Špancima na putu ka 11. uzastopnom polufinalu Evrobasketa stoji Leteći Finac Markanen

Vreme čitanja: 5min | uto. 13.09.22. | 10:33

"Zbog načina na koji igra, najteži je protivnik za kojeg sam se pripremao", rekao je selektor Crvene furije Serđo Skariolo

Dok se Srbija još miri sa eliminacijom košarkaša sa kontinentalne smotre, u Berlinu je sve spremno za početak četvrtfinala. Nažalost, Orlovi nisu uspeli da preskoče prvu prepreku u glavnom gradu Nemačke, a borbu za medalje nastavljaju Španija, Finska, Nemačka, Grčka, Italija, Francuska, Slovenija i Poljska. Prvi će na teren Španci i Finci (17.15 - gledajte uživo na mozzartbet.com). Desetkovana Crvena furija ukršta koplja sa Laurijem Markanenom i drugovima.

Biće to duel rivala sa različitih strana istorije Evrobasketa. Španci su tri puta osvajali zlatnu medalju i po rekordni 21. put se plasirali među osam najboljih. Pokušaće da se domognu 11. uzastopnog plasman u polufinale. Finci su s druge strane prvi put u ovoj fazi takmičenja još od 1967. godine.

Izabrane vesti

"Mi mlađi smo imali sreće. Gledali smo Španiju samo kako pobeđuje", briljatno je Ćabi Lopez Arostegi sumirao uspehe španskog državnog tima koji poslednji put nije stigao do polufinala kontinentalne smotre 1997. godine - kada je košarkaš Valensije rođen.

Reprezentacija Španije je na Evropsko prvenstvo stigla u nikad mlađem sastavu. Braća Pau i Mark Gasol, Huan Karlos Navaro, Felipe Rejes, Fernando San Emeterio i Serhio Rodrigez više nisu tu. Povrede su od terena odvojile Serhija Ljulja, Rikija Rubija, Aleksa Abrinesa, Alberta Abaldea, Pjera Oriolu, Karlosa Alosena, talentovanog Santija Aldamu iz Memfisa i Viktora Klavera. Nije ih to sprečilo da dođu na prag polufinala.

Kvota u Mozzartu da će Lorenzo Braun postići više od 16 poena - 2,55

U grupi su pretrpeli jedan poraz, ali senzacionalan. Savladala ih je Belgija (73:83). Nisu delovali impresivno, osim u duelima sa nedoraslim protivnicima poput Bugarske (114:87) i Gruzije (90:64). Nisu strepeli još samo protiv Crnogoraca (82:65), ali je u susretima sa Turskom i potom Litvanijom u osmini finala, lako sve moglo da se završi drugačije. Četu Ergina Atamana slomili su tek u završnici (72:69), a Litvance dobili na mišiće Lorenza Brauna - tek u produžetku (102:94). Naturalizovani Amerikanac je od nepoželjnog u državnom timu (javnost osudila potez Saveza da ga vrbuje jer nema dodirnih tačaka sa Španijim) za šest utakmica stekao status heroja nacije. Spasao je Špance eliminacije u poslednjim trenucima četvrte deonice sudara sa Litvanijom, a onda u dodatnih pet minuta trasirao put ka pobedi (28 poena i osam asistencija).

Finci su s druge strane smotru počeli porazom i to od Izraela koji na kraju nije izašao iz grupe (87:89). Da imaju ozbiljan napadački potencijal pokazali su protiv Poljske (89:59), tima koji je na kraju stigao do četvrtfinala. Srbija ih je razbila sa 100:70, ali nakon poraza od izabranika Svetislava Pešića su se izdigli iz pepela i napravili istorijski rezultat. Najpre su dobili Češku u ključnom duelu (98:88), potom rutinski odradili Holandiju (88:67) i zakazali megdan sa Hrvatskom u osmini finala. Predvođeni neverovatnim Markanenom (43 poena) srušili su Hrvate koji su posle eliminacije ostali bez predsednika Saveza, a po svemu sudeći i selektora (94:86).

Na papiru deluje da je pred Špancima jednostavan zadatak. Da je potrebno da nađu lek za novog košarkaša Jute Džez i tako završe posao. Ipak, pokazalo se da u praksi to nije nimalo lako izvesti.

"Bilo je posebno teško pripremati sa za ovaj duel. Izuzetno teško na taktičkom nivou, treba protumačiti protivnika koji igra na atipičan i veoma efektan način sa pet šutera, svetskom zvezdom i ostalim igračima koji mogu da pogode sa distance. Rivala koji uzima veliki broj šuteva za tri poena i pogađa u velikoj meri, trči puno u tranziciji... Mogu da vas izlude, da trčke bezglavo 23 sekunde i ubace vam trojku. Zbog načina na koji igra, Markanen je najteži protivnik za kojeg sam se pripremao", rekao je selektor Španije Serđo Skariolo.

Ključnu ulogu za četu italijanskog stratega mogao bi da odigra mladi Usman Garuba. Nije blistao na turniru dosad, ali je u produžetku protiv Litvanije odradio odličan posao u defanzivi, te se očekuje da Skariolo njemu poveri ulogu Markanenove senke. Neverovatni Finac je u 19 navrata provlačio loptu kroz obruč iz igre protiv Hrvatske i to sa svim mogućih pozicija.

"Uzbuđeni smo. Znamo da je pred nama sjajan tim. Španija je do ove faze dolazila puno puta, dok mi idemo na mesto na kojem niko od nas nije bio ranije. Ekipa je veoma motivisana, nismo još dali poslednju reč. Raduje se utakmici i pokušaćemo da pružimo najbolju letnju predstavu", rekao je Markanen.

U napadu će, kao i dosad, uglavnom sve zavisiti od Brauna koji mora da razigra saigrače, napravi dobru konekciju sa Vilijem Ernangomezom, čita odbranu protivnika i pronalazi otvorene šuteve, ali i da preuzme odgovornost u ključnim trenucima kao što je to uradio protiv Litvanaca. Odbrana Furije će biti fokusirana na Markanena, ali i tu će Španci morati da postave granicu jer neće imati luksuz da nekog ostave otvorenog na liniji 6,75. Pogotovu će morati da obrate pažnju na Sasu Salina koji je postigao najviše trojki na turniru (20).

Kvota u Mozzartu da će Lauri Markanen postići više od 26 poena - 1,90

Statistika govori da su Španci tim koji je najbolje čuvao loptu na Evrobasketu (8,5 izgubljenih lopti po meču - najmanje na takmičenju), dok su Finci među selekcijama koje su to najslabije radile (12,7). S druge strane, selekcija Lasija Tuovija je dosad u proseku postizala 13,2 trojke po meču, dok su Skariolovi izabranici sa distance šutirali sa svega 32 odsto preciznosti.

"Poštujem Španiju, kao i svi, zbog prethodnih godina i njene istorije. Mislim da su oba tima slična po pitanju veterana i nove generacije koja preuzima kormilo. Pokušaćemo da igramo našu košarku najbolje što umemo. To je jedini način da se dobije Španije", istakao je selektor Finske Lasi Tuovi.

ČETVRTFINALE EVROBASKETA

Utorak

17.15: (1,45) Španija (15,0) Finska (3,05)

20.30: (2,55) Nemačka (14,5) Grčka (1,60)

Sreda

17.15: (1,70) Francuska (14,5) Italija (2,30)

20.30: (1,10) Slovenija (23,0) Poljska (7,50)

POLUFINALE

16. septembar

pobednik 1 - pobednik 2

pobednik 3 - pobednik 4

MEČ ZA TREĆE MESTO

18. septembar

17.15 časova

FINALE

18. septembar

20.30 časova

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

Evrobasket 2022košarkaška reprezentacija ŠpanijeŠpanijakošarkaška reprezentacija FinskeFinskaSerđo SkarioloLasi TuoviLorenzo BraunUsman GarubaLauri MarkanenSasu Salin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara