""
""

Selektor je uvek u pravu, sve dok se ne dokaže suprotno...

Vreme čitanja: 3min | čet. 20.08.15. | 17:31

Umesto da kompletna košarkaška javnost stane uz selektora i njegove odluke, ma kakve one bile, sada kada svi očekuju da Orlovi budu na vrhuncu moći, kompletna reprezentacija ponovo se nalazi ispred streljačkog odreda, koji je spreman da otvori vatru na prvi znak slabosti...

Postoji ona, pomalo neobična, ali uvek aktuelna i interesantna priča da većina zemalja na svetu, a među njima i Srbija, ima jednog pravog i više desetina hiljada selektora iz fotelje. I svaka odluka koju „mozak operacije“ iznese na sto prolazi kroz detaljnu analizu svih neformalnih stručnjaka. Tako je bilo i ovog puta, a kao da se priča od prošle godine ponavlja - Aleksandar Đorđević je zbog svojih odluka ponovo zasut drvljem i kamenjem. 

Izabrane vesti

Baš kao što je ranije i bilo najavljeno, Aleksandar Đorđević je u ovoj nedelji presavio tabak i sa spiska potencijalnih putnika za Berlin narednog meseca otpisao Marka Kešelja i Luku Mitrovića

Odluka koja nije naišla na odobravanje srpske košarkaške javnosti. 

Uprkos Đorđevićevoj izjavi da su „najsitniji detalji“ presudili, postoje i logičke činjenice koje su dodatno utemeljile odluke šefa struke - Marko Kešelj je sa pozicije krila otpao usled žestoke konkurencije (Nikola Kalinić, Dragan Milosavljević, Nemanja Dangubić, Marko Simonović...), dok je kapitena Crvene zvezde od dresa nacionalne selekcije odvojio nedostatak iskustva u odnosu na starije kolege na poziciji krilnog centra (Nemanja Bjelica, Zoran Erceg). 

Marko Kešelj je samim povratkom u grupu kandidata za dres Orlova nagovestio da je na dobrom putu da se vrati u formu koja ga je krasila u finišu prve i na startu druge decenije 21. veka. Tačnije, na Mundobasketu u Turskoj (2010). Ali, Kešelj i dalje nije na nivou nekadašnjeg šutera i atletske zveri koja je znala da ubrizga kritičnu dozu adrenalina svojim monstruoznim zakucavanjima, pa je jasno zašto su Kalinić, Dangubić, Simonović, pa čak i povređeni Milosavljević (setimo se da je prošle godine Nenad Krstić bez utakmica „u nogama“ otišao u Španiju) dobili svoje mesto u sistemu šefa struke.

S druge strane, Đorđevićeva odluka da se po drugi put uzastopno zahvali Mitroviću izazvala je posebnu pažnju i dosta negativnih komentara. Nesumnjivo, Luka Mitrović je iza sebe imao sezonu koju će pamtiti dok je živ - Crvena zvezda je po prvi put u istoriji osvojila triplu krunu, a 22-godišnji Novosađanin predstavljao je jednu od ključnih figura u lansiranju kluba s Malog Kalemegdana do nekih novih visina. 

Đorđević je tokom prošle sezone često isticao Mitrovića kao primer kako jedan košarkaški „džentlmen“ i kapiten treba da se ponaša, posebno u jeku najvećih, najžešćih i najljućih borbi koje su Partizan i Crvena zvezda tokom prethodnih meseci. Ali, sezonu iz snova Mitrović nije uspeo da kruniše svojim prvim zvaničnim nastupima u dresu sa nacionalnim grbom. 

Luki sada ne preostaje ništa drugo nego da i ovog leta zasuče rukave i dobro preznoji opremu za neko sledeće okupljanje. Jer, vreme zasigurno radi za mladog krilnog centra i njegovih „pet minuta“ će sigurno doći. Samo, ne ove godine. Ali, vreme koje je Mitrović proveo u školi Aleksandra Đorđevića, Miroslava Nikolića, Jovice Antonića i Milana Minića sigurno će ostaviti veliki trag. 

slučaju Mitrović“ moglo bi mnogo toga da se napiše, ali u ovom trenutku ništa ne bi moglo da promeni Đorđevićevo razmišljanje. I ne treba. Setimo se samo prošlogodišnjeg scenarija, kada je na Svetski kup otišao Stefan Birčević, a Luka Mitrović ostavljen u Beogradu na usavršavanju. Selektor se i tada našao na liniji „otvorene vatre“, ali na kraju se Đorđevićevo ime našlo na usnama cele nacije.

Umesto da kompletna košarkaška javnost stane uz selektora i njegove odluke, ma kakve one bile, u trenutku kada mnogi očekuju da Orlovi budu na vrhuncu moći, a ne samo ekipa osrednjeg kvaliteta, kompletna reprezentacija ponovo se nalazi ispred streljačkog odreda, koji je spreman da otvori vatru na prvi znak slabosti.

Zato svaki sledeći put kada se kritike budu dopremale na adresu čoveka koji je svojom harizmom, energijom i znanjem razdrmao srpsku nacionalnu košarku i podario joj jedan novi, blistavi sjaj, setite se da je selektor uvek u pravu, sve dok se ne dokaže suprotno. Posebno ako isti taj selektor ima rezultat iza sebe.

Aleksandar Đorđević   je svoje rekao prošle godine...

(FOTO: MN Press)


tagovi

SrbijaMarko KešeljLuka Mitrovićkošarkaška reprezentacija SrbijeEvrobasket 2015Aleksandar Đorđević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara