Džordan Lojd i Emanuel Teri (©MN Press)
Džordan Lojd i Emanuel Teri (©MN Press)

Recept za Kralja? Kao protiv Asvela, samo još jače

Vreme čitanja: 5min | pet. 13.11.20. | 10:27

Pre svega još čvršće u odbrani, jer je Real Madrid drugi svet u odnosu na Asvel, a u napadu neka intenzitet ostane isti

Prošli put kada se Crvena zvezda spremala za evroligaški derbi, nacija je s oprezom slavila uspeh reprezentacije Srbije. Bilo je to dan posle trijumfa tada preporođenih Orlova u meču godine protiv Norveške, kada je Zvezda na svom parketu čekala Baskoniju. Sama najava tog događaja ostala je u pomalo u zapećku dešavanja u Oslu, ali su navijači imali duplo zadovoljstvo.

Mesec dana kasnije scena je donekle slična – igrači Saše Obradovića ponovo igraju kod kuće protiv rivala iz Španije dan pošto je reprezentacija Srbije odmeravala snage u, ovog puta, meču generacije protiv Škotske za plasman na EURO. Nacija je mislima ponovo fokusirana na igru selekcije Ljubiše Tumbakovića, s tim što ovog puta nije bilo razloga za slavlje...

Izabrane vesti

Zato se na Malom Kalemegdanu nadaju da će bar onom, crveno-belom delu navijača Srbije moći da pruže utehu uz još jedno spektakularno izdanje i pobedu nad madridskim Realom (TV Sportklub, 19.00), što bi došlo kao najlepša potvrda pobede u Vilerbanu nad Asvelom pre dve večeri.

U razmaku od 44 časa Zvezdi su stali finiš utakmice u dvorani Astrobal, transport na aerodrom i povratak za Beograd čarter letom u sitne sate, odmor, trening oporavka i priprema za utakmicu čiji bi pozitivni ishod imao strahovito važan uticaj na psihološkom planu. Prvenstveno jer je Zvezda ušla u seriju od četiri teške evropske utakmice u razmaku od devet dana iliti dva uzastopna dupla kola!

Real Madrid je koncepcijski samo donekle sličan rival Asvelu. Valter Tavares je daleko opasnija i unapređena verzija Mustafe Fala kao dominantne figure u Asvelu i oni predstavljaju centralne figure odbrana svojih timova, odnosno izuzetno su opasni u napadu kada protivnik nema adekvatnu postavku. Real je ipak potpuno drugi svet u odnosu na Asvel i Pablo Laso na platnom spisku ima spoj legendi španske i evropske košarke, te mladih nada koje jednog dana treba da preuzmu kontrolu nad funkcionisanjem tima.

Blankosi su se na početku sezone dosta mučili i znali su da igraju bez dovoljno energije i ritma, ili da se prerano potroše i onda hodaju na ivici debakla. Podigli su se u poslednje dve sedmice ubedljivom pobedom nad Bajernom uz stotku i trijumfom nad Žalgirisom u Kaunasu za prvi evropski brejk ove sezone. Za razliku od crveno-belih imali su pet dana da odmore, spreme plan utakmice, doputuju u glavni grad Srbije i dočekaju večerašnji susret odmorni.

Real Madrid godinama unazad funkcioniše na bazi neverovatne širine sastava čime je Pablo Laso gradio sve uspehe, pa i poslednji put pokorio Evropu u Štark areni pre dve i po godine. Ne treba nikog da zavara loš ulazak u sezonu, jer Real ponovo ima dubinu klupe kakvom malo ko može da se pohvali. O tome najbolje govori podatak da bar šestorica igrača imaju bar devet poena po meču, od čega su praktično petorica na dvocifrenom proseku – Fakundo Kampaco je na 9,9 poena – dok su još trojica ubacivali bar po pet poena.

Nije Real više tako statistički dominantna ekipa kao nekada kada je vladala trka prsa u prsa sa CSKA, ali je jedan parametar ostao nepromenjen – broj pogodaka van linije za tri poena. Kraljevski klub trenutno je na 76 pogodaka sa distance i izjednačen je sa Makabijem na drugom mestu, uprkos tome što Ponos Izraela ima meč više, baš kao i prvoplasirani CSKA sa 87 ubačenih šuteva. To znači da Real po utakmici protivnike časti sa bezmalo jedanaest hitaca za tri poena, uz 38,2 odsto preciznosti. To je upravo ono što Lasovoj ekipi daje toliko na efektu opreza kod svakog protivnika. S tornjem poput Valtera Tavaresa u reketu, odličnim skakačima Usmanom Garubom, Trejem Tompkinsom i Entonijem Rendolfom, te trojkašima Džejsijem Kerolom, Serhijem Ljuljom, Rudijem Fernandezom, Albertom Abaldeom, pa Fakundom Kampacom i opet Tompkinsom koji zasad igra sezonu karijere, madridski gigant uvek ima spremnu opciju da kazni svaku grešku protivničke odbrane. Još ne treba zaboraviti Džefrija Tejlora koji je ranijih godina znao da odigra dobro u Beogradu – prošle sezone proveo samo sedam minuta na parketu – i velike radnike Gabrijela Deka i Nika Laprovitolu, koji rade sve prljave poslove za ekipu.

Fakundo Kampaco (©Star Sport)Fakundo Kampaco (©Star Sport)

Ovih dana intenzivno se priča o tome kako najbolji asistent ekipe i prvi plejmejker Faku Kampaco broji poslednje dane u Realu i pakuje kofere za transfer u NBA već kroz desetak dana, a ako je zaista tako osvajač srebra na prošlom Mundobasketu imaće poseban motiv da poslednje mečeve kao Kraljević odigra na gornjoj granici mogućnosti i tako se na što lepši način oprosti od kluba s kojim je osvojio sve.

Kada se sve sabere, ne čudi što je Saša Obradović u izjavi pred susret pominjao kako je potrebno odigrati “savršenu utakmicu“ kako bi Real bio poražen u dvorani Aleksandar Nikolić. Princip je jasan – kao protiv Asvela, samo još jače. Pre svega u odbrani, dok će napadački intenzitet doći s tim. Zvezda će večeras biti jača za Džonija O’Brajanta o čijoj ulozi u timu se još vode ozbiljne polemike, još više posle one pobede u Vilerbanu, ali njegovo iskustvo moglo bi da bude od velikog značaja protiv takmaca koji ima sve. Samo ako bude znao da kontroliše i kanališe energiju.

Real je tim s brojnim kvalitetima, ali s takvim pedigreom je i CSKA došao u Beograd, pa se kući vratio pognute glave. Dakle, Zvezda ima sve potrebne sastojke da odgovori još jednom evropskom velikanu, ali potrebno je to dokazati na parketu. Uz čvrstu odbranu i dobru ispomoć saigrača, napadačko raspoloženje Džordana Lojda i nove dobre role igrača iz senke donose pobedu.

EVROLIGA, osmo kolo:

Četvrtak

CSKA - Baskonija 89:86

/Hilijard 31 - Fal 19/

Olimpijakos - Alba 75:71

/Mekisik 14 - Gifi 13/

Makabi - Žalgiris 85:57

/Džouns 15 - Volkap 12/

Barselona - Fenerbahče 97:55

/Kjurik 25 - Braun 10/

Petak

19.00: (2,70) Crvena zvezda (14,5) Real Madrid (1,55)

20.00: (2,70) Panatinaikos (14,5) Efes (1,55)

20.30: (2,05) Bajern (13,5) Valensija (1,90)

20.45: (2,55) Asvel (14,5) Zenit (1,60)

Odloženo

Himki - Milano



tagovi

Džordan LojdKori VoldenDžoni O'BrajantSaša Obradović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara