Detalj sa utakmice (© FIBA)
Detalj sa utakmice (© FIBA)

Slovenci iz taksija krenuli u odbranu titule, Litvanci nemoćni protiv magije Dončića i Dragića

Vreme čitanja: 4min | čet. 01.09.22. | 19:13

Heroj iz senke bio je Majk Tobi koji je najviše profitirao od asistencija Dončića. Na kraju Slovenci su slavili u sjajnom meču rezultatom - 92:85

Pravi derbi dana na Evrobasketu. Mnogo toga se izdešavalo na okšraju Slovenije i Litvanije. Sve je počelo još i pre meča meča kada su se Slovenci požalili na organizaciju šampionata u Kelnu. Naime, zvuči neverovatno, ali niko iz FIBA nije poslao autobus u hotel Slovenaca kako bi ih transportovao u dvoranu na duel, umesto timskog autobusa, Slovenci su se sami snalazili i u dvorani su stigli taksijem. Nije ih ovo omelo, samo ih je motivisalo. U sjajnom meču koji je rešen u četvrtoj četvrtini, Slovenija je savladala Litvaniju rezultatom 92:85. Očekivano u centru pažnje bio je Luka Dončić koji je radio sve na terenu, bio je košgeter, plejmejker, skakao je, igrao odbranu i na kraju doneo je pobedu aktuelnom šampionu na startu Evrobasketa.

Iako je bio u fokusu Litvanaca, Dončić je uspeo da ponovo bude maestralan iako ga nije služio šut. Okončao je meč sa 14 poena, šest skokova i 10 asistencija. Pomenute asistencije su uglavnom išle ka Majku Tobiju koji je bio najefikasniji sa 24 poena, uz to je imao osam skokova. Pratio ga je sjajni Goran Dragić sa 19, a Jaka Blažičč je stao na 14.

Izabrane vesti

Nije Luka Dončić bio samo pod budnim okom odbrane Litvanaca, tik uz teren je sedela delegacija Dalas Meveriksa koju su predvodili vlasnik Mark Kjuban i trener Džejson Kid.

Džejson Kid i Mark Kjuban (© FIBA)Džejson Kid i Mark Kjuban (© FIBA)

Grupa u Kelnu je okarakterisana kao najatraktivnija na šampionatu, a to se definitivno potvrdilo na okršaju Slovenaca i Litvanaca. Prštalo je na parketu od prvog napada. Slovenci su rešetali sa distance, a Litvanci su imali svoje adute, uglavnom u reketu, ali i oni su tradicionalno pogađali van linije 6,75.

Naravno u Sloveniji sve išlo preko genijalnog Dončića. Iako nije rešavao svaki napad, uglavnom je odbrana bila koncetrisana na njega. To je iskoristio ostatak tima da ubaci čak pet trojki u prvih 10 minuta.

Imali su aktuelni šampioni Evrope i solidnu prednost koja se istopila jer je Litvanija pronašla način da ostvari prednost pod košem preko Valančijunasa pa je posle prve deonice rezultat bio nerešen – 27:27.

Atomska košarka se igrala, Slovenci su konstantno imali prednost jer niko u Litvaniji nije imao odgovor na Dončića koji je igrao u laganom ritmu, kada god bi se otvorio prostor, on je završavao napade, ali se više osvrnuo da uposli saigrače, a jedan se definitivno istakao u prvom poluvremenu – Vlatko Čančar. Član Denvera je imao ubedljivo najbolji potez prvog poluvremena kada je sjajno izblokirao Kuzminskasa, a onda na drugoj strani završio napad preko Valančijunasa.

Bila je to sekvenca koja je prekinula nalet Litvanaca koji su morali pošteno da se pomuče za svaki koš. Koristili su svaki pad koncentracije protivnika, a on se dogodio u poslednjih 30 sekundi kada je prvo Lekavičijus pogodio trojku, a onda i Grigonis sa zvukom sirene za minus tri na poluvremenu – 51:48.

U nastavku se igralo znatno manje lepršavo. Litvanci su pronašli recept za igru Slovenaca. Pokušali su nižom petorkom koja je u pojedinim momentima doneli preokret, čak je i Dončić bio zaustavljen. Dobio je nekoliko minuta odmora, a onda je Goran Dragić pokazao koliko je značajan za tim. Vezao je nekoliko dobrih poteza na oba kraja terena i vratio prednost aktuelnom šampionu Evrope pred ulazak u poslednjih 10 minuta.

Međutim sve je mirisalo na neizvesnu završnicu i tako je i bilo... Litvanci su nekako izmorili Slovence i kako je trajala četvrta četvrtina sve je više izgledalo da Litvanija ima sve u svojim rukama... ali Slovenija ima mađioničara... Dončića nikako nije hteo šut sa distance,a li je zato pronašao način da razmontira protivniču odbranu. Bilo je to asistencijama. Razigravao je najviše Majka Tobija koji je imao nekoliko sjajnih otvaranja, ali ne možemo da napišemo ovaj izveštaj a da ne napomenemo Dragića i njegovu trojku za plus četiri - 85:81. Tada je bilo jasno da je otpor Litvanac slomljen i da je Slovenija došla do vrlo bitne pobede.

Slovenija - Litvanija 92:85 (27:27, 24:21, 18:19, 23:18)

Slovenija: Dragić 19, Samar, Rupnik, Nikolić, Prepelič 3, Murič 2, Tobi 24 (8sk), Blažič 14, Dimec 4, Z. Dragić 1, Čančar 11, Dončić 14 (6sk, 10as)

Litvanija: Zukauskas,Brazdeikis 8, Sabonis 10, Jokubaitis 2, Ehodas, Valančijunas 9 (12sk), Kuzminskas 19, Zemaitis, Giedraitis 5, Grigonis 18, Lekavičijus 14, Butkevičijus.

EVROBASKET DANAS

Španija - Bugarska 114:87

BiH - Mađarska 95:85

Turska - Crna Gora 72:68

Slovenija - Litvanija 92:85

19.00: (2,55) Belgija (14,5) Gruzija (1,60)

20.30: (1,45) Francuska (15,0) Nemačka (3,05)



tagovi

Evrobasket 2022košarkaška reprezentacija Slovenijekošarkaška reprezentacija Litvanije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara