Hezonja i Musa ©Starsport
Hezonja i Musa ©Starsport

Spektakl kakav košarka ne pamti: Realovi Balkanci posle četiri produžetka slomili Efes

Vreme čitanja: 4min | pet. 05.01.24. | 23:49

Musa i Hezonja potpisali pobedu Madriđana posle 60 minuta borbe 130:126

Jedna i po utakmica bila je potrebna da Real Madrid i Efes razreše pitanje pobednika u susretu 19. kola Evrolige, a trijumf na kraju maratonskog spektakla pripao je domaćinu - 130:126 (25:18,13:18, 26:25, 17:20, 49:45).

Četiri četvrtine i još toliko produžetaka trajala je borba poslednja dva prvaka Starog kontinenta. Turski klub imao je praktično tri napada za pobedu, a gotovo svaki je ispustio Šejn Larkin. Neiskorišćene šanse najefikasnijeg igrača gostiju, posle 60 minuta igre kaznio je fenomenalni Džanan Musa koji je uz podršku Marija Hezonje doneo Madriđanima deveto slavlje u isto toliko evroligaških utakmica na domaćem terenu.

Izabrane vesti

Uprkos seriji od pet poraza turski predstavnik je na megdan barniocu titule i lideru Evrolige izašao vemoa motivisan i inspirisan, međutim kazna za četiri nerealizovane meč lopte stigla je posle praktično tri odigrana poluvremena jer je Real na krilima 40 Musinih poena održao maksimalan učinak na domaćem terenu.

Premotavaće Erdem Džan i njegovi izabranici niz situacija iz utakmice koja je već trećim produžetkom postala jedinstvena u evroligaškoj istoriji. Vraćaće se na situaciju kada su u trećoj deonici od plus deset stigli do situacijie da jure šest poena zaostatka, kao i na šut Larkina za tri dve sekunde pre kraja poslednjeg kvartala. Biće povod za nesanicu asu Efesa i promašaji nekoliko sekundi pre kraja drugog i trećeg produžetka, dok će u prestonici španije slaviti balkanski tandem.

Džanan Musa je Večeras, sa 40 poena odigrao partiju za pamćenje i sa pravom poneo epitet junaka susreta, posebno usled činjenice da je najvažnije poene postigao upravo u trenucima četvrtog produžetka kada je gosti ispuštao konce. Sjajno veče košarkaša iz Bosne i Hercegovine upotpunio je Mario Hezonja sa 31 poenom od kojih su posebno dragocena bila dva na kraju drugog produžetka, vredna ostanka Reala, kao i tri pri rezultatu 123:122 kojima je hrvatski prelomio utakmicu i ujedno iskupio za promašenu trojku na kraju prvih pet dodatnih minuta.

Posle drugog evroligaškog poraza ove sezone, potpisanog od strane Barselone, košarkaši Reala su izašli na megdan uzdrmanom turskom gigantu. Bolan udarac u Blaugrani (78:83) očigledno je bio dovoljan da uzdrma Kraljevski klub, ali ne i da inicira ozbiljniju krizu.

Na dve četvrtine po taktovima domaćina odgovorio je Efes i prvi put večeras ozbiljnije pokazao zube. Pokazali su gosti da su tim daleko bolji od toga što govori tabela na kojoj su uz skor 7-11 i sa 15. pozicije dočekali 19. kolo. Uz inspirisanog Larkina zapaženu ulogu imao je i Darijus Tompson sa 21 poenom dok su dvocifren broj poena za Efes zabeležili i Daum, Oturu, Plajs i Brajant.

Na drugoj strani Real se praktično u potpunosti oslonio na kvartet asova, te su inspirisane Musu i Hezonju pratili Fakundo Kampaco sa 25 poena (11 asistencija) i Valter Tavares koji je ubacio pet manje (uz 12 skokova).

Povratak Madriđana u poslednjoj deonici nije pokvarila čak ni činjenica da je Kampaco odlučujuće momente gledao sa klupe usled pet ličnih grešaka, a da se odsustvo Argentinca ne primeti pobrinuo se upravo Musa koji je dao šest od poslednjih osam poena Reala. Poslednja dva prilikom kojih je napravio nesportski faul nad Plajsom, ostaće povod za polemiku, s obzirom na to da je sudijska trojka i pored prekršaja u napadu priznala poene Reala.

Već ulaskom u treći produžetak susret u Madridu postao je najduži ikada u okviru Evrolige i kao takav jedinstven među 5.710 duela u elitnom klupskom takmičenju na Starom kontinentu, međutim rekord kada su u pitanju internacionalni dueli na tlu Evrope ostao je u vlasništvu Albe i Bosne koji su 2007. godine u okviru Uleb kupa odigrali susret sa pet produžetaka u kojem je berlinski tim slavio 141:127.

Real se novom Evroligaškom pobedom vratio na željeni kolosek pred gostovanje Bajernu te će u Minhen otputovati uz skor 17-2, dok će efes seriju od šest vezanih poraza pokušati da prekine u Atini gde 9. januara gostuje Panatinaikosu.

EVROLIGA - 19. KOLO

Četvrtak

Fenerbahče - Makabi Tel Aviv 109:94

/Dorsi 21 - Boldvin 13/

Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet 88:72

/Nedović 16 - Panter 17/

Asvel - Žalgiris 93:79

/Luvavu 27 - Evans 21/

Olimpijakos - Monako 75:73

/Kenan 16 - Žaite 14/

Petak

Alba Berlin - Virts Bolonja 68:83

/Timan 13 - Šengelija 12/

Barselona - Baskonija 89:85

/Veseli 23 - Hauard 21/

Olimpija Milano - Bajern Minhen 76:62

/Hol 19 - Ibaka 16/

Valensija - Panatinaikos 81:82

/Odželeje 13 - Vildoza 19/

Real Madrid - Anadolu Efes 130:126

/Musa 40 - Larkin 32/



tagovi

KK Real MadridAnadolu EfesefesEvroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara