Šakota: Šampion ABA lige ne može da bude bitan faktor u Evroligi! Računam na Filipa

Vreme čitanja: 3min | sre. 04.12.19. | 09:36

"Imamo samo dva kreatora igre, pa nam pojačanje treba da bismo imali više mogućnosti u rotaciji", kaže trener Crvene zvezde

Milan Tomić - Andrija Gavrilović - Dragan Šakota. Tim redom su se menjali prvi treneri Crvene zvezde ove sezone. Crveno-beli se sada nadaju da bi iskusni trener poput Šakote mogao da izvede ovu sezonu na pravi put, iako nije krenulo bajkovito.

Šakota je u razgovoru za Srpski telegraf izneo svoje viđenje o sezoni, učinku u Evroligi, Filipu Čoviću, nacionalnim prvenstvima…

Izabrane vesti

Kaže, šampion ABA lige se uvek nađe u paradoksalnoj situaciji.
"Trenutno imamo zaostatak, ali to ne znači da menjamo cilj, a to je osvajanje titule na Jadranu i novo igranje u Evroligi. Dokle god smo na poziciji koja vodi u plej-of, sve je u redu. Međutim, mi smo trenutno u paradoksalnoj situaciji, kao i svaki šampion ABA lige, da sledeće sezone u regionalnom prvenstvu plaća danak igranja u Evroligi. Moramo da budemo svesni da nijedan klub koji osvoji ABA ne može da bude bitan faktor u Evroligi", rekao je Šakota za Srpski telegraf.

Treba li crveno-belima pojačanje na poziciji plejmejkera i jeste li već razmišljali o novim igračima? Za sada su tu Filip Čović i Lorenzo Braun.
"Kada sam preuzeo klub, zatekao sam ekipu u kojoj je svaki košarkaš dobar i zaslužuje da bude u Zvezdi. Međutim, činjenica je da smo na nekim pozicijama sa manje rešenja. Tako imamo samo dva kreatora igre, pa nam pojačanje treba da bismo imali više mogućnosti u rotaciji. Dobro je na svakoj poziciji imati dva plus jednog igrača jer je sezona duga, a ja se uvek pribojavam povreda i bolesti jer je to realnost koju ne možemo da predvidimo", nastavlja u svom tonu 67-godišnjak.

Dosta se prašine diglo u poslednje vreme oko statusa Filipa Čovića.
"Pričamo o Filipu, koji je pre šest meseci bio glavni protagonista u osvajanju ABA lige. Čovića gledam kao jednog od dva kreatora igre koji ima izrazit karakter i elemente u igri koji mogu da nam pomognu u sezoni. Što se tiče poređenja sa mojim sinom, Dušan mi nikad nije dozvoljavao da pomislim da on treba da se razlikuje zato što mi je sin. Isto je i sa Filipom, na treninzima i utakmicama ni u jednom trenutku nije nikoga naveo na pomisao da je nešto drugačiji jer mu je otac predsednik kluba”, jasan je Šakota.

Imaju li srpski klubovi budućnost u Evroligi s obzirom na to da se ide ka zatvaranju iste?
"Mnogo toga slušamo o budućnosti Evrolige i svi smo jako zabrinuti za sudbinu nacionalnih prvenstva. Ako se zatvori prolaz u Evroligu, smanjiće se interesovanje i za nacionalnu košarkašku scenu. Da je kvalitet presudan, Srbija, Litvanija, Španija, Grčka i Turska bi imale od po jednog do četiri mesta. Srpski klubovi bi imali dva mesta. Nažalost, kriterijumi nisu košarkaški, već ekonomski i tu smo nemoćni", zaključio je Šakota.

Crvena zvezda trenutno ima skor 5-4 u ABA ligi i 4-7 u Evroligi. Crveno-beli sutra od 20.45 gostuju Olimpiji u Milanu.

FOTO: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara