Vasilije Micić (MN Press)
Vasilije Micić (MN Press)

Šampion Turske se traži na Bosforu: Micić i Petrušev sa Efesom brane titulu, Đorđević ih izaziva na klupi Fenera

Vreme čitanja: 5min | sub. 25.09.21. | 09:21

Počinje domaće prvenstvo u Turskoj

Snagu prošlosezonskog tima Anadolu Efesa jasno je oslikala razlika u finalnoj seriji prvenstva Turske protiv Fenerbahčea. Izabranici Ergina Atamana su posle tri utakmice bili u plusu od čak 89 poena. Prvi susret je završen rezultatom – 111:71, drugi – 95:73, a treći – 93:66. Taj trofej je bio šlag na torti, samo nedelju dana posle osvojene evropske titule.

Danas će u Turskoj početi nova borba za naslov državnog prvaka. Jasno je da će Efes kao prvi favorit želeti da ponovi sezonu iz snova, a da će najveći rival – Fenerbahče tražiti put ka revanšu posle bolnih prošlosezonskih poraza. To bi značilo da će najviši plasman sigurno juriti Srbi – u jednom dresu Vasilije Micić i Filip Petrušev, a u drugom Marko Gudurić, koga će sa klupe voditi Aleksandar Đorđević.

Izabrane vesti

Iako se činilo da će prvak Evrope posle svih ostvarenih ciljeva značajno promeniti roster, to se ipak nije desilo, pa će u veoma sličnom sastavu krenuti u napad na 16. krunu u Turskoj. Dirigentske palice će ponovo nositi Vasilije Micić i Šejn Larkin. Naš reprezentativac je uživao u liderskoj ulozi i bio je jedan od najzaslužnijih za uspehe na svim pozornicama. Ostvario je prosek u domaćem prvenstvu od 14,2 poena i 4,2 asistencije. Očekuje se da u istom ritmu nastavi i da bude vodeća snaga Atamanove ekspedicije.

Prošle sezone je ovaj tim pokazao koliko je moćan, a ovog puta će se susresti sa novim izazovom koji podrazumeva odbranu najvećih titula. Kao novajlija će se oprobati i srpski reprezentativac Filip Petrušev, koji je na pripremama već pokazao da nije došao da odigra samo epizodnu ulogu. Prikazao je nekoliko odličnih partija i nagovestio da bi mogao da dobije lepu minutažu i u debitantskoj sezoni van granica naše zemlje. Tim je od važnijih igrača napustio samo centar Sertač Šanli, koji je prešao u Barselonu.

Prošlu takmičarsku godinu Efes je u Turskoj završio sa 29 pobeda u regularnom delu i samo jednim porazom. Iza je ostavio Fenerbahče, koji je vodio Igor Kokoškov, sa skorom 22-8. Izuzetno su dominantno koračali i kroz prvi deo prvenstva i kroz plej-of. Istim putem bi trebalo da nastave da gaze već danas, kada će se u prvom kolu sastati sa ekipom Merkezefendija. Ovo će biti prvi zvaničan okršaj ove dve ekipe.

Veoma izazovna godina je i pred Fenerbahčeom, koji u akciju kreće sa novim trenerom Saletom Đorđevićem. Srpski stručnjak je posle epizode u italijanskom Virtusu, odlučio da promeni zemlju i oproba se u novom odelu. Tokom pripremnog perioda je istanbulski tim savladao Beledijespor, Uniks, Turk Telekom i Partizan, a izgubio je od Bahčešehira i Galatasaraja. Prvi zvaničan test na klupi turske ekipe Đorđević će imati u nedelju protiv Darušafake na gostujućem terenu.

Fenerbahče nije samo promenio stručni štab, nego je značajno osvežio i igrački kadar. U klub su stigli Devin Buker, Ismet Akpinar, Marijal Šajok, Pjeria Henri, Metedžan Birsen... Sa njima će u nove akcije krenuti starosedeoci De Kolo, Gudurić, Veseli, Pjer, Mahmutoglu... Posle jedne neuspešne sezone, Fener će pokušati ponovo da izađe na pravi put koji vodi ka trofejima. Poslednji put pehar su u Turskoj podigli na kraju sezone 2017-2018 pod vođstvom Željka Obradovića.

Tokom regularnog dela prošle takmičarske godine doživeli su čak osam poraza. U nokaut fazi su savladali Darušafaku i Karšijaku, a onda su veoma teške i bolne poraze doživeli u finalnoj seriji protiv Efesa. Nando De Kolo i saigrači sigurno nisu zaboravili osećaj posle tih mečeva, pa će sada imati dodatan motiv da se revanširaju velikom rivalu.

Srpski reprezentativac Marko Gudurić se prošle godine iz NBA lige vratio u Fenerbahče. On je sredinom decembra 2020. ponovo zadužio dobro poznatu opremu i odmah se osetila pozitivna reakcija u timu. Očekuje se da i ove godine bude značajna karika Đorđevićevog tima.

Kad su ostali srpski predstavnici u pitanju, tu je još naš tandem u Burasporu. Na klupi je trener Dušan Alimpijević, a dres će nositi Dragan Milosavljević. Krajem novembra prošle godine srpski stručnjak je došao u klub, kada je bio u veoma lošoj poziciji. Njegovim dolaskom stanje se promenilo, pa je na kraju sezone nagrađen novim ugovorom u trajanju od tri godine. Bursa je u jednom trenutku uspela da sruši i Fenerbahče, a regularni deo je završila na devetoj poziciji.

Jedan deo prethodne sezone u Bursi je proveo Stefan Birčević, a sada će tu biti Dragan Milosavljević. Srpski košarkaš se posle teške povrede kolena vratio na teren u dresu Mege. On je u maju ove godine zaigrao za beogradski klub posle 21 meseca pauze. Odigrao je domaći šampionat, a onda doneo odluku da karijeru nastavi u Turskoj. Biće to prilika da se u potpunosti vrati profesionalnoj košarci, posle veoma teškog perioda. Ovaj tim će učestvovati i u Evrokupu, tako da će kao i prošle sezone igrati na dve scene.

Ljubitelji košarke u Srbiji će imati za koga da navijaju kad je prvenstvo Turske u pitanju. U toj zemlji već nekoliko godina vladaju Fener ili Efes, pa se očekuje da se i sada velika borba za prevlast. Od 2016. godine titula je završavala samo u njihovim rukama. Tri puta za redom je Fener bio šampion (2016, 2017, 2018), a onda je pehar preuzeo Efes koji je slavio 2019. i 2021. godine. Prvenstvo je 2020. godine prekinuto zbog pandemije virusa korona.

Sigurno da će i tokom ove takmičarske godine glavnu reč voditi velikani iz Istanbula, a ostali timovi pokušavati da im pokvare planove. Dobre sezone iza sebe imaju Karšijaka, Tofaš, Bešiktaš... U plej-ofu su bili i Turk Telekom, Darušafaja i Gazijentep. Već u prvom kolu videće se šta su te ekipe spremile da ponude u novoj sezoni.

U prvenstvu učestvuje 16 timova, tako da je dug put i do plej-ofa, a kamoli same završnice. Posle 30 utakmica u regularnom delu, prvih osam timova će nastaviti bitku u nokaut fazi. Efes će danas krenuti u trku za 16. trofej u domaćem prvenstvu, a Fenerbahče će pokušati da se domogne jubilarne 10. titule. Pa neka bolji pobedi...

KOŠARKAŠKA LIGA TURSKE - 1. kolo

Subota

12.00: (3.50) Turk Telekom – Tofaš (1.35)

14.30: (1.17) Gazijentep – Afjon Beledije (5.50)

17.00: (1.20) Buraspor – Jalova Beledijespor (5.00)

19.15: Anadolu Efes – Merkezefendi

Nedelja

12.00: (3.50) Bujukčekmeče – Galatasaraj (1.35)

14.30: (3.90) Petkim Spor – Pinar Karšijaka (1.30)

17.00: (1.20) Bahčešehir – Bešiktaš (5.00)

19.15: (6.00) Darušafaka – Fenerbahče (1.15)


tagovi

Marko GudurićAleksandar ĐorđevićFilip PetruševVasilije MicićAnadolu EfesKK Fenerbahče

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara