Tejlor Ročesti i Šejn Larkin (©MN Press)
Tejlor Ročesti i Šejn Larkin (©MN Press)

Slučaj Tejlora Ročestija - premalo konkretnih stvari da bi saradnja nastavila

Vreme čitanja: 3min | pet. 27.11.20. | 18:06

Dokaz da se vraćanje starim licima (uglavnom) ne isplati

Decembar je na Malom Kalemegdanu poznat kao mesec promena.

Samo prošle godine Crvena zvezda je napravila četiri transfera. Marko Jagodić Kuridža, Vladimir Štimac i Kevin Panter su došli, dok je Nemanja Nenadić prosleđen na pozajmicu u Megu. Poslednji mesec ove tmurne 2020. godine vrlo bi lako mogao da produži taj niz. Tejloru Ročestiju uskoro ističe ugovor sa Crvenom zvezdom koji je 7. oktobra potpisao na dva meseca, uz opciju produžetka do kraja sezone.

Izabrane vesti

Ako bi se sada podvukla crta, Zvezda bi mirne duše i bez mnogo ustručavanja mogla da pusti iskusnog levorukog šutera. Jednostavno, za nepuna dva meseca zajedničkog rada Ročesti je pokazao premalo konkretnih stvari i gotovo da nema osnova da se saradnja nastavi. Treba ipak biti svestan da je Ročesti u momentu kada se vratio na Mali Kalemegdan bio sedam punih meseci bez takmičarske košarke i zbog toga delimično treba da mu se progleda kroz prste. Čak i kada se ta činjenica uzme u obzir, prekaljeni organizator igre iz Teksasa je samo na momente znao da podseti na onog rasnog strelca iz sezone 2017/18 kod Dušana Alimpijevića, kada je stigao do epiteta prvog stranca u istoriji Crvene zvezde sa 1.000 i više poena u jednoj sezoni.

Statistika kaže sledeće – u Evroligi je Tejlor Ročesti je na 3,9 poena na 56,3 odsto iz igre i 62,5 odsto za tri poena. Procenti su prilično zadovoljavajući, ali osim one perfektne šuterske role protiv Olimpije u Milanu nije imao ni prostora, ni minutažu, ni učinak za pamćenje. U Jadranskoj ligi je na nešto konkretnijih 6,8 poena uz 43,8 odsto pogođenih šuteva iz igre, odnosno 58,8 odsto za tri poena (1,7 pogodaka na 2,8 ispaljenih lopti). Jedinu dvocifrenu partiju imao je na gostovanju Primorskoj - i tada je ubacio 16 poen (6/8 iz igre, 4/4 za tri). U tom meču Džordan Lojd je odmarao, pa je odigrao 22 minuta, što mu je ovosezonski rekord.

Kada ga je Saša Obradović dovodio primarni cilj bio je da Ročesti napravi nešto konkretno u evropskim mečevima u ograničenoj minutaži kako bi šuterski rasteretio Džordana Lojda i Korija Voldena, te organizacijom Lengstona Hola.

Ako statistiku ostavimo po strani, Ročesti ni na terenu nije ostavio previše dobar utisak. Samo je na trenutak uspeo da ostvari dobru saradnju sa Emanuelom Terijem u igri iz pik’n’rola, ali kada su protivničke odbrane pročitale njegovu igru, ostao je bez jednog od glavnih napadačkih oružja. U jučerašnjem meču s Efesom nije ponudio mnogo toga, ostao je bez asistencije – četvrti od osam mečeva u Evroligi bez završnog dodavanja –, a tokom jedanaest minuta na parketu igrači turskog kluba praktično su koristili svaku situaciju da napadom probiju baš njega. Poznato je da Ročesti ni u mlađim danima nije bio čovek od kvalitetne odbrane, a sa punih 35 leta jednostavno ne uspeva da isprati ritam najjače evropske klupske košarke. Pogotovo ne da odgovori na Obradovićeve zahteve u odbrani. A jedna dvocfirena utakmica i jedna rola kakva se od njega zapravo očekuje nisu baš pozivnica za nastavak saradnje.

Ročestijev slučaj mogao bi lako da se stavi u kontekst teorije da se na Malom Kalemegdanu vraćanje dobro poznatim licima (uglavnom) ne isplati. Proteklih godina imali smo slučajeve Markusa Vilijamsa - odradio suspenziju zbog upotrebe marihuane, odigrao šest utakmica u decembru i ubrzo dobio otkaz -, Majka Cirbesa - daleko od učinka iz prvog mandata - , Čarlsa Dženkinsa - u trećem mandatu igrao najslabije, dugo ga je klub čekao i u drugoj sezoni prvog boravka -, Ognjena Kuzmića - preživeo tešku saobraćajnu nesreću, znatno ispod forme koja ga je kao igrača Zvezde lansirala u reprezentaciju Srbije -, Marka Kešelja - nikad nije dostigao nivo iz prve epizode i reprezentativnih dana 2010. godine -, mada je bilo i dobrih primera poput Vladimira Štimca u obe prethodne epizode, Marka Simonovića u drugom mandatu...

U krugovima bliskim Crvenoj zvezdi ne provejava uverenje da će Ročesti ostati pošto mu istekne ugovor, što verovatno znači da će uprava izaći na tržište kako bi se pronašlo bolje rešenje za nastavak sezone. Ali, da sačekamo konačnu odluku stručnog štaba...

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (@nikolaS_msport)



tagovi

Tejlor RočestiKK Crvena zvezdaEvroliga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara