Aleksandar Đorđević (©fiba.basketball)
Aleksandar Đorđević (©fiba.basketball)

Slovenija tek u poslednjem minutu slomila žilavu Đorđevićevu Kinu

Vreme čitanja: 3min | uto. 25.07.23. | 23:04

Aleksandar Sekulić nije mogao da računa na prvu zvezdu Luku Dončića, kao i još nekoliko bitnih igrača, ali rival Srbije na Mundobasketu se pokazao u dobrom svetlu

Prihvatio se Aleksandar Đorđević velikog izazova i preuzeo reprezentaciju Kine sa ambicijom da je preko Svetskog prvenstva odvede na Olimpijske igre. To neće biti lak zadatak, s ozbirom da je neophodno da nijedna azijska selekcija ne ostvari bolji plasman od njegove, ali ako se po jutru dan poznaje...

Kinezi su u okviru priprema za predstojeću planetarnu smotru gostovali u Sloveniji i odmerili snage sa ekipom Aleksandra Sekulića. Zmajčeki su uspeli da slave 75:73, ali tek su u poslednjem minutu slomili otpor Đorđevićeve ekipe, koja se pokazala u dobrom svetlu i čak vodila većim delom susreta.

Izabrane vesti

Ruku na srce, nisu za Sloveniju nastupili Luka Dončić, Vlatko Čančar, Majk Tobi, Zoran Dragić, ali je imao Sekulić sasvim solidnu ekipu na okupu. Na kraju se izdvojio Klemen Prepelič za kojeg Kinezi nisu imali rešenja i bio na pragu dabl-dabla sa 20 poena i devet asistencija. Ispratili su ga plejmejker berlinske Albe Žiga Samar sa 12 i bivši košarkaš Partizana Gregor Glas sa 10 postignutih poena.

U reprezentaciji najmnogoljudnije zemlje sveta, koju će tokom priprema pojačati i NBA košarkaš, Kajl Anderson (kinesko ime Li Kajer), očekivano najbolji bio je bivši košarkaš Hjuston Roketsa, 216 centimetara visoki centar Džou Ći (Zhou Qi), dok je Džao Rui (Zhao Rui) dodao 13 poena, a Hu Đinćiu (Hu Jinqiu) 12, uz pet skokova.

Posle 10 minuta igre bilo je 17:17, a onda je Kina u drugoj polovini drugog kvartala stila i do dvocifrenog viška (33:22), da bi Slovenci prepolovili zaostatak do velikog odmora. Odgovorila je Đorđevićeva ekipa po povratku sa pauze i sa šest vezanih poena se ponovo odlepila i čuvala prednost do isteka 30. minuta, sa 54:47 dočekala odlučujućih 10.

Ipak, Slovenci su dodali gas u poslednjoj deonici, brzo stigli do preokreta, da bi usledila rezultatska klackalica. U odlučujućih 60 sekundi ušlo se sa 69:68 u korist Kine, Jaka Blažič je preokrenuo rezultat, da bi Miha Lapornik pogodio bitnu trojku na 26 sekundi do kraja. Nisu se Kinezi predavali, ali je Slovenija uspela da dođe do trijumfa u penal završnici.

Opšti utisak je da je Kini mahom bio problem u defanzivi na samitima najboljih reprezentaciji i da je Đorđević na dobrom putu to da popravi. Igrač Andersonovog kalibra, koji je poznat po svestranosti u NBA, mogao bi dodatno da pomogne srpskom stručnjaku da utegne igru na oba kraja terena i od Kine napravi jednu od najboljih azijskih selekcija.

Kako na Svetskom prvenstvu overila vizu za Olimpijske igre, Kini će biti potrebno da ostvari bolji plasman od Irana, Japana, Jordana, Libana i Filipina, s ozbirom da Australija i Novi Zeland konkurišu za mesto koje je rezervisano za jednog predstavnika Okeanije.

Podsetimo, Kina će na Mundobasketu igrati najpre u Grupi B sa selekcijama Srbije, Južnog Sudana i Portorika, a baš na startu će ukrstiti koplja sa Orlovima u Manili (26. avgust). Slovenci su u Grupi F sa Gruzijom, Venecuelom i selekcijom Zelenortskih ostrva, a najpre će odmeriti snage sa Venecuelom u Okinavi (26. avgust).


tagovi

Aleksandar Đorđevićkošarkaška reprezentacija Kinekošarkaška reprezentacija SlovenijeKlemen PrepeličGregor GlasMundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara