Košarkaši madridskog Reala (Foto: Starsport)
Košarkaši madridskog Reala (Foto: Starsport)

Realove nevolje sa kalendarom: 48 sati pre sudara sa Partizan Mozzart Betom igra važan meč u ACB ligi

Vreme čitanja: 4min | ned. 23.04.23. | 10:10

I to na strani

Prenatrpan košarkaški kalendar ostavlja malo prostora igračima za odmor, ali i za bilo kakve korekcije. Tako se u najtežem položaju nalaze klubovi sa najvišim ambicijama, posebno kada se dođe do završnice sezone. Članovi Evrolige tako od oktobra igraju utakmice na gotovo svaka dva tri dana, pa je na klubovima da učine sve u svojoj moći kako bi održali svežinu igračima kada dođu borbe za trofeje.

U sedmici pred nama počinje i plej-of Evrolige. Osam timova sa najboljim učinkom u ligaškom delu takmičenja bori se za plasman na Fajnal for u Kaunasu. Srbiju predstavlja Partizan Mozzart Bet, koji će ukrstiti koplja sa Real Madridom u seriji na tri pobede, uz činjenicu da španski velikan ima prednost domaćeg terena. Prvi meč na programu je već u utorak, 25. aprila od 20.45.

Izabrane vesti

Crno-beli su imali vremena za odmor, svakako više nego što su navikli ove sezone, s obzirom da su u petak gostovali u Podgorici ekipi Budućnosti i pobedom osigurali prvo mesto na tabeli ABA lige. Put Madrida kreću u ponedeljak ujutru, a na megdan Realu će istrčati četiri dana nakon susreta u Morači.

Kraljevski klub je s druge strane u nezgodnijoj situaciji. Naime, četa Ćusa Matea će večeras igrati prilično važan meč protiv Huventuda u okviru 29. kola ACB lige. Blankosi gostuju u Badaloni od 18.00, što znači da će između dve bitne utakmice imati oko 48 sati.

Real nema prava na kiks, s ozbirom da ima dve pobede manje od Barselone i jednu od Baskonije u ovom trenutku. Do kraja ligaškog dela u Španiji je ostalo još pet kola (ne računajuću tekuće) i Madriđani bi kao trećeplasirani mogli da zakomplikuju sebi situaciju pred plej-of. Zato će Mateo morati sa najjačim snagama na teren, jer Huventud je pokazao ozbiljan kvalitet ove sezone, potvrdio ga i plasmanom u polufinale Evrokupa (gostuje Gran Kanariji u sredu).

Španska Marka je tako podvukla da će aktuelni šampion Endese imati najmanje prostora za odmor između obaveza u domaće prvenstvu i starta četvrtfinalne serije elitnog takmičenja. U pokušaju da dođe do uzroka, zaključila je da su kalendar, TV prava i zauzetosti dvorana doveli Mateov sastav u nezavidnu poziciju.

Za početak, datum odigravanja susreta u Badaloni poznat je već mesecima, kada je ACB liga ozvaničila raspored koji je bio na raspolaganju svim stranama, pa tako i Evroligi pri biranju termina za početak doigravanja. Real je navodno pokušao da pomeri meč za subotu, ali nije bilo moguće. Movistar, koji polaže prava na prenos utakmica španskog prvenstva, je susret okarakterisao kao derbi dana i promena termina nije bila opcija, uprkos tome što bi se i Huventud složio jer gostuje u Las Palmasu naredne srede i neće imati popravni s ozbirom da je polufinalni duel Evrokupa eliminacionog karaktera.

Što se tiče dvorana, ViCink centar je slobodan u sredu i petak, što ukazuje da je Real mogao da dočeka Partizan 26. i 28. aprila, ali navodno je i crno-belima više odgovaralo zbog obaveza u plej-ofu ABA lige (kalendar još nije poznat) da se igra po utanačenim terminima, dok je i DAZN, koji prenosi evroligaške mečeve, zahtevao da Real i Barsa igraju u različitim danima, a za Katalonce nije bila opcija da izađu na teren u četvrtak. Dakle, Real je u čitavoj zbrci izvukao deblji kraj.

Ostaje da se vidi kakav će to danak ostaviti na ekipu. Mučili su se Madriđani sa povredama u proteklom periodu, nekolicina igrača se tek vraća u roster, a Mateo je otkrio da ima svih 15 igrača na raspolaganju za predstojeće gostovanje u Badaloni.

"Gabrijel Dek se vratio treninzima ove nedelje. Bio je van stroja zbog istegnuća i nadamo se da će brzo uhvatiti ritam. Trudićemo se da svi momci koju budu igrali doprinesu pozitivno timu. Do kraja sezone svaku utakmicu moramo da tretiramo kao ozbiljan test", rekao je šef struke Kraljevskog kluba.

Naravno, dotakao se i gustog rasporeda. Realu će susret sa Partizanom biti 69. u sezoni, dok će za crno-bele to biti 63. utakmica. Zbog svega, posle gostovanja u Badaloni, Madriđani neće imati trening u ponedeljak, dan pred meč sa ekipom Željka Obradovića, već će samo ujutu raditi na oporavku.

"Prvenstvo je izuzetno teško ove sezone. Tri tima su u vrhu i ne možemo da se opustimo protiv drugih koji se bore za što viši plasman i igraju na visokom nivou kod kuće. Kalendar je nemilosrdan. Utakmice dolaze jedna za drugom, jedva imate vremena da se fizički oporavite. Čekaju nas dve veoma važne utakmice u tri dana, prvo protiv Huventuda a potom na startu plej-ofa Evrolige", zaključio je Ćus Mateo.

ACB LIGA - 29. KOLO

Subota

Barselona - Gran Kanarija 87:79

/Laprovitola 27 - Sloter 13/

Valensija - Bilbao 95:88

/Dubljević 13 - Smit 19/

Đirona - Granada 88:73

/Tejlor 27 - Tomas 11/

Nedelja

12.30: (1,60) Manresa (15,0) Mursija (2,65)

13.00: (1,15) Tenerife (20,0) Breogan (6,50)

17.00: (1,35) Obradoiro (16,0) Betis (3,70)

17.00: (3,70) Saragosa (16,0) Unikaha (1,35)

18.00: (3,00) Huventud (15,0) Real Madrid (1,50)

20.00: (11,0) Fuenlabrada (27,0) Baskonija (1,05)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Real MadridKK PartizanPartizan Mozzart BetČus MateoHuventudACB liga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara