Petar Kovačević (©MN Press)
Petar Kovačević (©MN Press)

Sedam trojki i 34 poena za četvrtinu! Novi biser Kovačević poveo, Uskoković i Cerovina doveli Megu do finala

Vreme čitanja: 5min | pet. 17.02.23. | 19:21

FMP bolje otvorio susret, ali su igrači Marka Baraća potpuno okrenuli utakmicu naglavačke u drugom poluvremenu i obezbedili peto finale

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Niša)

Prvi finalista Kupa Radivoja Koraća je Mega! Posle istinskog slaloma emocija, energije i koncentracije u prvom poluvremenu, puleni Marka Baraća napravili su istinski podvig i posle rafalne paljbe nadigrali FMP rezultatom 86:67 (24:20, 16:10, 14:22, 34:13) i peto finale Kupa Radivoja Koraća u poslednjih devet godina!

Izabrane vesti

Nije moglo u prvom polufinalu bez tenzija i jakih emocija. Utakmica je prekinuta na tri i po minuta pre kraja, kod rezultata 74:61 za Megu zbog neprimerenog skandiranja navijača Partizana, okupljenih na tribini kako bi sačekali večiti derbi. Sudije su uputile opomene, pre nego što su napustile parket na skoro pola časa, sve dok se taj deo gledališta nije potpuno ispraznio. Susret je nastavljen posle slobodnog bacanja kapitena Luke Cerovine, jedan od najzaslužnijih za ludi preokret u poslednjoj četvrtini, a Mega je na kraju ostvarila ubedljiv trijumf.

Svaka čast i Cerovini i veoma motivisanom Aleksi Uskokoviću za po dve trojke koje su razbile svaku koncepciju Pantera, istinski heroj večerašnje pobede je mladi Petar Kovačević! Mladi Podgoričanin odigrao je fantastičan meč, pogotovo u drugom poluvremenu i poslednjoj četvrtini kada je sa tri dalekometna hica okrenuo rezultat i najavio sve što se na kraju dogodilo. Izuzetan uspeh 20-godišnjeg visokog krila ispratila je cela klupa Mege euforičnim slavljem posle svakog njegovog pogotka, a meč je završio sa čak 20 poena uz 7/8 iz igre (4/4 za tri)!

Potpuno niotkuda iskočio je nekadašnji košarkaš OKK Beograda i poveo Megu do finala! Momak koji je dosad u Jadranskoj ligi imao skromnu minutažu, uostalom ovo mu je tek prva godina u regionalnom takmičenju, odigrao je nesumnjivo najbolju utakmicu dosadašnje karijere i dobio ekipu koja figurira za pozicije od tri do pet!

Uskoković se do šuterske simultanke nije preterano isticao na terenu, na kraju je imao 13 poena, koliko i Danko Branković čije su minijature u reketu dosta značile ekipi. Baš kao i 12 poena Mateja Rudana, koji je pritom imao i sedam uhvaćenih lopti. Cerovina je susret završio sa devet poena. Kod FMP Aleksa Stepanović se istakao sa 15 poena, dok je Paulijus Valinskas imao poen manje uz tri asistencije.

Nije bilo neočekivano da vidimo promene ritma i pre svega amplitude u igri dva tima, konačni ishod toga bila su dva potpuno različita poluvremena i veliki trijumf Mege. Posle relativno stabilne košarke Pantera u većem delu prvog poluvremena, ovako nešto moglo je da se predoseti u finišu druge četvrtine kada su serijom 7:0 spustili minus na deset poena. Od povratka dva tima iz tunela, sve se okrenulo naglavačke.

Aleksa Uskoković (©MN Press)Aleksa Uskoković (©MN Press)

A, iznenađujuće loše i nervozno su košarkaši Mege otvorili susret. Kao da su oni igrali sinoć do 23 časa i imali manje od pola dana za odmor. Pogotovo se to osetilo na prelazu prve i druge četvrtine. Upali su u zamku Pantera i dugo su bili bez praktično ikakve mogućnosti da uzvrate udarac. FMP je potpuno dominirao na skoku, dugo je odnos uhvaćenih lopti bio takav da je ekipa Nenada Stefanovića imala jednak ili čak veći broj ofanzivnih skokova od ukupnog broja uhvaćenih lopti Mege! Uz veliki deficit sa kojim se tim Marka Baraća dugo borio, napad je potpuno iščezao. FMP je defanzivno držao visok ritam, na granici faula što je brzo napravilo problem za osvajača Kupa iz 2016. godine.

Posle realizacije Rudana za minimalni zaostatak (14:15), Mega je u narednih 12 minuta uspela da postigne samo devet poena – sve sa linije slobodnih bacanja! Rori, Rudan, Cerovina, Kovačević i Uskoković uspeli su da ostanu dovoljno smireni da realizuju pokušaje sa crte, doduše ne uz maksimalni učinak. Dok je Mega živela od poena do poena, greške u prenosu lopte kao direktna posledica čvrste odbrane Pantera uz potpunu kontrolu skoka dovela je do toga da Stepanović, Janković, Izundu i Simović donesu prednost od 17 poena (40:33) na dva minuta pre kraja.

Uspeli su Megini košarkaši u samoj završnici da se iščupaju iz nezavidne pozicije, zakucavanje Rudana i trojka Kazalona vratili su elan, dok je Mušikić sa penala kompletirao seriju 7:0 kojom je prednost FMP svedena na 10 poena (40:30) pred odlučujućih 20 minuta.

Na poluvremenu FMP je već imao 10 ofanzivnih skokova, Mega samo jedan, a razlika nije bila veća najviše zato što su Panteri u tom momentu imali jednu izgubljenu loptu više (11-10) uz slabiji procenat šuta. Doduše, Mega je u tom aspektu bila u ozbiljnom problemu, jer je iz igre šutirala samo 35 odsto (8/23).

Uprkos svemu, stanje na parketu drastično se promenilo u trećoj deonici! Branković je sa pet vezanih poena uz podršku Đurišića ponudio neizvesnost serijom 7:2, čime je FMP ostao na samo pet poena više (42:37). Šaranović i Bič su trojkama uspeli da vrate dvocifrenu prednost (48:37), ali to nije obeshrabrilo Megu. Kovačević je sa devet poena za pet i po minuta, uključujući i trojku o tablu, bio “iks faktor“, inicijalna kapisla velikog uzleta Mege koja je uz doprinos Brankovića i Rudana pod košem uvela meč u završnicu koja se završila sa dominantnih 34:13 u korist četvorostrukog finaliste Kupa Radivoja Koraća!

Sada se čeka - Crvena zvezda ili Partizan Mozzart Bet.

FMP - Mega 67:86

/24:20, 16:10, 14:22, 13:34/

FMP: Bič 6, Mur 3, Pavićević 4, Stepanović 15, Šaranović 8, Simović 2, Izundu 6, Janković 5, Dženkins, Vujičić 1, Manojlović 3, Valinskas 14.

Mega: Milenković 4, Branković 13, Đulović, Rudan 12, Uskoković 13, Kazalon 6, Đurišić 2, Kovačević 20, Cerovina 9, Rori 5, Mušikić 2, Stefanović.

KUP RADIVOJA KORAĆA - ČETVRTFINALA

Sreda:

Partizan Mozzart Bet - Spartak Subotica 91:69

/Lesor 17 - Bojić 17/

Mega - Vojvodina 75:62

/Rori 13 - Beslać 23/

Četvrtak:

Crvena zvezda - Borac Mozzart 89:64

/Vidloza 18 - Radonjić, Gagić 14/

FMP - Metalac 91:76

/Valinskas 20 - Džorden 19/

POLUFINALE

Petak

FMP - Mega 67:86

/Stepanović 15 - Kovačević 20/

21.00: (1,90) Partizan Mozzart Bet (13,5) Crvena zvezda (2,00)

FINALE

Subota u 21.00


tagovi

Kup Radivoja Koraća 2023.Kup Radivoja KoraćaAleksa StepanovićFMP ŽeleznikKK MegaLuka CerovinaAleksa UskokovićPetar KovačevićPaulijus Valinskas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara