""
""

Sila sa Pirineja: Crvena furija ponovo šampion Evrope, Gasol se igrao sa Litvancima! (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | ned. 20.09.15. | 20:44

Nema dileme, Španija je najjača evropska košarkaška sila u poslednjih 10 godina. Crvena furija ono što je bila Jugoslavija u periodu od 1995. do 2002. godine. Ovo je Špancima treća titula prvaka Evrope u poslednjih šest godina

 

Izabrane vesti

Titula prvaka Evrope vratila se u Španiju! Pau Gasol i drugovi prigrilili su pehar namenjen najboljoj ekipi Starog kontinenta, pošto su u finalu lišenom bilo kakvih uzbuđenja pobedili Litvaniju sa 80:63 (19:8, 22:25, 19:10, 20:20).

Nema dileme, Španija je najjača evropska košarkaška sila u poslednjih 10 godina. Crvena furija ono što je bila Jugoslavija u periodu od 1995. do 2002. godine. Ovo je Špancima treća titula prvaka Evrope u poslednjih šest godina.

Dugo jedno finale kontinentalnog šampionata nije bilo ovako dosadno, verovatno od onog koje je odigrala Jugoslavija u Istanbulu još 2001. godine. I dugo jedan igrač nije dominirao ovako kako je to uradio Pau Gasol.

Centar Crvene furije odigrao je turnir života, a trebalo bi imati na umu da se radi o igraču koji je u dosadašnjoj karijeri bio i šampion NBA lige i već dva puta je osvajao Evrobasket.

Finalnu utakmicu završio je sa 25 poena, 11 skokova i četiri asistencije, dok je kod Litvanaca najbolji bio Mantas Kalnijetis.

Večeras u Lilu, jednostavno, nikakva dilema nije postojala, jer su Španci sa mnogo više energije, borbenosti i želje kročili na montažni parket stadiona Pjer Moro u Lilu.

I ruku na srce, ako se sagleda celokupna slika ovog šampionata, Furija je zasluženo osvojila titulu, jer je posle poraza od Srbije i Italije pokazala pravi karakter. Ili što bi rekao legendarni Rudi Tomjanović: “Nikad ne potcenjuj srce šampiona“.

A Španci to zaista jesu i pokazali su pogotovo u ovom finalu, u kojem su već u prvom poluvremenu potpuno zaustavili šut za tri poena i uštopovali Jonasa Valančijunasa pod košem.

Put ka pobedi na taj način bio im je potpuno otvoren, a kada se na to doda i da je raspoložen za igru bio Rudi Fernandez sve do povrede leđa u trećoj četvrtini, jasno da je teško mogao da bude drugačiji konačan ishod.

Gasol je na ovoj utakmici pretekao i legendarnog Grka Nikosa Galisa na trećem mestu večne liste strelaca na Evropskim prvenstvima. Ispred njega sada su samo Toni Parker i Dirk Novicki.

Ne bi trebalo zaboraviti ni da je selekcija Španije na ovaj turnir došla bez Marka Gasola, Rikija Rubija i Hozea Kalderona

ŠPANIJA – LITVANIJA 80:63 (19:8, 22:25, 19:10, 20:20)

Stadion Pjer Moro u Lilu
Gledalaca: 27.000
Sudije: Belošević (Srbija), Lamonika (Italija), Rižik (Ukrajina)

ŠPANIJA: Gasol 25 (12 skokova), Fernandez 11, Rodrigez 4, Ernangomez, Ribas 5, Rejes 8, Klaver 7, San Emeterio, Ljulj 12, Agilar, Mirotić 8, Vives.

LITVANIJA: Kalnijetis 13, Gailijus 1, Mačijulis 8, Seibutis 13, Sabonis, Kavalijaskus 4, Jankunas 3, Javtokas,  Valančijunas 10, Kuzminskas 8, Milaknis 3, Lekavičijus.

(FOTO: Starsport)


tagovi

ŠpanijaPau GasolLitvanijaEvropaEvrobasket 2015

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara