Miloš Teodosić (Star sport)
Miloš Teodosić (Star sport)

Senzacija u Kupu Italije! Virtus izgubio finale od lude Breše

Vreme čitanja: 2min | ned. 19.02.23. | 20:33

Potpuni autsajder osvojio prvi trofej u klupskoj istoriji

Umeo je Kup Italije u košarci da izbaci razna iznenađenja ali će ovogodišnji trijumf Breše ostati u rangu najvećih senzacija ikad viđenih u ovom takmičenju.

Jeste da je Breša tim iz Evrokupa ali je istina i da je tim koji se u italijanskom šampionatu bori za opstanak, koji je u ligi samo jednu pobedu od zone ispadanja i koji je na finalni turnir Kupa Italije u Torinu došao sa šest uzastopnih poraza u ligi. A tamo je režirao čudo!

Izabrane vesti

Prvo je u četvrtfinalu eliminisao favorizovanog evroligaša Olimpiju iz Milana, potom razbio Pezaro u polufinalu da bi večeras u finalu opet iznenadio i savladao još jednog evroligaša. Breša je pobedila Virtus 84:76!

Virtus duže od 20 godina ne zna za trijumf u Kupu Italije, a ovo mu je bilo prvo finale posle 13 godina. I idealna prilika postane apsolutni rekorder takmičenja sa devet trofeja pošto po osam imaju još Trevizo i Olimpija Milano. Ali Breša koja je do sada igrala samo jedno finale, nije dozvolila evroligašu iz Bolonje da osvoji trofej.

Otkako su na početku meča poveli 5:0, košarkaši Breše su najavili da su spremni za senzaciju. Blistao je tada Amedeo Dela Vale koji je u prvoj četvrtini ubacio sedam poena ali je Virtus uspeo da uhvati priključak i zatvori četvrtinu sa samo poenom deficita. Održavao je Marko Belineli Virtus u egalu tokom druge četvrtine koliko je mogao ali se Breša na krilima Dela Valea i Kristijana Burnsa odlepila i otišla na poluvreme sa deset poena prednosti (40:30).

Dela Vale je trojkom otvorio drugo poluvreme i najavio da je Virtus u velikom problemu. Miloš Teodosić je pogađao samo sa linije penala, Heket za dva ali Breša je pogađala sve. Posle Skariolovog tajmauta, Petrućeli je pogodio trojku za velikih plus 17! Trojkom su otvorili i četvrtu četvrtinu ali je Virtus na krilima Belinelija i serije 9:0 uspeo da se vrati u meč (60:64).

Uz nove dve trojke Belinelija i “2+1” Šengelije, Virtus je prišao na 69:70 ali je Dela Vale bio nezaustavljiv i odbio nalet Bolonjeza. Kada je Šengelija dobio petu ličnu, a Dela Vale pogodio za 78:71 meč je rešen.

Breša je osvojila prvi trofej u klupskoj istoriji, a Amadeo Dela Vale odigrao turnir života. U finalu je ubacio 26 poena i dobio MVP nagradu. Džon Petručeli je dodao 13 poena, a iskusni Keni Gebrijel sa devet poena i 10 skokova bio na pragu dabl-dabla.

U Virtusovom timu je najefikasniji bio Marko Belineli sa 24 poena ali treba istaći da je šutnuo čak 14 puta za tri poena. I pogodio šest. Razočarao je Miloš Teodosić sa sedam poena za 18 minuta, promašio je svih pet trojki koje je šutirao i upisao samo jednu asistenciju.


tagovi

KK BrešaVirtus BolonjaMiloš TeodosićMarko BelineliAmedeo Dela Vale

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara