Riki Rubio (Screenshot - Youtube.com)
Riki Rubio (Screenshot - Youtube.com)

Rubio predstavljen u Barseloni, pa otvorio dušu: Igrač je pojeo čoveka

Vreme čitanja: 3min | pon. 26.02.24. | 16:38

"Spasao sam se. Ovde sam jer se osećam dobro, naučio sam životnu lekciju", dodao je Španac

Početkom avgusta prošle godine, košarkaški svet pogodila je vest da Riki Rubio prekida karijeru zbog problema sa mentalnim zdravljem. Dugo nije bilo nikakvih informacija, vladala je neizvesnost, ali početkom godine pojavili su se znaci da Španac nije odustao od košarke. Nedavno je ponovo obukao dres španske reprezentacije, a sprema se da navuče i odoru Barselone.

Katalonski kluba ga je registrovao u smiraj roka za prijavu igrača u Evroligi, ali nije žurio sa predstavljanjem. Kao i kada je obelodanio da stavlja pauzu, dobio je prostora i vremena koliko mu je bilo potrebno. Sada je i zvanično predstavljen kao novi košarkaš Blaugrane, pa je iskoristio priliku da se obrati medijima i detaljnije pojasni šta se sve dešavalo tokom njegovih najmračnijih dana u karijeri.

Izabrane vesti

"Razvio sam hroničan stres i zbog toga je došlo do poremećaja sa mojim telom. Nije bilo nikakvih etiketa, imao sam simptome mentalnih problema i jedini način da ih se rešim je bio da shvatim kako je do njih došlo, a za to je bilo potrebno vreme. Postojala su dva faktora, interni i eksterni. Interni zbog onoga što mislim o sebi, mehanizama koji su doveli do toga da igram na najvišem nivou, ali nisu bili održivi, a sada vidim da postoji drugi put. Što se tiče eksternih faktora, to je bila stvar nadmetanja i to je nešto čega sam morao da se klonim, a Savez i Klivlend su to razumeli. Bio sam veoma uplašen, ali smatrao sam da je to prava stvar, da moram da se sklonim od košarke. Zahvaljujući tome, sada sam tu gde jesam, sa loptom u rukama i uživam, vodim računa o sebi", rekao je Rubio.

Osvrnuo se i na momenat u kojem je morao da kaže dosta, ali istakao da je sada bolje i da je spreman da zaigra u dresu Blaugrane.

"Košarka je za mene bila gotova stvar, bio sam na mračnom mestu, ali uz naporan rad i pomoć, možete da se izvučete. Igrač je pojeo čoveka, bio je to veoma komplikovan trenutak. Pokazali su mi da sa tim strahom može da se izađe na kraj. Nekada je dobro biti nervozan, aktvirate tako telo, ali nije isto biti nervozan ili zabrinut. Od prvog avgusta, svaki dan kada sam se probudio sa košarkom je za mene bio kraj. Ušao sam u profesionalni svet sa 14 godina i rastao s polja ka unutra. Sada to radim obrnuto, teško je, ali nagrađujuće. Spasao sam se i ovde sam jer se osećam dobro i ugodno. Naučio sam životnu leckiju".

Sada je u Barsi, spreman da pomogne ekipi bivšeg saigrača Rođera Grimaua u pohodima na trofeje u domaćem prvenstvu i Evroligi.

"Kada sam pitao Barsu, to nije bilo jednostavno, već nešto potpuno neobično. Ući u profesionalni klub, usred sezone i pitati za neobične uslove... Prihvatili su to, osoblje i uprava su sve razumeli. Sada želim da uživam, da se dobro osećam i kontrolišem šta mogu da kontrolišem. Imam jasne ciljeve, da koristim mehanizme koji su održivi kako bi ostvarivao ciljeve. Zar je moguće da posle toliko vremena ne mogu da premostim još jedna problem? Osećao sam se kao najveća kukavica na svetu, ali kada pogledam iz ove perspektive, mislim da sam bio veoma hrabar, mislio sam na sebe. Problem je bio veći od košarke, van moje kontrole i bilo je potrebno vreme. Napravio sam dobar izbor. Što se tiče Barselone, mnogi su mi rekli da je svlačionica ovde sjajna. Ugovor je do kraja sezone i 100 odsto sam posvećen, ali ako se tako nešto ponovi, moraći da stanem. Oni to poštuju, a ja se nadam da se neće desiti", zaključio je Rubio.


tagovi

KK BarselonaRiki Rubio

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara