Skuči Smit i Dalas Mur (Foto: MN Press)
Skuči Smit i Dalas Mur (Foto: MN Press)

Senzacija u Pioniru! Desetkovana Mega Mozzart trojkom Skučija Smita upucala Partizan!

Vreme čitanja: 7min | čet. 20.01.22. | 18:59

Sjajno izdanje ekipe Vladimira Jovanovića, crno-beli se kasno probudili

Pre manje od 48 sati košarkaši Partizana su deklasirali ekipu Hamburga u Evrokupu (102:77) i tako upisali peti trijumf u nizu, dok je Mega Mozzart zbog velikih problema sa virusom korona odigrala samo jedan meč u 2022. godini (dobila Cibonu 93:89). Došli su puleni Vladimira Jovanovića u Pionir na noge jednom od favorita za osvajanje titule desetkovani, bez nekoliko važnih i sa još par rovitih igrača, ali su ostavili srce na terenu i priredili jedno od najvećih iznenađenja u regionalnom prvenstvu ove sezone. Naneli su crno-belima peti poraz u sezoni (treći u ABA ligi) u odloženom meču 13. kola, a meč je trojkom u poslednjim sekundama rešio Skuči Smit - 93:90.

Vodila je Mega većim delom susreta. Uporno odbijala nalete Partizana, ali kada se Kevin Panter u završnici raspucao činilo se da neće izdržati. Matijas Lesor je na 36 sekundi do kraja imao priliku da sa linije penala donese prednost crno-belima. Pogodio je prvo i poravnao rezultat, zatim promašio drugi,ali je Alen Smailagić ukrao loptu! Ipak, odmah je napravio faul u napadu i predao posed rivalu na pola minuta do kraja. Gosti su imali napad, odgovornost je preuzeo Smit i trojkom na 10 sekundi do kraja rešio pitanje pobednika.

Izabrane vesti

Vladimir Jovanović nije mogao da računa na Nikolu Đurišića, Malkolma Kazalona, Karla Matkovića, Aleksandra Balcerovskog i Aleksu Uskokovića, roviti su igrali Nikola Jović i Mladen Vujić, ali Mega je odigrala sjajno bez nekoliko ključnih igrača. Od starta se vešto rvala sa daleko kvalitetnijim rivalom, koji je ipak bio umorniji s obzirom da je u utorak igrao peti meč u prvom mesecu 2022. godine. Videla se velika želja kod gostiju, ali se mora odati priznanje i treneru Jovanoviću, koji je odlično pripremio ekipu, rasteretio je i gosti su od starta igrali sa velikom dozom samopouzdanja i sigurnosti u napadu.

Iako rovit, gotovo bez ijednog treninga, Jović je još jednom pokazao zašto spada u red najtalentovanijih igrača Evrope i zašto se visoko kotira u očima NBA skauta. Pogađao je u ključnim trenucima tokom utakmice i tako odbijao pokušaje crno-belih da uspostave kontrolu. Susret je okončao sa 14 poena i četiri asistencije, ali i 3/4 u šutu za tri poena. Najveća enigma za ekipu Željka Obradovića je večeras ipak bio Samson Ružencev. Talentovani Rus je odigrao partiju karijere, sjajno se borio od prvog minuta, odlično rezonovao u napadu i na kraju gradskom rivalu ubacio 20 poena uz sedam skokova (tri ofanzivna). Šutirao je 3/5 za tri poena i 5/9 za dva.

Megin "iks faktor" je danas čini se bio 19-godišnji Mihailo Mušikić, koji je proveo nešto manje od 20 minuta na parketu i za to vvreme ubacio 10 poena, ali je pogodio i dve trojke iz isto toliko pokušaja i to u bitnim trenucima u završnici druge deonice, kada su gosti prvi put stekli i dvocifrenu prednost. Junak je ipak bio Amerikanac Smit. Izašao na crtu kada je bilo najpotrebnije i trojkom srušio jedan od najboljih timova u ligi. Ubacio je 13 poena, uz po pet asistencija i ukradenih lopti.

Partizan je sa druge strane odigrao jedan od najslabijih mečeva u sezoni. Teško je dolazio do pravih rešenja u napadu, previše lako primao poene. Često se činilo da su Obradovićevi puleni bili zatečeni načinom na koji je Mega dolazila do rešenja u napadu. Dozvolili su rivalu da stekne prednost i kroz nju pronađe neophodno samopouzdanje, ali su se sabrali kada je počelo da gori pod nogama i bili na pragu velikog preokreta. Ipak, gosti nisu potonuli ni kada je Panter počeo da rešeta, ni kada su izgubili nekoliko lopti u poslednjim minutima. Ostali su dovoljno pribrani da dođu u poziciju da trijumfuju, da bi ih na kraju Smit obradovao u poslednjim sekundama.

Nedostajao je večeras crno-belima i doprinos najkonstantnijeg igrača ove sezone - Zeka Ledeja. Amerikanac je od starta bio u kontra ritmu, pa je susret okončao sa svega tri poena i šest uhvaćenih lopti. Lesor je sjajno otvorio utakmicu, nisu Megini centri uspevali da izađu na kraj sa snažnim Francuzom, ali je ušao i u probleme sa faulovima (dva u prvoj deonici). Tako je ubacio 10 poena u uvodnom kvartalu i još pet do kraja utakmice (zaključno sa jednim realizovanim bacanjem u poslednjim sekundama).

Nije šut služio Partizan, namestili su crno-beli ruku tek u trećoj deonici, ali to nije bilo dovoljno da se slomi sjajna Mega. Na kraju je Panter ubacio više od polovine šuteva sa distance (5/10), ostatak ekipe je ubacio samo četiri iz 17 pokušaja. Amerikanac je odigrao možda i najbolji meč u ABA ligi ove sezone, okončao ga sa 24 poena, ponovo vratio puls Partizanu i doveo ga na prag trijumfa, ali mu je Skuči Smit na kraju ukrao ulogu junaka i odveo Megu do zaslužene pobede.

---------------------------------------------------------------------------------------------

- ABA liga - odloženi meč 13. kola -

PARTIZAN - MEGA MOZZART 90:93

/22:26, 24:29, 19:19, 25:19/

Dvorana: Aleksandar Nikolić (Beograd)

Sudije: Tomislav Hordov, Miloš Koljenšić, Bojan Kruljac

Partizan: Kuruc 4, Panter 24, Ledej 3, Avramović 9, Koprivica 6, Dangubić 3, Smailagić 14, Mur 6, Glas, Lesor 15, Trifunović, Madar 6

Mega Mozzart: Vujič 8, Ružencev 20, Jović 14, Rudan 7, Kočović 3, Smit 13, Cerovina 7, Jonović, Simanić 7, M. Mušikić 10, Bogavac 4, A. Mušikić

---------------------------------------------------------------------------------------------

Lesor je u svom stilu otvorio utakmicu, poenima pod faulom (realizovao i slobodno bacanje), ali je Mega ubrzo pokazala da je u Pionir došla veoma motivisana i spremna da se nadmeće sa kvalitetnijim rivalom. Od starta su gosti pronalazili dobra rešenja u napadu, igrali veoma požrtvovano u odbrani i kao da su iznenadili crno-bele. Egal na snazi od starta, ekipe su se smenjivale u vođstvu. Lesor je bio raspoložen, ubacio 10 od prvih 11 poena Partizana i polako se sticao utisak da Obradovićevi puleni preuzimaju konce igre. Ipak, francuski centar i Mur su ušli u probleme sa faulovima (po dva), a Mega je smogla snage da odgovori. Nekoliko dobrih poteza mladog Jovića i gosti su na prvi odmor otišli sa četiri poena viška (26:22).

U drugom kvartalu slična slika. Izabranici Vladimira Jovanovića su uspešno odbijale pokušaje Partizana da se odlepi, a kada se razigrao Kevin Panter u finišu deonice ponovo je delovalo da će crno-beli uspostaviti kontrolu. Mega se nije predavala. Mladi Mušikić je namestio nišanske sprave, pogodio dva šuta sa distance, odlično se kretala lopta u napadu gostiju i serijom 9:0 su stekli 11 poena prednosti na 45 sekundi do kraja prvog poluvremena. Sve što je Partizan do isteka 20. minuta uspeo da uradi je da pogodi dva penala, te se na odmor otišlo sa 55:46 u korist Mege Mozzart.

Sjajna raspodela poena kod Jovanovićeve ekipe, od igrača koji su kročili na parket samo se nije upisao Boriša Simanić, a sa 10 poena je prednjačio talentovani Mušikić. Mega je odigrala jako dobro prvo poluvreme, iako je u meč ušla bez nekoliko jako važnih igrača. Funkcionisala je i unutrašnja (13/20 za dva) i spoljnja linija gostiju (8/18 za tri), a košarkaši Partizana kao da su bili zatečeni. Samo su Lesor i Panter bili na potrebnom nivou (po 12 poena), a Amerikanac je bio jedini sposoban da pogodi sa distance (3/5 za tri, ostatak ekipe 0/6).

Samson Ružencev i Uroš Trifunović (Foto: MN Press)Samson Ružencev i Uroš Trifunović (Foto: MN Press)

Partizan je u trećoj deonici napade mahom završavao isključivo sa po tri poena (trojke ili 2+1). Idealan recept da se stigne zaostatak. Problem je bio što odbrana nije uspevala da isparira rivalu, pa je Mega tvrdoglavo čuvala prednost. Videlo se da je kvalitet na strani crno-belih, individualnim akcijama su dolazili do rešenje, dok se u redovima gostujuće ekipe mogla osetiti doza rasterećenosti, igrali su bez pritiska, te su napadi bili izuzetno fluidni i nije se stezala ruka mladim Jovanovićevim pulenima. Blesnuo je Ružencev, pogađao iz reketa, sa distance, posle ofanzivnih skokova... Odlično je bivši trener Partizana pripremio ekipu, koja je parirala crno-belima kao retko koji rival u dosadašnjem toku sezone. U poslednjim minutima kvartala se vodila velika borba, ali je Mega Mozzart uspela da sačuva prednost i sa viškom od devet poena dočeka odlučujućih 10 minuta (74:65).

Nije Partizan dugo uspevao da pronađe željeni ritam, neophodan za povratak u meč. Tek kada se probudio Kevin Panter u poslednjih par minuta prednost uporne Mege je počela da se topi. Na kraju se i potpuno istopila. Amerikanac je sa sedam vezanih poena udahnuo novi život crno-belima, ali njegov kvalitet nije bio dovoljan za trijumf. Lesor je poravnao rezultata, Smailagić "prodao" priliku za preokret i pobedu, pa je Mega Mozzart na kraju zasluženo došla do trijumfa. Možda i neophodan "šamar" pred ključne mečeve u sezoni. Na Obradoviću i njegovim pulenima je da poraz pretvore u vrednu lekciju.

ABA LIGA - odloženi meč 13. kola

Četvrtak

Partizan - Mega Mozzart 90:93

/Panter 24 - Ružencev 20/



tagovi

KK PartizanMega MozzartŽeljko ObradovićVladimir JovanovićMatijas LesorKevin PanterZek LedejSamson RužencevNikola JovićMihailo Mušikić

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara