

"Teško je naći balans između prvenstva i Evrolige. Oba takmičenja su jako zahtevna i traže od igrača izuzetnu fizičku i psihičku spremnost. Samim tim dolazi do jakog zamora materijala".

Bilbao nije dosad imao sezonu za pamćenje, ali meč protiv najboljeg tima u Španiji uvek je poseban motiv za svakog jer - nema šta da izgubi.

"Bilbao je jako težak protivnik, koji se brani jako dobro i ne dozvoljava rivalima mnogo toga. Moramo da radimo one osnovne stvari, da se branimo dobro i kontrolišemo skok, da pomognemo jedni drugima i da ne očajavamo ako neke stvari ne idu kako treba ili ne prođe šut. Ako si dobar u odbrani, sposoban si da radiš i ono što treba u napadu. Gledaćemo da danas sve polazi iz odbrane, gde moramo da napravimo iskorak".

Barselona će takođe pokušati da se digne posle najtežeg poraza u sezoni. Efes je lupio jaku šamarčinu Kataloncima i obrazi još bride, a mnogi su odmah zaboravili na seriju od šest poraza u kojoj je ekipa Rođera Grimaua bila do gostovanja u Istanbulu.

Barsa ide na noge još jednom timu koga čeka grčevita borba za opstanak. Ipak, Granada igra solidno u poslednja dva meseca, tokom kojih je ostvarila pet pobeda u devet kola. Rođer Grimau ni danas neće moći da računa na povređene Nika Laprovitolu, Aleksa Abrinesa i Majkla Kaiseda. Džejms Nađi se oporavio, ali je pitanje koliko može da pomogne ekipi.

S druge strane Granada će imati sve igrače na raspolaganju, uz već rasprodatu dvoranu i ambiciju da iznenadi favorizovanog rivala. Barsa nije toliko moćna kada ne igra u Blaugrani, pošto je ostvarila osam pobeda u 19 utakmica, što je naravno u ozbiljnom kontrastu sa mečevima pred domaćom publikom gde je izgubila samo dva susreta (19 od 21). Interesantno je da Barsa bez podrške svojih navijača beleži prosečno 10,2 poena manje i dozvoljava 6,2 poena više!

"Barsa je sjajan tim, samo joj fali kontinuitet kao prethodnih godina. Moramo da budemo dodatno motivisani, da pokažemo još čvršću odbranu i da igramo u jakom ritmu protiv tima koji je među najdominantnijim u Evropi. Borba za skokove biće možda i presudna. Znamo koje su nam vrline i mane", rekao je trener Granade Pablo Sin.

Baskonija dočekuje Andoru osokoljena pobedom nad Crvenom zvezdom u Beogradu. Tradicija je na strani ekipe Duška Ivanovića, koja je dobila devet od poslednjih jedanaest duela sa Andorom.

Zanimljivo, obe ekipe su u serijama od po tri pobede, s tim da su Baski imali dosta teži posao. Ivanović ni večeras neće moći da računa na povređenog Krisa Čiozu kome je stradalo koleno u trijumfu nad Manresom. Zato je jedini klasični plejmejker u timu Kodi Miler Mekintajer koji ove sezone generalno igra odlično, baš kao i Čima Moneke i Markus Hauard od kojih se logično očekuje najviše. Trener Andore Naćo Leskano neće moći da računa na dvojicu jako važnih igrača, Tajsona Peresa i Stena Okojea.

Valensija će imati težak zadatak, protiv ekipe koja želi da ozbiljno konkuriše za plej-of. Saragosa je slavila tri puta u poslednjih pet kola, kod kuće generalno igra dobro i pre samo mesec i kusur dana pobedila je Barselonu, ali ume da štuca i protiv slabijih rivala od sebe čak i na svom parketu. Valensija jeste jedan od defanzivno najčvršćih sastava, ali je nanizala tri poraza na gostovanjima, doduše od Bajerna i dva puta od Reala, prvo u ACB, pa Evroligi.

Slepi miševi kao gosti na krajnjem severoistoku Pirineja igraju dosta promenjivo, ali su češće izlazili kao pobednici kroz noviju istoriju.

ACB LIGA - 19. kolo

Subota:

Gran Kanarija - Mursija 91:80

/Albisi 16 - Radović 15/

Obradoiro - Tenerife 86:97

/Hauard 15 - Fitipaldo 19/

Huventud - Unikaha 84:81

/Tomić 20 - Kraviš 16/

Palensija - Manresa 88:95

/Pasečniks 19 - Badio 21/

Nedelja:

12.30: (1,60) Breogan (16,0) Đirona (2,65)

12.30: (4,70) Granada (17,0) Barselona (1,25)

17.00: (1,25) Baskonija (17,0) Andora (4,70)

17.00: (2,40) Saragosa (15,0) Valensija (1,70)

18.30: (1,03) Real Madrid (28,0) Bilbao (13,0)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

ACB ligaKK Real MadridKK BarselonaBaskonijaKK Valensija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara