Paolo Bankero (©AFP)
Paolo Bankero (©AFP)

Sija Bankerova zvezda na Floridi: Nije mala stvar biti kraj Vilta, Robertsona, Vilkinsa...

Vreme čitanja: 4min | čet. 27.10.22. | 18:12

Jedan od tek sedmorice igrača sa 20+ partijama u prvih pet utakmica

Više od decenije Orlando uglavnom služi kao džak za udaranje u NBA univerzumu. Još od vremena Dvajta Hauarda i njegovih bravura pod koševima, franšiza sa Floride čeka znak, razlog da veruje kako će bolja vremena doći. Pokušavalo se sa raznim kombinacijama, sistemima i igračima... Dugo je ekipa lutala u magli nekakvih očekivanja koja možda nisu bila ni realna, sve sa idejom da se možda i na silu napravi kvalitetan proizvod. Radikalan rez napravljen u martu prošle godine, kada su klub napustili Nikola Vučević i Aron Gordon najavio je “rebilding“ u kojem se tražila zvezda oko koje će da se gradi franšiza dalje. Godinu i po dana kasnije postaje jasno da je taj neko zapravo Paolo Bankero.

Tačno 18 godina posle izbora Dvajta Hauarda sa prvog mesta, Orlando je ovog leta imao pravo da otvori najveću košarkašku lutriju. Dugo se verovalo da će izbor pasti na Džabarija Smita sa Oberna, a uprava Orlanda u poslednji čas je promenila odluku i uzela produkt renomiranog univerziteta Djuk.

Izabrane vesti

Nepuna četiri meseca kasnije, pokazalo se da je Orlando napravio odličan potez izborom momka sa italijanskim korenima. Možda tako ne izgleda gledajući tabelu Istoka, jer posle gostovanja Klivlendu Orlando je na 0-5, ali Bankero već sada daje klubu razlog da veruje u bolje sutra.

U svom NBA debiju i porazu od Detroita (109:113) 19-godišnji dugajlija oživeo je duh Lebrona Džejmsa iz mlađih dana. Postao je prvi ruki još od doba Kralja koji je prvi takmičarski meč u profesionalnoj karijeri završio sa bar 25 poena, te minimum po pet skokova i asistencija. Ubacio je 27 poena (11/18 iz igre), najviše od svih debitanata u istoriji Medžika, uz devet uhvaćenih i pet podeljenih lopti. Raznovrstan u napadu, impresionirao je i u odbrani, podelio nekoliko rampi čime je jasno podigao nivo posle dobrih izdanja u Letnjoj ligi i predsezoni.

Koliko je velika stvar imati bar 25-5-5 u najjačoj ligi sveta potvrduje informacija pedantnih analitičara košarke u SAD, da su od 1969. do danas samo još dvojica prvih pikova imali takav start u NBA ligi. Pre Lebrona Džejmsa pamti se još Karim Abdul Džabar, koga as Lejkersa želi da prestigne na vrhu večne liste strelaca! Generalno, tako nešto postigli su još samo Grent Hil 1994. (25-10-5), Vili Anderson 1988. (30-5-6) i Ron Harper (27-5-5).

Kod Bankera se nije osetila trema, ni nedostatak petlje, jer je već u prvoj četvrtini ubacio sedam poena uz 3/3 iz igre. Još je bolji bio u završnih dvanaest minuta, kada je skupio 13 poena (5/8 iz igre), ali ni njegov odličan debi nije mogao da spreči Orlandov poraz. U tome je njegova krivica najmanja.

Osim što je postavio novi limit za debitante u prepoznatljivoj plavoj opremi, Bankero je postao i prvi novajlija još od Alena Ajversona sa najvećim brojem poena u svom prvom NBA nastupu. Ajverson je te 1996. godine ubacio 30 poena...

Možda je rano za velika poređenja, ali sa one strane Atlantika veruju da je Paolo Bankero sledeća velika stvar Orlanda posle Šakila O'Nila, Penija Hardaveja i već pominjanog Dvajta Hauarda, sa kojim je ova franšiza poslednji put bila ozbiljniji faktor ne samo na Istoku, već i celoj NBA ligi.

Njegov ulazak u ligu nije propraćen kao Lebronov, ali nekadašnja zvezda Djuka ima svoju zvezdu koja sija iznad njegove glave. U trećoj utakmici sezone protiv Bostona desilo se nešto što potvrđuje da, iako mlad i nov u NBA svetu, ima veliko poštovanje rivala. Posle sporog ulaska u meč, počeo je da podiže radnu temperaturu protiv Bostonovih velikih igrača, zbog čega je izazvao direktnu reakciju Džejsona Tejtuma. Pošto je Bankero postao opasnost, najbolji igrač Seltiksa tražio je da on direktno bude zadužen za pet godina mlađeg takmaca. Tejtum je odmah uspeo da mu se uvuče pod kožu i podeli mlađem kolegi važnu lekciju za dalji rast. Boston se podigao posle te odbrane i napravio seriju 10:4 iz koje je komotno ušao u zonu kada se lomi i rešava utakmica. Tejtum je Orlandovu halu napustio uz povike “MVP, MVP, MVP“, a tvrdom odbranom nad Bankerom prva violina Bostona samo je pokazala u kojem je raspoloženju na startu nove sezone. Pored toga, Tejtum je ubacio 40 poena!

Posle već pomenutog poraza od Klivlenda, Bankero je napravio još nešto vredno pomena. Postao je tek sedmi igrač u istoriji NBA lige koji je u svakoj od prvih pet utakmica ubacivao bar po 20 poena. Uz njega su još Vilt Čembrlejn, Elvin Hejs, Grent Hil, Oskar Robertson, Dominik Vilkins i Džon Vilijamson. Tu su, dakle, pet članova Kuće slavnih, Vilijamson, koji je u NBA ušao posle tri ABA sezone i Bankero koji je mlađih od svih ostalih sa liste u vreme kada su zaokružili isto što i on prošle večeri.

Bankero je takođe prvi igrač sa bar 120 poena, 35 skokova i 15 asistencija takođe u uvodnih pet mečeva još od Dominika Vilkinsa od pre 40 godina. Beležio je 27, 20, 23, 21 i 29 poena, uz prosek od 24. Po tome je, zanimljivo, ispred Majkla Džordana koji je u istom rasponu beležio 23,2 poena.

Da li sve ovo znači da će Bankero imati bolju karijeru od svih asova čija smo imena protnuli kroz prethodne redove? Apsolutno ne. Ali, daje Orlandu šansu da proba nešto novo, da konačno izađe iz mulja Istočne konferencije i postane nekakav faktor. Sa Bankerom kao centralnom figurom ove franšize, možda je konačno došlo vreme da se opet sanja bar konferencijsko finale, ako ne i serija za prsten, na koju se čeka još od 2009. godine...


tagovi

NBA ligaPaolo BankeroOrlando Medžik

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara