Klej Tompson (AFP)
Klej Tompson (AFP)

Šampionska košarka i preokret za pamćenje! Boston pokazao Kariju i Kleju kako izgleda trojkaški masakr (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pet. 03.06.22. | 05:53

Seltiksi odlučujuću deonicu počeli sa 12 poena zaostatka, a onda su na krilima Džejlena Brauna i Ala Horforda spakovali rivalu devet trojki i 40 poena

Kakvo veče, kakav spektakl i kakva košarka Bostona u Čejs centru. Jednostavno - šampionska! Ime Udoka kormilari timom koji ne umire, koji ima pobednički karakter i čije je srce toliko veliko da počinje da pumpa krv jače i kada ga protivnik gazi. Sredinom treće deonice delovalo je da su Seltiksi u nokdaunu, a onda su u odlučujućoj oteli iz ruku rivala njegovo oružje i pokazali Stefu Kariju, Kleju Tompsonu i ostalim Voriorsima kako boli kad te rival izmasakrira trojkama - 108:120.

Brejk na samom startu finalne serije, a to znači da je prvi put u ovom plej-ofu, jedan tim je pobedio ekipu Stiva Kera u njenoj dvorani!

Izabrane vesti

Nije ni najboljem šuteru u istoriji košarke, ni njegovim kompanjonima jasno šta se tačno dogodilo u poslednjoj četvrtini utakmice, kada su samo par minuta ranije oni rastavljali bezidejnog protivnika po terenu dok je domaća publika urlala. Desilo im se to da je na njihovih 19 pogodaka za tri, Boston odgovorio 21 trojkom, a da je devet ispalio u završnih 12 minuta.

Kroz čitav plej-of, energija je zaštitni znak Seltiksa. Posle razočaravajuće treće deonice, bilo je potrebno samo da je neko raspali, pa da dobijemo preokret za pamćenje. Taj neko, večeras je bio Džejlen Braun. Kada je na startu ubacio prvu, nerezonsku trojku preko ruke, osetio je da može sve i nije pogrešio. Boston je napravio seriju 12:0, a Braun učestvovao sa osam poena i dve asistencije. U međuvremenu su se uključile ostale haubice - Derik Vajt, Marus Smart i neuništivi veteran Al Horford koji je meč završio sa šest trojki iz osam pokušaja. Šta reći o debitantskom nastupu u NBA finalima centra koji gazi 37. godinu života - na kraju je bio drugi najefikasniji pojedinac susreta sa 26 poena, a uhvatio je i šest lopti pride.

Otišao je Boston na dvocifrenu prednost u završnim minutima utakmice, a Voriorsi nisu znali šta ih je snašlo, gubili su lopte, bili sve nesigurniji, dok su ih najbolji defanzivac lige Smart i saigrači proždirali u odbrani i zatrpavali im koš već u ranom napadu. Smartova trojka za 117:103 na minut i 44 sekunde pre kraja naterala je domaću publiku na prevremeni izlazak iz hale.

Međutim, start utakmice ukazivao je na to da bi gosti mogli da budu počišćeni trojkaškom kanonadom. Stef Kari je postao rekorder NBA finala sa šest trojki u jednom četvrtini (iz osam pokušaja) i prvi čovek od 1993. godine i Majkla Džordana sa 21 poenom u jednoj deonici finala plej-ofa. Sam Stef je ubacio trojku više nego čitav Bostonov tim, ali su se Udokini izabranici držali na svega dva poseda zaostatka, uglavnom četiri poena.

To je bio dobar znak za Seltikse koji su sredinu druge četvrtine iskoristili za seriju 10:0. Džejson Tejtum nije mnogo pogađao, ali je odlično razigravao saigrače, odličan doprinos sa klupe dao je Derik Vajt (na kraju 21 poena i 5/8 za tri), a ostatak vremena do velikog odmora gosti su iskoristili za sticanje minimalne prednosti 56:54. Iskoristili su činjenicu da je Stef Kari posle uvodnog rafala od 21 poena, ostao na istom košgeterskom učinku do treće deonice.

Treća je kao što rekosmo, protekla u znaku ekipe iz Ouklenda iz čijih redova su prvobitno koš Bostona zatrpavali Kari i Endrju Vigins, a zatim i sjajni rezervista Oto Porter koji je van linije 7,24 gađao 4/5. Ali zbog onoga što je Boston napravio u završnih 12 minuta, teško da će naročito pamtiti Karijeva prva četvrtina i njegovih 34 poena i po pet skokova i asistencija na kraju.

Dakle, veliko finale NBA lige je počelo tako što su Voriorsi i Seltiksi pokazali da neće okolišati i čekati da se serija zahukta kako bi čitav svet častili atomskom košarkom. Nema boljeg opisa za ono što su finalisti izveli na premijeri borbe za šampionski prsten. S tim što je Boston pokazao da će Spleš braći i drugovima biti potrebno mnogo više od prostog rafala trojkama da bi četvrti put u poslednjih osam godina podigli pehar.



tagovi

Golden Stejt VoriorsBoston SeltiksAl HorfordDžejlen BraunStef Kari

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara