Šejvon Šilds (©MN Press)
Šejvon Šilds (©MN Press)

Šildsovo usijanje poništilo Veselog, Olimpija slomila Barsu; Valensija ispratila Partizan

Vreme čitanja: 3min | pet. 26.01.24. | 23:18

Čak četiri tima su na 12-11 u Evroligi

Da li je uvođenje plej-ina pun pogodak – ostaje da se vidi. Ali, da će se do poslednjeg kola voditi luda borba za ulazak u isti, pa čak i mesta u plej-ofu – definitivno hoće! Jedna pobeda razdvaja šestoplasirani Monako i Baskoniju, koja je prva ispod crte, a tamo je završila jer je poklekla u Vitoriji. Propustila je priliku da se skroz vrati iz debelog minusa, okrene Valensiju i bude korak ispred direktnih konkurenata – 77:62.

Biće ludo do samoga kraja u osnovnom delu Evrolige, jer čak četiri tima ima učinak od 12 pobeda i 11 poraza. Valensija je ispratila Partizan Mozzart Bet, nije posustala, nije izgubila korak. Povukla je unazad ekipu Duška Ivanovića i sada njoj, crno-belima, kao i Olimpijakosom stoji rame uz rame. Zanemarljive su razlike, očas posla sve se može okrenuti i čini se da baskijski klub zatvara krug.

Izabrane vesti

Teoretski je moguće da se i drugu uključe u borbi za plej-in, matematika ih još nije izdala. Mada, malo je verovatno. Olimpija Milano je trijumfom nad Barselonom u Mediolanum forumu sačuvala kakve-takve šanse, došla je do jubilarne, desete pobede u sezoni. Nosio je domaćina maestralni Šejvon Šilds, poništio je sve dobro što je uradio Jan Veseli – a uradio je mnogo toga – koji je u reketu igrao sam protiv svih – 74:70.

Češki centar odigrao je jedan od najboljih mečeva u Evroligi. Nije oborio lični rekord postavljen protiv Zenita iz Sankt Peterburga pre dve godine, kada je ubacio 32 poena, ali nije bio ni daleko. U Mediolanum forumu išao je do 28, bio najefikasniji akter meča, no nije to bilo dovoljno za 16. pobedu katalonskog kluba. Samo su Džabari Parker i Vili Ernangomes, kao i Nikola Kalinić pravili probleme domaćinu. Pogotovo srpsko krilo, koje je upisalo devet poena, deset skokova i četiri asistencije.

No, sve to bilo je premalo za Šejvona Šildsa. Američki bek je u više navrata izmešao odbranu protivnika, pogađao je trojke, skupljao skokove, delio asistencije… Svuda ga je bilo na terenu. Meč je završio sa 23 poena i zajendo sa Rodnijem Mekgruderom i Aleksom Pojtresom odbio je nalet Barselone, koja je u završnici posle trojke Nikole Kalinića prišla na posed zaostatka.

Nikola Kalinić je dao prvu trojku na meču kada je Barseloni bila preko potrebna da bi imala čemu da se nada. Ipak, Šejvon Šilds je bio hladnokrvan sa linije penala i odbranio Mediolanum forum od ekipe Rođera Grimaua.

Barselona se vratila i nije uspela. Nije ni Baskonija u Vitoriji, a imala je dobru priliku. Prišla je na posed zaostatka početkom poslednje deonice, da bi Džastin Anderson i Kris Džons trojkama raspršili snove timu Duška Ivanovića. Ohladili su domaćina, u potpunosti ga razoružali. Kombinovano su ubacili 20 poena, jedan više od prvog strelca Brendona Dejvisa.

Srpski plejmejker Stefan Jović se u pobedu ugradio sa pet poena i po dva skoka i asistencije, dok je u baskojskom klubu među najučinkovitijima bio Vanja Marinković. Bek Baskonije dao je deset poena, imao je i pet skokova. Efikasniji je bio samo Čima Moneke sa 16.

EVROLIGA - 23. KOLO

Četvrtak

Fenerbahče - Virtus 88:75

/Motli 23 - Lundberg 17/

Alba Berlin - Crvena zvezda 89:80

/Tomas 19 - Jago 20/

Makabi Tel Aviv - Panatinaikos 90:75

/Boldvin 22 - Kalajcakis 17/

Bajern Minhen - Asvel 64:76

/Edvards 21 – Li 21/

Real Madrid - Olimpijakos 90:85

/Musa 20 - Papanikolau 25/

Petak

Anadolu Efes - Monako 78:80

/Bobua 15 - Džejms 16/

Baskonija - Valensija

/Moneke 16 - Dejvis 19/

Olimpija Milano - Barselona 74:70

/Šilds 23 - Veseli 28/

Partizan Mozzart Bet - Žalgiris 81:72

/Doužer 23 - Evans 25/



tagovi

EvroligaBaskonijaKK ValensijaKK BarselonaKK Olimpija

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara