Rokas Jokubaitis (©Star Sport)
Rokas Jokubaitis (©Star Sport)

Šarasov slavljenički krik: Barsa naplatila deo duga iz Kelna, Efes u Blaugrani izveo 33 penala - Micić skoro pola

Vreme čitanja: 3min | čet. 13.01.22. | 23:05

Prekinuta serija poraza, velika rola Rokasa Jokubaitisa, Ergin Ataman provocirao publiku simuliranjem dizanja evropskog pehara

Posle reprize prošlosezonskog polufinala protiv Olimpije, Barselonu je dva dana kasnije u Blaugrani sačekala i ponovljena izvedba finala iz Kelna gde se Efes okitio prvom evropskom krunom. Karte su se Barseloni ovog puta izmešale, pa je za razliku od duela protiv milanskih Manekena, ovog puta uspela da dobije aktuelnog šampiona Evrolige i naplati mu bar deo duga iz onog bolnog poraza prošlog maja – 82:77 (19:17, 21:24, 21:15, 21:21).

Tim Šarunasa Jasikevičijusa iščupao se iz neprijatne pozicije i slavio posle tri uzastopna poraza u svim takmičenjima! Dva od ta tri neuspeha došla su u Evroligi, jer je pre Olimpije ubedljiv trijumf ostvarila Baskonija u Vitoriji, što klubu Barsinog renomea nikako nije prijalo, a čak se pričalo i o rezultatskoj krizi. Koliko je večerašnja pobeda značila svima u Blaugrani najbolje se videlo kroz Šarasovu reakciju pošto je pustio slavljenički krik po isteku vremena i iskreno je proslavio sa mnogo energije.

Izabrane vesti

Dok je litvanski stručnjak grmeo od energije dok je slavio pobedu, njegov kolega Ergin Ataman pravio je šou. Naime, u trenutku kada je isključen cela Blaugrana mu je mahala, a on je odgovorio publuci tako što je pokazivao da je on podigao evropski pehar prošlog proleća. Publika u Blaugrani i Ataman od ranije imaju istoriju provociranja koja se nastavila i večeras...

Cela utakmica bila je izuzetno napeta, energična, tesna, na najviše tri poseda što zapravo govori koliko je sve bilo gotovo ujednačeno. Barselona je pokazala ne samo veću spremnost za pobedu, već i kvalitet koji se ogledao u tome što je bez većih problema držala Efes na distanci od dva do tri poseda. Čak i kada je Efes prišao na samo poen zaostatka (73:72) posle trojke Šejna Larkina uz četiri minuta na semaforu, Barsa nije gubila smirenost.

Veliku, ključnu ulogu u večerašnjoj pobedi imao je Rokas Jokubaitis. Momak koga se Šaras rado dočepao od momenta kada su započeli saradnju još iz vremena u Žalgirisu i na čije je insistiranje i došao letos večeras je pokazao da ima potencijal da postane jedan od vodećih igrača Barselone u doglednoj budućnosti i možda jedan od lidera evropske košarkaške scene. Pokrenuo je ekipu posle te Larkinove trojke, a onda i ostao hladnokrvan posle minijature Vasilija Micića i pogotka s poludistance kada se Efes opet jako približio (80:77), uz 34 sekunde do kraja. Preuzeo je odgovornost, krenuo na koš, izvukao težak šut uz kontakt s Micićem i pogodio! Pride dobio i dodatno slobodno bacanje koje, doduše, nije pogodio, ali je Barselona imala prednost od pet poena koju Efes teško da je mogao da stigne. Do poslednjeg zvuka sirene Larkin i Singlton nisu uspeli da pogode za tri i to je bilo to.

Dok je domaćin pogodio 10 od 20 šuteva sa distance, Efes je usred Blaugrane imao čak 33 slobodna bacanja, uz 28 pogodaka! Od toga Micić je izveo gotovo polovinu penala – čak 15, uz 12 ispravnih hitaca. Srpski as i aktuelni MVP Evrope meč je zavšrio sa 18 poena, bez pogodaka za tri (0/3). Dopisao je još četiri skoka i jednu asistenciju za indeks 17 u 24 minuta na parketu. Jokubaitis je bio najefikasniji igrač Barselone sa 16 poena, Mirotić je dodao poen manje i četiri skoka, dok je Sertač Šanli klubu sa kojim je pokorio Evropu ubacio 13 poena uz sedam uhvaćenih lopti. Filip Petrušev odigrao je samo osam sekundi. Larkin je ubacio 17 poena uz četiri asistencije, dok su po 12 poena imali Brajant Danston i Kruno Simon.

Barsa sada ima skor 16-4, Efes 9-10.

EVROLIGA – 21. kolo

Četvrtak:

Bajern Minhen – Monako 78:83

/Volden 26 – Džejms 26/

Barselona – Anadolu Efes 82:77

/Jokubaitis 16 - Larkin 17/

Petak:

18.00: (1,10) CSKA (23,0) Asvel (7,50)

20.45: (1,25) Real Madrid (17,0) Baskonija (4,40)

Odloženo:

Žalgiris – Crvena zvezda

Olimpijakos – Zenit

Olimpija Milano – Uniks

Fenerbahče – Alba

Panatinaikos - Makabi

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK BarselonaAnadolu EfesEvroligaVasilije MicićNikola Mirotić

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara