Dario Šarić i Mario Hezonja u centru pažnje (©fiba.basketball)
Dario Šarić i Mario Hezonja u centru pažnje (©fiba.basketball)

Šarić i Hrvati šokirali Turke usred Istanbula i napravili veliki korak ka Olimpijskim igrama (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | ned. 20.08.23. | 21:03

Četa Josipa Sesara dobila pretkvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Istanbulu

Igrali su odlično tokom čitavog turnira, ali su Hrvati u finalu protiv domaćina Turske bili autsajderi. Ipak, već krajem druge deonice su pokazali da su u Istanbul došli po kartu za kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, poveli 20 razlike, a četa Ergina Atamana do kraja nije uspela da se oporavi, pa je Hrvatska na krilima sjajnog Darija Šarića slavila 84:71.

Velika pobeda izabranika Josipa Sesara, osvojen je pretkvalifikacioni turnir i imaće Hrvati šansu da se bore za mesto na Olimpijskim igrama u Parizu. Konačno su počeli da pokazuju svoj potencijal i ostvarili respektabilan uspeh osvajanjem turnira, ali i ubedljivom pobedom nad Turskom u finalu.

Izabrane vesti

Šarić je bio najbolji kada je bilo najpotrebnije. Ubeležio je dabl-dabl protiv selekcije koja je od starta važila za prvog favorita: 22 poena i 11 skokova. Ispratili su ga Mario Hezonja sa 16, naturaliziovani Džejlin Smit sa 14 i Goran Filipović sa 10 poena, dok je Ivica Zubac bio na pragu dabl-dabla sa osam poena i 10 skokova.

Kod Turske, koja je u najvažnijem trenutku odigrala najslabiji meč na turniru, Furkan Korkmaz je brojao d 19, Šehmuz Hazer do 15 i Alperen Šengun do 14.

Kada su drugi pretkvalifikacioni turniri u pitanju, Poljska je savlada Bosnu i Hercegovinu u finalu u Gljivicama 76:72, uz 10 poena, osam skokova i pet asistencija novog pojačanja Partizan Mozzart Beta, Mateuša Ponitke.

Meč su obeležili Mihal Sokolovski sa 16 poena i sedam skokova, kao i bivši centar Mege, Aleksandar Balcerovski sa 14 poena i sedam uhvaćenih lopti. Novi košarkaš Panatinaikosa je u finišu meča veoma nezgodno pao, pa nije bio u stanju ni da proslavi trijumf sa saigračima.

U selekciji BiH, 16 poena i osam skokova Aleksandra Lazića, Edin Atić je bio na pragu tripl-dabla sa 15 poena, devet asistencija i osam uhvaćenih lopti, dok je Jusuf Nurkić uz 11 poena uhvatio i 12 skokova, a Džanan Musa je suštinski podbacio sa samo 10 poena i 4/15 iz igre.

Mesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre obezbedio je i Kamerun, koji je u finalu nigerijskog pretkvalifikacionog turnir savladao Senegal 80-74. Još ranije je iz Sirije dalje otišao Bahrein, a ostaje da se odigra finale u Argentini između domaće selekcije i Bahama, koje predvode NBA zvezde Deandre Ejton, Badi Hild i Erik Gordon. Podsetimo, već su uspeli da sruše Gaučose u grupnoj fazi (101:89).


tagovi

Košarkaška reprezentacija Hrvatskekošarkaška reprezentacija TurskeKvalifikacije za Olimpijske igre 2024.Pariz 2024Dario ŠarićMario HezonjaDžejlin SmitIvica ZubacAlperen ŠengunFurkan KorkmazErgin AtamanJosip Sesar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara