Andrija Gavrilović (©Starsport)
Andrija Gavrilović (©Starsport)

Skariolova desna ruka Andrija Gavrilović: Zadivljen sam Bursom, Virtus da iskoristi dužu klupu i dokaže da je bolji

Vreme čitanja: 7min | sre. 11.05.22. | 12:49

"Bilo je potrebno preći neki put da bismo došli do finala, koje samo po sebi ne znači da je cilj i ostvaren, jer želimo da osvojimo Evrokup", jasan je pomoćni trener tima iz Bolonje pred borbu za trofej Evrokupa

Doneta je minulog leta odluka da se promeni sistem takmičenja u Evrokupu. Odmah posle grupne, usledila je eliminaciona faza i to na jednu pobedu. Prednost domaćeg terena imali su timovi koji su ostvarili bolji plasman u grupi, ali novi format doneo je pregršt iznenađenja. Najveće je plasmanom u finale priredila Bursa Dušana Alimpijevića. (20.30). Za rivala ipak ima tim koji je opravdao još minulog leta nametnutu ulogu favorita - Virtus iz Bolonje.

Najveća bitka drugog najkvalitetnijeg takmičenja Starog kontinenta odigraće se u Viruts Segafredo Areni. Italijanski tim je bio ostvario bolji plasman u prvom delu, pa će četa Serđa Skariola imati tribine na svojoj strani. Kraj iskusnog italijanskog trenera na klupi tima iz Bolonje biće i bivši trener Crvene zvezde Andrija Gavrilović. Srpski stručnjak je u razgovoru za Mozzart Sport biranim rečima pričao o narednom protivniku i njegovom zemljaku sa klupe turskog tima i istakao da Virtus mora da dokaže da je bolji.

Izabrane vesti

Mučio se dvostruki prvak Evrolige godinama, završio i u drugom rangu italijanske košarke, ali dolazak vlasnika kompanije Segafredo Masima Zanetija na njegovo čelo (sredinom sezone 2016/17) vratio je velikana na pravi put. Virtus je pre tri godine osvojio FIBA Ligu šampiona predvođen Aleksandrom Đorđevićem sa klupe, a onda je krenuo sa misijom da se vrati u Evroligu. Nije uspeo prethodnih sezona da ostvari taj cilj, iako je minule sezone postao šampion Italije. Najbliži je bio minulog proleća, kada ga je Uniks zaustavio u polufinalu Evrokupa. Sada mu je samo jedan korak.

"Iako nam je plasman u finale bio cilj, nije bilo jednostavno doći do njega. Bilo je potrebno preći neki put da bismo došli do finala, koje samo po sebi ne znači da su ambicije ostvarene, jer želimo da osvojimo Evrokup", počinje u razgovoru za Mozzart Sport Gavrilović.

Glavno pitanje u Bolonji pred duel sa Bursom - hoće li Miloš Teodosić biti spreman za finale? Iskusni srpski košarkaš je povredio skočni zglob tokom susreta sa Dinamo Sasarijem u domaćem prvenstvu minulog vikenda.

"Još je pod znakom pitanja. Za vikend nije trenirao sa ekipom, videćemo, nadam se da će moći da nam pomogne".

Sjajni plejmejker je i u 36. godini jedan od najboljih u Evropi. Beležio je u Evrokupu 10,8 poena i 8,5 asistencija po nastupu, pa je uvršten i u prvu petorku takmičenja. Drugu sezonu zaredom.

"Pokazao je veliku želju da se ostvare svi ciljevi, da se borimo za osvajanje Evrokupa i italijanskog prvenstva i on to prenosi svim saigračima, svakodnevno. To je vrlo pozitivno sa njegove strane".

Konkurenciju na bekovskim pozicijama u Bolonji je nedavno pojačao italijanski reprezentativac Danijel Heket, ali to nije uticalo na Tea. Štaviše...

"Nije mu se uloga promenila dolaskom Heketa, mislim da on ima korist. Ima pored sebe iskusnog igrača sa kojim može da podeli pritisak protivničke odbrane i od toga ima koristi", napominje Gavrilović.

Virtus je imao velikih problema sa povredama ove sezone. Na samom startu je ostao bez dva važna igrača, a pred duel sa Bursom je uz Teodosića pod znakom pitanja i nastup Tornikea Šengelije.

"Na početku smo imali povrede Ekpea Judoa i Avudu Abasa na duži period. Bilo je jasno da su teške i da je za njih kraj sezone. Sada su Miloš i Toko Šengelija pod znakom pitanja. U odnosu na ono što smo navikli - to je u redu. Šengelija je u Sasariju osetio bol u leđima. Na terapijama je i videćemo kako će biti".

Heket i Šengelija su u Bolonju stigli iz moskovskog CSKA, što dovoljno govori o njihovom kvalitetu. Potpisali ugovore sa klubom početkom marta i postalo je jasno da je Virtus dobio dva velika aduta u borbi za trofeje. Da se ozbiljno nameračio na Evroligu.

"Ne samo što su vrhunski igrači, već su i veliki profesionalci. Došli su sa velikom željom, odmah su shvatili i potrudili se da uđu u dinamiku ekipe i to vrlo dobro uradili. Posle kratkog perioda upoznavanja sa tehničkim stvarima odmah su počeli da doprinose i pokazali se kao odlična pojačanja".

Pod reflektorima Segafredo Arene će u finalu biti i centar Mam Žete. Francuski košarkaš je odigrao fantastičnu sezonu, beležio 12,8 poena i 7,5 skokova po nastupu u Evrokupu što mu je donelo i MVP zvanje.

"Njegova velika zasluga je što je napredovao. Bio je na početku zabrinut kada se povredio Judo, nije bio siguran da će moći da iznese tu minutažu i taj teret odgovornosti koji je mogao da padne na njegova leđa. Bio je zabrinut za budućnost u ekipi, međutim, nastavio je da trenira dobro, da radi, da pokazuje želju da napreduje i došao do idealne petorke Evrokupa, što nije mala stvar".

Sledi okršaj sa Bursom, najvećim iznenađenjem Evrokupa. Turski tim je ispisao pravu bajku ove sezone, kao sedmi iz grupe dobio Partizan, Cedevitu Olimpiju i Andoru na strani u eliminacionoj fazi i zakazao megdan sa Virtusom u finalu. Već je tim iz Bolonje imao prilike da se odmeri sa sastavom Dušana Alimpijevića. Italijani su dobili oba duela u grupnoj fazi. Prvi prilično rutinski (101:83). Međutim, početkom marta je bilo potpuno drugačije. Vodila se ravnopravna borba, ali je Skariolova četa još jednom slavila (98:94).

"Oni su stvarno napravili podvig. Kad se setim kad smo igrali prvu utakmicu Evrokupa kod njih u gostima, imali su dosta problema, rezultatsku krizu. Gagi Milosavljević je bio povređen, posle je i otišao. Od tada su prešli dugačak put, sa usponima i padovima. Ovo što su uradili u poslednjem periodu je zaista podvig. U gostima, u nokaut sistemu koji su može se reći i iskoristili da iznenade tri puta. U ovom trenutku su im samopouzdanje i hemija na vrhuncu. Lako je bilo prepoznati i videti u Beogradu, Ljubljani, Andori sa koliko samopouzdanja igraju i koliko ih je teško bilo pobediti. Zadivljen sam i svestan šta je tim Burse uradio do sad. Dobili su mnogo teške utakmice i to tri zaredom. Želeo bih da moja ekipa dobro shvati koliko teška utakmica i veliki izazov su pred nama", ističe Gavrilović.

Alimpijević je zbog sjajnih rezultata nagrađen i priznanjem za trenera godine u Evrokupu.

"Istrajao je u svojoj filozofiji, ubedio je sve igrače, od kojih su Endrus i Holand došli u toku sezone, da se podrede i prihvate ulogu koju im je namenio. Izdržao je teške trenutke kada su igrači odlazili, a niko nije dolazio. Ubedio je sve da veruju u njegov sistem i filozofiju i na kraju je zaslužio zvanje trenera godine. Čak je i plasmanom u plej-of turskog prvenstva ispunio ciljeve kluba".

Napravio je bivši trener FMP-a, Crvene zvezde i Avtodora jezgro igrača na koje uvek može da se osloni, pronašao im žicu i priredio najprijatnije iznenađenje u evropskoj košarci ove sezone.

"Igračima je potrebno da nađu način da se iskažu i pokažu šta znaju. Sjajno su se pokazali u njihovoj igri. Mnogo su jaki u raspodeli odgovornosti. Imaju igrače koji kreiraju i završavaju u ravnoteži. Ponekad je lakše stvoriti hemiju kada imate manje igrača, jer nema nikoga da je nezadovoljan, svi dele minutažu. Nidam kreira i završava u važnim momentima, Endrus i Holand su pretnja u napadu. Dudžinski je igrač koji može da igra dve uloge - četiri i pet. Sve je to lepo sklopljeno i dobro je ispalo. Najveći kvalitet je što svi žele da daju maksimum u odbrani. Uopšte nije lak protivnik".

Plan Virtusa za finale je vrlo jasan, ali nimalo jednostavan.

"Naš najveći zadatak, ujedno i najteži je da prenesemo igračima činjenicu da su oni doveli u velike probleme jake ekipe kao što su Partizan, Cedevita i Andora. Ako želimo da osvojimo Evrokup moramo da pokažemo da smo bolji, što nije unapred određeno. Moramo da napravimo prednost od naše duže klupe i da se postaramo da to ne bude mač sa dve oštrice - da osetimo pritisak, ne podelimo dobro odgovornost. To su najveći izazovi za nas u ovoj utakmici".

Segafredo Arena je rasprodata i sve je spremno za spektakl.

"Navikli smo da nas navijači podržavaju i da nam pomažu. To nam dosta znači. Ponavljam, moramo da budemo pažljivi, da svu tu energiju usmerimo, a da izbegnemo to da nas pritisak blokira i da počnemo da razmišljamo previše o tome da smo mi favoriti i da moramo da dobijemo. Publika može da da zamajac, da sve to pravilno usmerimo i da nas to gura napred ka rezultatu", zaključuje u razgovoru za Mozzart Sport Andrija Gavrilović.



tagovi

Virtus BolonjaBursaAndrija GavrilovićMiloš TeodosićTornike ŠengelijaDanijel HeketDušan Alimpijević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara